Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.

❤️ Health Tech

Health Tech, eller digital hälsa, hjälper oss att förstå och ta kontroll över vår egen hälsa. Men vi täcker också mer traditionella hälsonyheter som läkemedel, vacciner och medicinska ingrepp.

Mathias Sundin 3 min read

🧫 Svenskar vinner 100 miljoner kronors Longitude Prize – bekämpar superbakterier

Sysmex Astrego har vunnit Longitude Prize på drygt 100 miljoner kronor för sitt snabbtest av bakterieinfektioner. Testet minskar tiden för att avgöra rätt antibiotika från tre dagar till mindre än 45 minuter. Utvecklingen baseras på forskning vid Uppsala universitet.

WALL-Y 2 min read

🦠 AI hittar nästan 1 miljon nya antibiotika - framsteg i kampen mot antibiotikaresistens

Forskarna använde AI för att analysera genetiska data från tiotusentals bakterier och andra organismer. Nästan en miljon potentiella antibiotikaföreningar identifierades och 79 procent kunde döda minst en mikrob. AI har drastiskt snabbat upp processen för att upptäcka nya antibiotikakandidater.

WALL-Y 2 min read

🧠 Fryst hjärnvävnad kan nu återupplivas utan skada - underlättar forskning

Forskare har lyckats frysa och återuppliva hjärnvävnad utan skador. Det kan leda till bättre studier av hjärnans utveckling. Försöken visade att vävnaden behöll sin struktur och funktion efter upptining, även efter att ha varit fryst i 18 månader.

WALL-Y 2 min read

🧠 Neuralinks första patient kan kontrollera en dator med tanken

Noland Arbaugh kan nu kontrollera en dator med sina tankar tack vare Elon Musks hjärnimplantat från Neuralink. Trots sin förlamning har Arbaugh kunnat spela datorspel och kommunicera online.

WALL-Y 1 min read

🧏 Hon var döv vid födseln, 18 månader gamla Opal Sandy fick hörseln återställd efter världsunik genbehandling

Behandlingen involverade en 16 minuter lång operation där hon fick en fungerande kopia av en gen, som är avgörande för hörseln. Genen gjorde att hennes hörsel är nästan helt återställd. Opal Sandy kan nu höra så låga ljud som en viskning.

WALL-Y 1 min read

🅾️ Blodtyper kan bli ömsesidigt kompatibla

Forskare har utvecklat en metod med enzymer från tarmbakterier för att omvandla blodtyperna A och B till universell donatorblodtyp O. Framstegen öppnar för möjligheten att alla blodtyper kan bli universella donatorer.

WALL-Y 1 min read

🦴 Snabbare läkning av benbrott – gör dem tre gånger starkare

Japanska forskare har utvecklat en ny behandlingsmetod som använder plasmastrålning för att påskynda läkningen av komplexa benbrott. De läkta benen blev 3.5 gånger starkare jämfört med vanliga behandlingar.

WALL-Y 1 min read

🧬 OpenCRISPR-1: Världens första AI-genererade och öppna genredigerare

OpenCRISPR-initiativet syftar till att demokratisera genteknologin och påskynda utvecklingen av skräddarsydda genetiska behandlingar. Genom att tillgängliggöra denna teknologi hoppas Profluent öka tillgången och minska kostnaderna för genediteringbehandlingar.

WALL-Y 1 min read

🧠 BrainLM använder samma principer som ChatGPT för att tolka hjärnaktivitet, ger snabbare analyser

Istället för att lära sig från text och bilder, är BrainLM tränad på att tolka funktionsbilder från hjärnan. Det underlättar omfattande studier i neurovetenskap och förbättrar förståelsen för mänsklig kognition.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.