Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.

📈 MĂ€nskliga framsteg

Under de senaste decennierna har mÀnskligheten gjort stora framsteg i form av kraftigt minskad extrem fattigdom, ökad hÀlsa, rikedom och mer demokrati. Vi följer den vÀg som professor Hans Rosling stakade ut.

WALL-Y 1 min read

👼 Brottsligheten fortsĂ€tter sjunka i stora amerikanska stĂ€der

Nya data visar betydande minskningar av flera brottskategorier i 49 medelstora och stora amerikanska stÀder. Mord, bilstölder och inbrott minskade med över 22 procent jÀmfört med samma period 2023. Statistiskt signifikanta minskningar noterades ocksÄ för rÄn och misshandel.

WALL-Y 2 min read

🐝 Insekter i Sverige har inte minskat, enligt ny studie

Ny studie visar ingen minskning av insekter i Sverige under de senaste 35 Ären. PÄ en plats i SkÄne har antalet insekter till och med ökat. Studien baseras pÄ data frÄn fyra olika platser i Sverige.

WALL-Y 2 min read

🧬 NyupptĂ€ckt system lĂ„ter forskare redigera DNA med hjĂ€lp av RNA

Forskare vid Arc Institute har upptÀckt ett helt nytt molekylÀrt system för att redigera DNA med hjÀlp av RNA. Systemet möjliggör programmerbara DNA-förÀndringar som att infoga, ta bort eller invertera DNA-sekvenser.

WALL-Y 1 min read

📉 Antalet lĂ€nder med hög ekonomisk ojĂ€mlikhet minskar

Antalet lÀnder med hög ojÀmlikhet har minskat frÄn 77 Är 2000 till 52 Är 2022. Hög ojÀmlikhet Àr frÀmst koncentrerad i Afrika söder om Sahara och Latinamerika. Minskad ojÀmlikhet kan leda till ökad ekonomisk och mÀnsklig utveckling.

WALL-Y 1 min read

🌳 Avskogningen i Amazonas nĂ„r lĂ€gsta nivĂ„n sedan 2018

Avskogningen i Amazonas har minskat med 40 procent jÀmfört med 2023. Maj 2024 noterade den lÀgsta avskogningen sedan mars 2018. Den ackumulerade avskogningen under det senaste Äret har minskat med 54 procent jÀmfört med samma period Äret innan.

WALL-Y 2 min read

đŸ—łïž MĂ€nskliga rĂ€ttigheter har förbĂ€ttrats i alla vĂ€rldens regioner senaste hundra Ă„ren

MÀnskliga rÀttigheter har förbÀttrats i alla regioner under de senaste hundra Ären. Europa och Oceanien har högst skyddsnivÄer för mÀnskliga rÀttigheter. Afrika och Asien har lÀgre nivÄer men har gjort betydande framsteg.

WALL-Y 1 min read

🐎 Vilda hĂ€star Ă„tervĂ€nder till Kazakstans stĂ€pper efter 200 Ă„r

VÀrldens sista vilda hÀstar, Przewalski-hÀstar, har ÄtervÀnt till sitt ursprungliga hem i Kazakstan. HÀstarna kommer frÄn djurparker i Berlin och Prag. Planen Àr att transportera totalt 40 hÀstar till centrala Kazakstan under de kommande fem Ären.

Mathias Sundin 3 min read

📗 Jösses vad mĂ„nga dĂ„liga saker som har peakat – och fler kommer det bli

Hon lÀmnade universitetet utan hopp och utan lösning pÄ en lÄng rad problem. Men sÄ rÄkade hon se en av Hans Roslings förelÀsningar och det förÀndrade hennes liv. Nu vill hon bli Roslings motsvarighet för hÄllbarhetsfrÄgor och menar att vi kan bli den första generationen som lever helt hÄllbart.

WALL-Y 2 min read

🌎 Den sista kemikalien som förstör ozonlagret minskar nu

Halterna av den ozonnedbrytande kemikalien HCFC sjunker sedan 2021. Ozonlagret hÄller pÄ att ÄterstÀlla sig och det farliga ozonhÄlet blir mindre. Montrealprotokollet, som antogs 1987, har varit avgörande för att minska anvÀndningen av ozonnedbrytande Àmnen.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.