Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Frukt och grönsaker utan plast

💡 Optimist's Edge: Frukt och grönsaker utan plast

NĂ€r det gĂ€ller hanteringen av frukt och grönsaker har livsmedelsindustrin lĂ€nge behövt vĂ€lja mellan plastförpackningar och matsvinn – tvĂ„ av vĂ„r tids stora klimatbovar. Nu jobbar foodtech-företagen hĂ„rt pĂ„ att hitta bĂ€ttre lösningar. Och det fina Ă€r att vi knappt kommer mĂ€rka nĂ„got.

Christian von Essen
Christian von Essen

Dela artikeln

📈 Vad folk tror

76 procent har fel om hur mycket frukt och grönsaker som slÀngs i vÀrlden. Det Àr nÀstan hÀlften, 45 procent, som slÀngs.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

 • Plast har lĂ€nge varit omdebatterat som skydd för frukt och grönsaker. I praktiken har det varit ett nödvĂ€ndigt ont för att minska det matsvinn som annars skulle uppstĂ„. Ofta överstiger nĂ€mligen matsvinnets negativa klimatpĂ„verkan plastens.
 • Det brukar ofta sĂ€gas att en tredjedel av all mat som produceras kastas pĂ„ sin vĂ€g genom vĂ€rdekedjan av olika anledningar. Ibland pratar man till och med om att tredjedelen gĂ€ller maten vi köper i butiken, vilket i sĂ„ fall Ă€r Ă€nnu vĂ€rre.
 • Frukt och grönsaker Ă€r en extra utsatt kategori – hela 45 procent kasseras innan rĂ„varorna nĂ„r vĂ„ra hungriga munnar.
 • Nu börjar det dock dukas upp ett smörgĂ„sbord av innovationer för att kunna förlĂ€nga hĂ„llbarheten hos fĂ€rska rĂ„varor som frukt och grönt.

Vilka jobbar pÄ saken?

 • Du vet sĂ„dana dĂ€r smĂ„ pĂ„sar som finns i nyköpta skor för att hĂ„lla fukten borta? Amerikanska SAVRpak har tagit fram en liknande lösning för att eliminera kondens frĂ„n livsmedel. Bolaget menar att man kan utöka rĂ„varornas livslĂ€ngd med 4 och upp till 14 dagar. De smĂ„ pĂ„sarna anvĂ€nds Ă€ven av restauranger för att se till sĂ„ att take-away-maten Ă€r frĂ€sch och krispig nĂ€r den kommer fram. SAVRpak menar att de kan eliminera matsvinn för motsvarande 78 miljarder dollar.
 • Hazel Technologies anvĂ€nder en liknande lösning, men utvecklar sina smĂ„ pĂ„sar med skiftande innehĂ„ll beroende pĂ„ vilken rĂ„vara det gĂ€ller. Generellt handlar det om aktiva ingredienser som utsöndras för att minska mögelangrepp eller försena mognadsprocessen.
 • I Lund hittar vi Saveggy. Deras innovation Ă€r en osynlig coating som grönsaker och frukt kan doppas i innan de fraktas till butiken. Flera dagligvaruaktörer testar nu Saveggys lösning.
 • Även Apeel, med bas i NederlĂ€nderna och Kalifornien, har utvecklat en vĂ€xtbaserad skyddshinna som hĂ„ller fukt inne och syre ute.
 • Barcelona-baserade Bio2Coat har en liknande lösning.
 • Israeliska foodtech-bolaget Sufresca har Ă€tbara coatings specifikt utvecklade för avokado, tomat, gurka, mango och citron, en selektiv coating för bĂ€r och snacks, samt en annan typ av hinna som anvĂ€nds för gul lök och vitlök.

💡 Optimist's Edge

💡 Flera företag utvecklar nya innovationer som gör att frukt och grönsaker inte behöver skyddas med plast. De bidrar dĂ€rmed till att lösa tvĂ„ stora problem; matsvinn och plastberoende.

 • Att förlĂ€nga hĂ„llbarheten pĂ„ frukt och grönsaker innebĂ€r en potentiellt enorm vinst för matsystemet, handlarna, samhĂ€llet och individen.
 • Gemensamt för dessa foodtech-startups Ă€r att de drivs av att lösa tvĂ„ stora globala utmaningar: att minska plastberoendet (inklusive dess fossila utslĂ€pp) och matsvinnet pĂ„ en och samma gĂ„ng.
 • Innovationerna följer samma logik som mĂ„nga andra teknologiska landvinningar: vi kommer inte ens mĂ€rka att de finns dĂ€r.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

 • I likhet med alla nya fenomen krĂ€vs det modiga företag som vĂ„gar testa. Saveggy har redan med viss framgĂ„ng inlett samarbeten med bĂ„de ICA och Lidl i Sverige, men det behövs fler experiment i större skala för att komma fortare fram.
 • Uppmuntra din lokala frukt- och grönsakshandlare, producent eller grossist att se över vilka nya lösningar som finns för att slippa slĂ€nga nĂ€stan hĂ€lften av rĂ„varorna. IfrĂ„gasĂ€tt om plasten verkligen Ă€r nödvĂ€ndig.
 • För dig som jobbar inom livsmedelsindustrin finns förstĂ„s en stor potentiell konkurrensfördel i att tillĂ€mpa den hĂ€r typen av lösningar före era konkurrenter.
 • Kan den hĂ€r framtiden komma fortare kan vi se fram emot ett ökat intag av frukt och grönsaker. Bra för folkhĂ€lsan.FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.