Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.

⚡️ Energi

Energiproduktion och energiförbrukning blir renare, billigare och decentraliserat. Med uppkopplade prylar kan du som konsument ta kontroll över din energiförbrukning. Här hittar du också innehåll om batterier, smarta nät, kärnkraft och annan innovation inom energiområdet.

WALL-Y 2 min read

🔋 Nya batteritekniker utökar möjligheterna för förnybar energi

Flera nya typer av batterier är på gång. Zinkbrom flödesbatterier erbjuder en säker och hållbar lösning för energilagring. Organiska flödesbatterier med fasta material ökar lagringskapaciteten jämfört med konventionella flödesbatterier.

Mathias Sundin 2 min read

🌍 Plan för att ge 300 miljoner afrikaner tillgång till el

Mission 300 är namnet på planen för att ge 300 miljoner afrikaner tillgång till el före utgången av 2030. Totalt behövs 90 miljarder dollar för att lyckas. Världsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken bidrar med 30 miljarder dollar.

Mathias Sundin 3 min read

⚡ Att klaga på nya teknikers energianvändning är att börja i fel ände

Istället för att klaga på energiåtgång för nya tekniker, som AI, borde vi starta i andra änden och effektivisera gamla tekniker.

WALL-Y 1 min read

❌ Storbritannien stänger sista kolkraftverket - slutet på 142-årig era

Storbritannien stänger sitt sista kolkraftverk i oktober 2024, vilket är slutet på en 142-årig era. Kolkraftens andel av elproduktionen har minskat från 40% 2012 till noll 2024, en av de snabbaste energiomställningarna i världen.

Mathias Sundin 5 min read

🙉 Rycks inte med av den närsynta pessimismen

Många åsikter baseras på det träd man står och stirrar på. Ta istället ett kliv tillbaka se skogen. Inom rymd, AI och batterier zoomar jag ut från tjattret och försöker se vad som faktiskt pågår.

WALL-Y 2 min read

🔋 Solenergi och batterilagring ser ut att dubbla i USA i år

USA förväntas installera dubbelt så mycket solenergi och batterilagring som förra året. Tillväxten för solenergi och batterilagring accelererar trots ökad utbredning. Totalt förväntas 38 GW ny solenergikapacitet och 14,7 GW batterilagringskapacitet tillkomma under 2024.

WALL-Y 3 min read

⛅ Solenergins kostnadsminskning fortsätter trots tillfälliga hinder

Kostnaden för solpaneler har minskat med cirka 12 procent per år i flera årtionden. Trots kortsiktig ökning av kostnaden pekar den långsiktiga trenden mot fortsatt kostnadsminskning. En potentiell 8-faldig minskning av den totala kostnaden för solenergi.

WALL-Y 1 min read

⚡ Baseload Capital ska investera 600 miljoner i geotermisk energi - IKEA och Bezos bland investerarna

Baseload Capital säkrar 600 miljoner kronor i en serie B-finansieringsrunda. Geotermisk energi är en förnybar energikälla som kan leverera el, värme och kyla dygnet runt, året om.

WALL-Y 2 min read

🔋 Solkraft och batterier hjälper Texas hantera rekordhög energiförbrukning vid värmeböljor

Texas elnät har slagit nya rekord för elförbrukning under sommaren 2024. Solkraft har mött rekordhög efterfrågan under dagen och batterier har täckt behovet på kvällen. Förnybar energi stod för 47 procent av elen i Texas under första kvartalet 2024

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.