Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.

⚡️ Energi

Energiproduktion och energiförbrukning blir renare, billigare och decentraliserat. Med uppkopplade prylar kan du som konsument ta kontroll över din energiförbrukning. Här hittar du också innehåll om batterier, smarta nät, kärnkraft och annan innovation inom energiområdet.

Kent Olofsson 2 min read

💰 Lönsamt att återvinna gamla solpaneler

Idag går uttjänta solpaneler ofta direkt till soptippen, men 2050 kan marknaden för återvunnet material från solpaneler vara värd 800 miljarder kronor.

Linn Winge 1 min read

⚡️ Enormt vattenbatteri för att lagra överskottsenergi

Schweiz har byggt ett enormt vattenbatteri för att lagra överskottsenergi. Batteriet kan lagra lika mycket elektricitet som 400 000 elbilsbatterier.

Linn Winge 1 min read

🥦 Stora fördelar med att odla broccoli skuggad av solpaneler

Solpaneler tar mycket plats och bönder vill vanligtvis odla grödor på ytan där solpaneler skulle fungera bäst. Nu har forskare funnit att en viss grönsak trivs i skuggan från panelerna. Denna grönsak är broccoli.

Alexander Engelin 2 min read

🔋 Kan kärnavfall bli batterier som varar i tusentals år?

NDB påstår sig ha lösningen på hur vi ska hantera kärnavfall och hur vi ska ha ständig tillgång till el under elektrifieringen av världen – diamantbatterier tillverkade av kärnavfall.

Kent Olofsson 2 min read

🔋 En matematisk modell kan ge oss bättre batterier

Forskare har hittat en metod att se hur olika material kan påverka litiummetallbatterier utan att behöva göra fysiska experiment.

Linn Winge 1 min read

🏫 Vacker ekoskola skyddar elever från ökenhetta

I Jaisalmer, en stad i Indien, måste eleverna uthärda skyhöga temperaturer för att gå i skolan. En nybyggd skola, Rajkumari Ratnavati Girls School, har en smart design som håller skolan och eleverna svala utan luftkonditionering.

Mathias Sundin 4 min read

🔋 Northvolt och fördelen med att förstå framtiden

Berättelsen om Peter Carlsson och Northvolt lär oss två saker: Hur viktigt det är att förstå framtiden för att kunna se vilka möjligheter som finns, och att du behöver vara faktabaserad optimist för att ta tillvara på dem.

Jakob Holgersson 2 min read

🔋 Framtidens batterier kan räcka hundra år

Både elbilstillverkaren Tesla och forskare arbetar med batterier som kan komma att överleva själva bilen. Långlivade batterier kommer göra elfordon än mer attraktiva.

Alexander Engelin 3 min read

♻️ Billigare och effektivare extrahering av vätgas

Ny teknik gör det billigare och snabbare att med hjälp av soljus extrahera vätgas från den bärande vätska som det transporteras i.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter