Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.

📈 MĂ€nskliga framsteg

Under de senaste decennierna har mÀnskligheten gjort stora framsteg i form av kraftigt minskad extrem fattigdom, ökad hÀlsa, rikedom och mer demokrati. Vi följer den vÀg som professor Hans Rosling stakade ut.

WALL-Y 2 min read

🧒🏿 FN: Historisk milsten nĂ€r antal barn som dör sjunker under 5 miljoner för första gĂ„ngen

Sedan Är 2000 har den globala dödligheten för barn under fem Är mer Àn halverats. Flera lÄg- och lÀgre medelinkomst har övertrÀffat den globala minskningen, och i vissa fall har de minskat barnadödligheten med mer Àn tvÄ tredjedelar.

WALL-Y 2 min read

🩐 UpptĂ€ckt av 100 nya marina arter i Nya Zeeland

Ett team av forskare har upptÀckt minst hundra nya marina arter i Bounty Trough utanför Nya Zeelands sydkust. Expeditionen hittade dussintals blötdjur, tre fiskar, en rÀka och en rovdjurande blÀckfisk.

WALL-Y 1 min read

🧬 Återskapande av mammuten nĂ€rmar sig (hoppas de inte glömmer papputarna)

Colossal Biosciences har lyckats skapa elefantceller som kan omprogrammeras till olika celltyper, inklusive de som krÀvs för att skapa en mammut. Denna framgÄng öppnar nya möjligheter för forskning kring utdöda arter och bevarande av hotade arter.

WALL-Y 2 min read

đŸ„” Genmodifierade potatisar ökar skörd och gör att bekĂ€mpningsmedel inte behövs

Forskare har testat genmodifierade potatisar som visar lovande resultat för att bekÀmpa senblight, en sjukdom som orsakar stora skördeförluster. I fÀltförsök visade den genmodifierade potatissorten Vic.172 total resistens mot senblight, vilket minskar behovet av bekÀmpningsmedel.

WALL-Y 2 min read

📉 Indien har eliminerat extrem fattigdom (och ökat ekonomisk jĂ€mlikhet)

Indien har fÄtt bort all extrem fattigdom, enligt den internationella fattigdomsgrÀnsen pÄ 1,9 dollar per dag. Detta bland annat tack vare en tillvÀxt pÄ 2,9 procent per Är sedan 2011. Samtidigt har den ekonomiska ojÀmlikheten minskat tydligt i bÄde stads- och landsbygdsomrÄden.

WALL-Y 2 min read

🩑 Hundra nya arter har upptĂ€ckts vid Chiles kust

Forskare har möjligen upptÀckt hundra nya arter vid undervattensberg nÀra Chiles kust med hjÀlp av en robot som kan dyka över 4000 meter. En okÀnd art av sjögrodor och sÀllan sedda arter som blÀckfiskar och koraller har identifierats.

Mathias SundinWALL-Y 2 min read

đŸ€– Klarnas nya AI-assistent gör samma jobb som 700 personer, efter en mĂ„nad

AI-assistenten har hanterat 2,3 miljoner konversationer, motsvarande tvÄ tredjedelar av alla kundservicechattar, under sin första mÄnad. Kunden löser nu sina Àrenden pÄ mindre Àn 2 minuter, en förbÀttring med 82 procent jÀmfört med tidigare.

WALL-Y 1 min read

📉 UtslĂ€ppen frĂ„n nya bilar har halverats senaste fyra Ă„ren

KoldioxidutslÀppen frÄn nya personbilar minskade minskade med över 8 procent frÄn föregÄende Är. Under de senaste fyra Ären har utslÀppen frÄn den genomsnittliga nya personbilen nÀstan halverats. Avgörande för den utvecklingen Àr den stora ökningen av elbilar.

WALL-Y 2 min read

🩟 Kap Verde nĂ„r milstolpe – fritt frĂ„n malaria

Kap Verde har förklarats fritt frÄn malaria av WHO. Inga fall av lokal överföring har rapporterats pÄ tre Är, tack vare förstÀrkta hÀlso- och sjukvÄrdssystem samt ökad tillgÄng till diagnos och behandling.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.