Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎆 Årskrönika: 2022 var fyllt av framsteg och optimistiska nyheter

🎆 Årskrönika: 2022 var fyllt av framsteg och optimistiska nyheter

LÄt dig inte luras av allt elÀnde i nyhetsrapporteringen. 2022 var fyllt av positiva hÀndelser. Djur som gör comeback, AI-genombrott, plast rensas ur haven, smartare barn och mÄnga klimatentreprenörer.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Vill du fÄ faktabaserade optimistiska nyheter i din inbox varje torsdag? Prenumerera pÄ vÄrt gratis nyhetsbrev.

Om man frÄgor nÄgon vad som hÀnde 2022 svarar de flesta "kriget i Ukraina". Det Àr Àven för mig det första som poppar upp. Men nÀr jag scrollade igenom alla optimistiska nyheter vi publicerat senaste Äret vÀxer en helt annan, mycket ljusare bild fram.

Allt det positiva som hÀnde förtar inte det fruktansvÀrda i Ukraina, eller andra elÀnden runt om i vÀrlden, men det visar att vi inte ska stirra oss blinda pÄ det negativa. Det Àr bara en del av berÀttelsen.

Djur som gör comeback

En stark trend Àr alla olika djurarter som gör comeback. Knölvalar, havsköldpaddor, svartbjörnar, alligatorer och storkar.

đŸ» Fem arter som Ă„terhĂ€mtat sig frĂ„n utrotningens rand
Dessa fem djurarter har varit pÄ grÀnsen till utrotning, men har gjort en storartad ÄterhÀmtning.

Tigrar i Nepal Àr inte lÀngre pÄ grÀnsen till utrotning och fÄr sÀllskap av geparder.

För 50 Är sedan fanns det under 100 indiska noshörningar i vilt tillstÄnd. Vid Ärets rÀkning var det över 4000.

Även i Europa ser det ljust ut för flera arter. MĂ„nga stora dĂ€ggdjur har ökat med hundratals och vissa fall tusentals procent pĂ„ de senaste 60 Ă„ren.

🐂 Stark comeback för vilda djur i Europa
MÄnga stora dÀggdjur har ökat med hundratals och vissa fall tusentals procent pÄ de senaste 60 Ären.

Dramatiska förÀndringar tar tid

Traditionella nyhetsmedier missar ofta de allra största nyheterna, eftersom de tar tid. Som att 415 miljoner indier har lÀmnat fattigdom senaste 15 Ären. Det Àr nÀsta lika mÄnga som lever i hela EU.

I Indien kÀkas det ju en hel del ris, sÄ att en forskargrupp lyckats skapa ett superris som lyckats höja avkastningen med 40 procent, Àr goda nyheter.

Eller att antalet dödsolyckor bland barn halverats senaste 30 Ären.

Vi fick i april veta att mÄnga fÀrre dog i naturkatastrofer under 2021. Under 2021 dog totalt 10 492 personer pÄ grund av naturkatastrofer. Det Àr lÄngt under 61 212 dödsfall per Är som var snittet 2001 till 2020.

För tionde Äret i rad slog svenskarna rekord i Ätervinning.

AI till mÀnsklighetens nytta

Artificiell intelligens har (igen) haft ett starkt Är. Alldeles nyligen slÀppte OpenAI sin chatbot ChatGPT som tagit vÀrlden med storm. PÄ fem dagar nÄdde man en miljon anvÀndare. NÄgot som tog Facebook 10 mÄnader och Instagram nÀstan tre mÄnader. För mig var det som nÀr jag sökte och spelade lÄtar pÄ Spotify för första gÄngen. Jag kunde knappt tro att det var sant.

Nu bad jag den att skriva ett tal om optimism om i samma stil som Abraham Lincolns Gettysburgtal, och tre sekunder senare spottar den ur sig detta.

Innan ChatGPT var det emellertid AI som skapar bilder som rönt mest uppmÀrksamhet. Det lÄter miljontals mÀnniskor bli konstnÀrer.

💡 Optimist’s Edge: Du kan ocksĂ„ bli konstnĂ€r – med hjĂ€lp av en AI
💡 AI-mĂ„lning ger vem som helst möjlighet att skapa konst som tidigare krĂ€vde professionella konstnĂ€rer.

Under 2022 sÄg vi ocksÄ datorprogram som kan se vilka lÀssvÄrigheter ett barn har.

DeepMind har staplat AI-genombrott och nyttigheter pÄ varandra och 2022 var ingen undantag. Bland annat genom att hjÀlpa till att lÀsa antika texter, programmera, skriva manus till teaterpjÀser och filmer, spela Stratego och Diplomacy hjÀlpa matematiker att ta fram algoritmer och ansiktsigenkÀnning för sköldpaddor(!)

Men tyngst av allt Àr ett tidigare genombrott, kartlÀggningen av proteiner. Förra Äret slÀppte man verktyget som gör det möjligt att förstÄ hur ett protein ser ut. NÄgot som tidigare behövde göras i ett labb till stora kostnader, för ett enda protein. Nu har DeepMind kartlagt 200 miljoner proteiner. Det Àr nÀstan alla för vetenskapen kÀnda katalogiserade proteiner.

Rensar hav och strÀnder frÄn plast

Boyan Slat heter tonÄringen som pÄ semester i Grekland sÄg hur havet förstördes av plast, och bestÀmde sig för att ÄtgÀrda det. Tio Är senare hindrar hans soldrivna prÄmar 50 ton plats per dag att nÄ havet, genom att fÄnga upp det redan i floderna. Ute till havs samlar hans fartyg upp den plats som ÀndÄ nÄtt dit.

🚱 Soldrivna prĂ„mar plockar 50 ton plast per dag
The Ocean Cleanup har kommit med en ny lösning för att stoppa plast frÄn att komma ut i vÄra hav via floder - en soldriven prÄm som anvÀnder krökta barriÀrer för att fÄnga upp avfall som flyter nedströms.

I Australien har plastskrÀpet pÄ strÀnderna minskat med nÀstan en tredjedel.

SpÀnnande nya vacciner

Forskare frÄn University of Oxford har testat ett malariavaccin, som fungerar sÄ bra att det finns hopp att helt kunna stoppa malaria frÄn att spridas. Det skulle dÄ rÀdda livet pÄ 400 000 mÀnniskor, till största delen barn, varje Är runt om i vÀrlden.

Det jobbas ocksÄ pÄ ett vaccin mot HIV som bygger pÄ den nya mRNA-tekniken.

The kids will be alright

Barn som spelar mer datorspel Àn genomsnittet ökar ocksÄ sin IQ-poÀng mer Àn andra barn.

🎼 Datorspel kan göra barn intelligentare
Barn som spelar mer datorspel Àn genomsnittet ökar ocksÄ sin IQ-poÀng mer Àn andra barn.
Foto: Indivisible Gaming

Unga Àr ocksÄ de största teknikoptimisterna.

Under pandemin hördes mycket oro om ungas mentala hÀlsa, men ingen försÀmring har kunnat noteras bland unga vuxna, enligt Institutet för framtidsstudier.

Inte heller riskerar de, eller nÄgra andra, att fÄ hjÀrntumörer av mobiltelefoner, enligt en stor 20-Ärig studie.

Tuffa tider för seriemördare

NÄgra som inte ser ljust pÄ framtiden Àr seriemördare. Med tanke pÄ alla podcaster, tv-serier och filmer om dessa lÀskiga mÀnniskor kunde man lÀtt tro att antalet ökar. Men icke.

Faktum Àr att seriemördarna hÄller pÄ att dö ut. Senaste 30 Ären har de minskat med över 80 procent.

Tunga argument för optimism

Nog om vĂ€rlden, dags för lite navelskĂ„dande. Årets mest lĂ€sta artikel pĂ„ Warp News publicerades faktiskt förra Ă„ret. Wireds grundare, Kevin Kelly, skrev Ett manifest för optimism.

💡 Kevin Kelly: Ett manifest för optimism
Kevin Kelly har grundat Wired och författat flera böcker, bland dem “The Inevitable”. För Warp News lĂ€gger han fram sina argument för optimism.

