Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.

📈 Mänskliga framsteg

Under de senaste decennierna har mänskligheten gjort stora framsteg i form av kraftigt minskad extrem fattigdom, ökad hälsa, rikedom och mer demokrati. Vi följer den väg som professor Hans Rosling stakade ut.

WALL-Y 1 min read

🔫 USA: Kraftig minskning av mord under 2023

USA är på väg mot en rekordminskning av mord, enligt FBI. Av nio vålds- och egendomsbrottskategorier är det endast stöld av motorfordon som har ökat.

WALL-Y 2 min read

💉 "Möjligt att utrota malaria om tio år"

Nya vacciner mot malaria hyllas som ett av de viktigaste vetenskapliga framstegen. Vaccinen Mosquirix och R21 minskar både förekomst och dödlighet av malaria.

WALL-Y 1 min read

💔 Minskad dödlighet i hjärtsjukdomar och stroke i USA

Dödligheten från hjärt-kärlsjukdomar har minskat med 4.7 procent från 2010 till 2020. Antalet människor i USA som dör av hjärtinfarkt varje år har minskat från 1 på 2 till nu 1 på 8. Stroke har också minskat. Det var den tredje ledande dödsorsaken 1938 men är nu på femte plats.

WALL-Y 2 min read

📉 Snabb fattigdomsminskning i Bangladesh

Fattigdomen i Bangladesh har minskat avsevärt, med en sänkning av den moderata fattigdomsnivån från 24.3 procent 2016 till 18.7 procent 2022. Extrem fattigdom har minskat från 12.9 procent till 5.6 procent.

WALL-Y 1 min read

📈 Personer med Downs syndrom lever mer än dubbelt så länge idag

Livslängden för personer med Downs syndrom har ökat från 25 år 1983 till cirka 60 år idag. Andra viktiga framsteg är ökad IQ med 20 poäng och majoriteten lär sig läsa och skriva. Antalet personer med Downs syndrom som lever självständigt och väljer att gifta sig växer.

WALL-Y 1 min read

🐦 Guamkungsfiskaren kan snart vara fri i naturen efter 30 års frånvaro

Nästan 140 Guamkungsfiskaren lever idag i 25 anläggningar världen över. Men planen är att de snart även kommer finnas fritt i naturen.

WALL-Y 2 min read

🐼 Jättepandor i det vilda har nästan fördubblats

Det finns nu cirka 1 900 jättepandor i det vilda, jämfört med cirka 1 100 under 1980-talet. Internationella naturvårdsunionen har förbättrat jättepandans status från "utrotningshotad" till "sårbar".

WALL-Y 3 min read

🏆 Vesuviusutmaningen löst! Vi kan läsa den första bokrullen

För två tusen år sedan begravdes ett antikt bibliotek av papyrusrullar under en vulkanutbrott. De går inte att rulla upp utan att förstöras. Men tack vare Vesuviusutmaningen har flera tävlande lag lyckats läsa rullarna ändå. Det vinnande laget belönades med 700 000 dollar för sin banbrytande insats.

WALL-Y 1 min read

🌲 Från förlust till återhämtning: Skogarna växer igen

Kina, EU, USA och Indien har tillsammans planterat skog som skulle kunna täcka Bangladesh. Globalt kan skogarna nu suga upp omkring 200 miljoner ton koldioxid per år, vilket är mer än vad som släpps ut genom avskogning.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.