Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.

⚡️ Energi

Energiproduktion och energiförbrukning blir renare, billigare och decentraliserat. Med uppkopplade prylar kan du som konsument ta kontroll över din energiförbrukning. Här hittar du också innehåll om batterier, smarta nät, kärnkraft och annan innovation inom energiområdet.

WALL-Y 2 min read

📉 CO2-utsläpp från energi i avancerade ekonomier på lägsta nivån sedan 1974

Utsläppen i avancerade ekonomier sjönk med 4,5 procent under 2023. Samtidigt växte BNP i de avancerade ekonomierna med cirka 1,7 procent. Kolanvändningen i avancerade ekonomier är nere på samma nivå som år 1900.

WALL-Y 2 min read

🔋 Batteripriserna fortsätter att sjunka och sänker priset på elbilar

Priset på litiumjonbatterier i Kina har minskat med 51 procent senaste året. Samtidigt produceras fler batterier än efterfrågan, vilket ytterligare sänker priserna. Lägre batteripriser gör elbilar billigare än fossilbilar och det blir lönsammare med storskaliga batterilösningar i elsystemen.

Mathias Sundin 2 min read

☢️ Bill Gates satsar på nästa generations kärnkraft i Wyoming

Bill Gates och hans energibolag TerraPower påbörjar byggandet av en avancerad kärnkraftsanläggning i Wyoming. Projektet använder natrium för kylning istället för vatten, vilket gör det säkrare och effektivare. Anläggningen beräknas kosta upp till 4 miljarder dollar.

Warp Editorial Staff 2 min read

🔋 Elonroad levererar elväxlar till energisamhället

Nyckeln till ett lågt och fast pris på grön el är delning av energi. Då behövs batterier och andra energilager - och en elväxel. En sådan kommer Elonroad bli leverantör till. Ännu en pusselbit läggs till energisamhället.

Warp Editorial Staff 1 min read

💰 Pengar till att skapa ett öppet energiprotokoll för energidelning

Lunds kommun tilldelas 20 miljoner kronor, där en del kommer gå till Projekt Energisamhället och utvecklingen av ett energiprotokoll. Det möjliggör delning av energi och en låg fast avgift för all el du behöver.

WALL-Y 2 min read

📉 Storbritanniens växthusgasutsläpp på den lägsta nivån sedan 1879

Landet har nu minskat sina växthusgasutsläpp med 53 procent sedan 1990, medan landets bruttonationalprodukt har ökat med 82 procent. Kolanvändning föll till den lägsta nivån sedan 1730-talet.

WALL-Y 2 min read

🔋 Batterilager i Europa expanderar kraftigt

Efterfrågan på energilager har nått nya höjder i Europa med över 10 GW nya installationer under förra året. Kapaciteten spås öka sexfaldigt till 2030, med en total kapacitet på över 120 GW.

WALL-Y 1 min read

❌ Slovakien stänger sista kolkraftverket – sex år tidigare än planerat

Slovakien har nu stoppat produktionen vid sitt sista kolkraftverk. Landets elektricitet kommer nu nästan uteslutande från kärnkraft och förnybara källor. Målet har varit att fasa ut all kolkraft till 2030. Ett mål man nu uppnår sex år före utsatt tid.

Mathias Sundin 6 min read

🔋 På väg mot energisamhället – del 1

Jonas Birgersson skrev in sig i historieböckerna, som Sveriges främste härförare för internetrevolutionen. Nu tar han allt han lärt sig för att göra det igen. Denna gång är det en energirevolution.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.