För TED gjorde han en kortare variant, som nu har över tvÄ miljoner visningar.

"Vi borde vara optimistiska, inte för att vÄra problem Àr mindre Àn vi trodde, utan dÀrför att vÄr förmÄga att lösa dem Àr större Àn vi trodde."
- Kevin Kelly

I Är fick han sÀllskap av en intellektuell gigant, David Deutsch. Han Àr professor vid Oxford och fader till kvantdatorfÀltet. Hans bok The Beginning of Infinity Àr en av de tvÄ bÀsta böcker jag lÀst och innehÄller starka intellektuella argument för optimism och varför framtiden bör komma snabbare.

För Warp News skrev han om optimism, cynicism och pessimism.

💡 David Deutsch: Optimism, pessimism och cynism
Med sĂ„ mycket framsteg i vĂ€rlden, hur kan pessimism fortfarande vara utbredd? Det Ă€r pĂ„ grund av cynism, förnekelsen av att “sĂ„ kallade framsteg” Ă€r framsteg, hĂ€vdar David Deutsch, professor vid Oxford University och en av vĂ€rldens ledande intellektuella om optimism.
"Även om de ibland kan ha inspirerat andra att tĂ€nka utanför den konventionella lĂ„dan, Ă€r ingen underbar upptĂ€ckt, uppfinning eller idĂ© uppkallad efter en cyniker."
- David Deutsch

Optimist's Edge i massor

Vi har under Äret publicerat en ny Optimist's Edge i veckan. Det Àr den fördel faktabaserade optimister har nÀr de ser pÄ vÀrlden.

Framtidens mat

Det hÀnder mycket pÄ matomrÄdet. Det tas fram frukt och grönsaker som inte behöver ett plastskydd, socker som inte Àr sÄ skadligt, förÀdlade med CRISPR, och mat ur luften. Eller vad sÀgs om lite mjölk utan kor.

💡 Optimist’s Edge: Mjölk utan kor
En fabrik i Danmark kan ersÀtta nio procent av danska kor. Mjölk och andra mejeriprodukter kan produceras i bioreaktorer genom precisionsfermentering. Foodtech-bolag över hela vÀrlden arbetar nu hÄrt för att skapa en framtid dÀr kossorna blir överflödiga.

Vi har börjat odla maten pÄ nya sÀtt ocksÄ, vertikalt.

Rymden blir allt mer tillgÀnglig

Att skjuta upp saker i rymden hÄller pÄ att bli billigare, sÄ att det snart kostar en tusendel av vad det gjorde för bara nÄgra Är sedan.

💡 Optimist’s Edge: Skjuta upp raketer kommer bli 99,9% billigare
💡 Om bara nĂ„gra Ă„r kommer raketuppskjutningar att vara 99,9 procent billigare Ă€n idag, vilket öppnar rymden som aldrig förr.

Det gör rymden tillgÀnglig för mycket mer mÀnsklig aktivitet, som att bygga stora rymdkolonier nÀra jorden. Eller varför inte ett rymdparasoll för att minska den globala uppvÀrmningen, som vÄr astronaut Christer Fuglesang föreslagit.

Men mer rymd hjÀlper oss ocksÄ att lösa problem pÄ jorden.

Demokrati Àr mÀnsklighetens bÀsta hack

Om alla lÀnder och alla mÀnniskor levde i demokratier skulle mÀnsklighetens stora problem lösas eller bli dramatiskt mindre.

💡 Optimist’s Edge: Hacket för att lösa alla av mĂ€nsklighetens stora problem
Om alla lÀnder och alla mÀnniskor levde i demokratier skulle mÀnsklighetens stora problem lösas eller bli dramatiskt mindre.

Vi skulle exempelvis slippa svÀlt och krig.

För dÄligt för att vara sant

Medielogiken gÄr ut pÄ att tÀnka "det dÀr lÄter för bra för att vara sant." Men granskning bör ocksÄ ske frÄn andra hÄllet: "Det dÀr lÄter för dÄligt för att vara sant."

Warp News har inlett en serie sÄdana artiklar och de första tvÄ Àr skrivna av tidigare DN-journalisten och -redaktören, Anders Bolling.

đŸŒȘ Anders Bolling: OkĂ€nda sanningen om det oextrema extremvĂ€dret
Sommarens nyhetstorka innebÀr alltid högsÀsong för vÀdernyheter. MÄnga bulletiner om hetta, skyfall och stormar vÀntar, och vi kommer att fÄ höra att vÀdret blivit allt extremare. FÄ kommer att stÀlla följdfrÄgan: stÀmmer det? Det Àr synd, för svaret Àr i huvudsak nej.
đŸŒĄïž Anders Bolling: SĂ„ normaliserades FN:s vĂ€rsta scenario och förvred vĂ„r bild av uppvĂ€rmningen
Det finns en riktigt god nyhet i fjolÄrets rapport frÄn FN:s klimatpanel IPCC: SkrÀckscenariot anses inte lÀngre trovÀrdigt. Vi kan glömma de vÀrsta prognoserna. Men denna glÀdjebomb har förbigÄtts med tystnad, inte bara i medierna utan till stor del Àven i forskarvÀrlden.

Green Impact

Klimat och miljö Àr det mest populÀra vi skriver om. Kanske för att det i övriga medier sÀllan skrivs nÄgot positivt, medan vi visar att det finns hopp.

Hela den gröna omstĂ€llningen skapar enorma möjligheter. Vi kommer fĂ„ leva i en bĂ€ttre vĂ€rld dĂ€r vi kan resa mer och billigare, Ă€ta bĂ€ttre och billigare och anvĂ€nda el mer och billigare – och det kommer vara rent och miljövĂ€nligt.

💡 Optimist’s Edge: Ju större utslĂ€pp, desto större möjligheter
Att investera i olja och gas kommer inte löna sig lika mycket i framtiden. ÄndĂ„ tror folk i gemen det. NĂ€r vĂ€rlden stĂ€ller om mot mer icke-fossila energikĂ€llor gĂ€ller det att veta vilka företag och omrĂ„den som Ă€r bĂ€st att satsa pĂ„.

Vi har under Äret trÀffat flera av de entreprenörer som Àr med och skapar denna gröna framtid.

Som Pernilla Westerberg som gör klimatvÀnlig hundmat av insekter, William Bergh som skapar en marknad av Ätervunna elbilsbatterier, kÀrnkraftens renÀssansman, John Ahlberg samt Fredrik Billing och Tore Stenbock som vill lösa krÄnglet med att ladda elbilen.

👊 Pernilla Westergren har skapat hundmat av insekter: “Vill driva en hundmatsrevolution”
Pernilla Westergren bytte bana frÄn investment banking till att tillverka och sÀlja hundmat av insekter. Det minskar vovvarnas ekologiska tassavtryck och Àr Àven bÀttre för deras hÀlsa.

Efter att ha pratat med alla dessa entreprenörer kÀnde jag vilken vÄg av lösningar som Àr pÄ gÄng. "Det hÀnder inget" inom klimatomrÄdet hörs gÄng pÄ gÄng, men det Àr inte sant. Det hÀnder otroligt mycket.

🌊 En tsunami av klimatlösningar Ă€r pĂ„ vĂ€g
Det kan kÀnnas som att inget eller vÀldigt lite hÀnder för att minska klimatförÀndringarna. FörÀndringen behöver gÄ snabbare - men samtidigt kommer vi vara förvÄnade Är 2035 över hur otroligt lÄngt vi kommit i att minska utslÀppen. Det Àr nÀmligen en tsunami av klimatlösningar pÄ gÄng.

Besök i framtiden

VÄra Warp Premium Supporters har under Äret flera gÄnger besökt företag som Àr med och skapar just denna gröna framtid. Som elflygsföretaget Heart Aerospace och vertikalodlaren Ecobloom.

đŸŒ± Smaka pĂ„ framtiden
Vertikal odling Ă€r riktigt smart. Odla grönsaker Ă„ret runt med mycket lĂ„g miljöpĂ„verkan. Warp Premium Supporters har besökt det vertikala odlingsföretaget Ecobloom för att smaka pĂ„ framtiden – bokstavligen.

SpÀnnande Premium Supporters

Premium Supporters Àr vÄra betalande medlemmar. Bland dessa kryllar det av spÀnnande personer. Som Wall Street-legenden Jim O'Shaughnessy.

💰 Wall Street-legenden: “Pessimister lĂ„ter smarta - optimister tjĂ€nar pengar”
Jim O’Shaughnessy Ă€r legendarisk investerare pĂ„ Wall Street. Han delar med sig av vad han tror Ă€r den största möjligheten för framtiden och förklarar hur vĂ€rlden gĂ„r igenom en stor ombildning.

Och internetpionjÀren Jonas Birgersson.

🔌 Jonas Birgersson: “All el du behöver för ett lĂ„gt, fast pris”
“För ett lĂ„gt, fast pris har du all el du behöver”, sĂ€ger Jonas Birgersson. Vi kommer komma till samma sak för el som för bredband.

Energi i överflöd med energisamhÀllet

Tillsammans med Jonas Birgersson har vi inlett Projekt EnergisamhÀllet. Vi vill nÄ ett samhÀlle dÀr ren energi finns i ett sÄdant överflöd att det inte ens Àr vÀrt att mÀta förbrukningen.

Under energi finns ju sÄklart ett av Ärets allra största och mest optimistiska hÀndelser: Genombrottet för kÀrnfusion.

För första gÄngen har forskare lyckats skapa en fusionsprocess som producerat mer energi Àn som anvÀndes för att driva den.

⚡ Genombrott för fusionskraft: Mer energi ut Ă€n in
För första gÄngen i historien har forskare lyckats producera mer energi frÄn kÀrnfusion Àn vad som krÀvdes för att driva den.

Naiva Pessimister

Det Àr inte optimisterna som Àr naiva, det Àr pessimisterna. SÄ naiva att det rÀckte till en hel bok. Skriven av Ulrika Gerth och utgiven tillsammans med Heja Framtiden.

Warp News i andra medier

Vi har under Ärets synts bÄde hÀr och dÀr i andra medier. HÀr Àr nÄgra exempel.

Jag medverkade i Svenska Dagbladets ledarpodd och pratade om negativa nyheter.

Drunknar vi i dÄliga nyheter? | SvD Ledare
LEDARE. PODD | 3 november. Bidrar mediernas rapportering till att vi blir onödigt pessimistiska?

Gerd Leonhard som har startat The Good Future Project bjöd in mig till en diskussion om varför optimister skapar framtiden.

I Bitcoinpodden pratade vi... bitcoin.

Te och frihet.

Och sÄ debatterade vi elbilar.

”Elbilar kommer göra det billigare att köra bil” | SvD Debatt
DEBATT. Nooshi Dadgostar och Ebba Busch bör sluta sprida myter om kostnaden för att köpa en elbil, och i stÀllet driva pÄ för en snabbare omstÀllning till el. Det skriver Mathias Sundin.

Gott nytt Ă„r!

Följer man den vanliga nyhetsbevakning kan det kÀnnas nattsvart. "Vi lever i en orolig tid" upprepas som en mantra. Problemen Àr verkliga och allvarliga, men det Àr möjligheterna ocksÄ. Samtidigt som fruktansvÀrda saker hÀnder i Ukraina, blir vÀrlden pÄ sÄ mÄnga sÀtt samtidigt bÀttre.

VÀrlden blir vad vi gör den till och ingen grupp har större pÄverkan pÄ den Àn optimisterna.

Gott nytt Ă„r!

Mathias Sundin
Chefredaktör, Warp News

💡 Framtiden skapas av optimister
Vad hÀnder om fler mÀnniskor Àr optimistiska inför framtiden? Vi kommer att fÄ mer innovation och snabbare utveckling mot en bÀttre vÀrld.

Vill du fÄ faktabaserade optimistiska nyheter i din inbox varje torsdag? Prenumerera pÄ vÄrt gratis nyhetsbrev.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.