Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.

🍔 Food Tech

Massor av innovation pågår inom livsmedelsteknik, Food Tech, vilket gör maten billigare, mer näringsrik, bättre smakande och innebär lägre utsläpp under produktionen. Här hittar du artiklar om AI, sensorer och IoT, big data, digital biologi, precisionsodling, cellodlat kött, GMO och automatisering.

Kent Olofsson 2 min read

🍎 Nanosensor visar om frukt besprutats med bekämpningsmedel

Nanosensorer kan avslöja om det finns farliga bekämpningsmedel på frukt och tekniken är så skalbar att det går att testa individuella frukter ute i butikerna.

Linn Winge 1 min read

🥬 Grönsaker som kan vattnas med saltvatten

En gård i Skottland använder havsvatten från Atlanten för att odla sina grönsaker. Projektet leds av en Glasgow-baserade startup som heter Seawater Solutions. De har hittat ut ett sätt att ersätta sötvatten med saltvatten för att odla mat.

Kent Olofsson 2 min read

🌾 Supervete kan växa i saltjord

En ny variant av vete kan växa i salthaltig jord och ger bättre avkastning än dagens vetesort.

Jakob HolgerssonAlexander Engelin 3 min read

🌒 Växter kan odlas i jord från månen

Kan vi odla på månen? En fråga som kan komma att spela stor roll för människans framtid, då vi blir alltmer aktiva i vår utomjordliga aktivitet. För första gången har vi fått ett svar på frågan, då forskare lyckats odla växter i jordprov som tagits från månen.

Kent Olofsson 1 min read

🤖 Robotkocken som kan smaka av maten

En robot som kan testa hur smaken förändras i takt med att vi tuggar ska kunna laga smakligare mat som skräddarsys för varje människas smak.

Kent Olofsson 2 min read

🥩 Svampprotein kan halvera avskogningen

Om vi ersätter en del av nötköttet vi äter idag med svampprotein kan vi får ner koldioxidutsläppen och halvera avskogningen fram till 2050.

Linn Winge 2 min read

🌱 Tång kan nyttjas som proteinkälla och biobränsle

I Sverige vill forskare genom en marin odling visa hur tång kan bli en viktig framtida födokälla och en möjlig resurs för plast och biobränsle. Bäst av allt - tången går att odla i mängder året runt.

Kent Olofsson 2 min read

🥗 Industriellt processvatten blir "algmat"

Processvatten från exempelvis sillfabriker kan användas som gödning för landbaserade algodlingar och både höja proteinhalten i algerna och få dem att växa snabbare.

Marco Borsari 6 min read

🥓 Framtidens kött kommer i många skepnader

Är du inte redo att ge upp kött än? Oroa dig inte, det finns gott om alternativ. Hållbart kött, "fake-meat", odlat kött: framtidens växtbaserade kost erbjuder med teknikens hjälp många hälsosamma och klimatvänliga "köttiga" alternativ.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter