Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Framtidens odling flyttar in

💡 Optimist's Edge: Framtidens odling flyttar in

Vertikala odlingar växer fort. Men marknaden är ännu i sin linda och det finns enorma möjligheter. Häng med när framtidens odling flyttar in.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Vad tror och vet du om vertikala inomhusodlingar? Är de bättre eller sämre ur miljösynpunkt?

Enligt Warp News undersökning tror drygt 40 procent att de använder lika mycket eller mer vatten än traditionella odlingar. Knappt 20 procent tror att de använder betydligt mer vatten. Flest svarar att den här typen av odlingar använder 30 procent mindre vatten.

Använder vertikala inomhusodlingar mer eller mindre vatten än vanliga odlingar? Källa: Warp News

📈 Här är fakta

Vertikala inomhusodlingar använder 90 procent mindre vatten än traditionella odlingar och det finns fler fördelar:

 • Det går att odla 365 dagar om året – även i ett land som Sverige.
 • Odla var som helst – där det finns tillgång till el och vatten. Idag odlas det bland annat  i containrar, källarutrymmen och gamla parkeringshus.
 • Minimala transporter – det odlas till och med direkt i mataffärer. Grödorna är purfärska.
 • Bekämpningsmedel behövs inte – eftersom odling sker i en sluten kontrollerad miljö.
 • Ingen övergödning sker – eftersom varje planta med precision får den gödning som behövs. Regnvatten spolar inte ut överskott i sjöar och hav.
 • Odla det mesta – idag odlas främst grönbladiga växter kommersiellt. Men det odlas även jordgubbar, tomater och bananer.

Sammantaget finns det stora miljö- och klimatmässiga fördelar med den här tpyen av odling. Marknaden är nu i ett tidigt skede där den blir allt mer kommersiellt gångbar och växer mycket fort.

Marknaden för vertikala odlingar växer kraftigt, från 0,4 miljarder dollar 2013 till uppskattade 6,4 miljarder dollar 2023. Källa: BBC research

Så vad är skälet till att vi ser en kraftig tillväxt inom vertikala inomhusodlingar nu?

Främst handlar det om den exponentiella utvecklingen av två typer teknik: LED-ljus och sensorer.

LED-ljus har utvecklats exponentiellt. De är idag väsentligt mer effektiva än alla andra typer av ljus. Källa: Osram

LED-ljus är billiga, kompakta och effektiva. De kan också återge stora delar av färgspektrumet. Tillsammans med motsvarande utveckling inom sensorer, som kan mäta ljus, vatten och mycket annat, har den vertikala odlingen blivit kommersiellt gångbar.

💡 Optimist's Edge

Den spontanta reaktionen hos många är: Att odla inomhus, utan sol och omgivande natur gör väl grödorna smaklösa? Men det stämmer inte.

💡
Vertikala odlingar ger bättre smakande grödor, året runt, med liten påverkan på klimat och miljö.

Den bästa basilikan i världen sägs komma från Genua i Italien. En inomhusodling kan använda exakt samma basilikafrön som odlas där, återskapa dagsljuset, luftfuktigheten, koldioxidnivå och mata en hydroponisk anläggning med exakt rätt näringsämnen.

Så istället för att skeppa grödan över planeten "skeppas" istället data som matas in i en odlingsanläggning. Resultatet blir lokal basilika. Från Genua.

Att odla inomhus, utan sol och omgivande natur gör väl grödorna smaklösa? Nej, det stämmer inte.

👇 Så får du Optimist’s Edge

Om tio år kommer hälften av de grödor vi konsumerar komma från inomhusodlingar i olika varianter, tror Hamza Qadoumi, VD och medgrundare till Ecobloom. Insight Partners tror att marknaden för vertikal odling kommer att uppgå till cirka 20 miljarder dollar 2028.

❓ Så hur får du en fördel av denna kunskap?

 • Starta en egen odling. Marknaden är fortfarande i ett tidigt skede och växer mycket fort. Det finns gott om plats för nya aktörer inom vertikala inomhusodlingar. Är du intresserad av odling och teknik är det rätt läge att agera nu.
 • Handla lokalt och vertikalt. Det finns redan ett antal livsmedelsbutiker i landet med egna vertikala odlingar. Unna klimat, miljö och smaklökarna.
 • Investera i tekniken. Marknaden för LED-ljus kommer fortsatt att öka kraftigt. Detsamma gäller för sensorer. Här finns intressanta möjligheter att investera.
 • Odlingsdata. Solljus, luftfuktighet, koldioxidnivå och näringsämnen är data som kommer bli allt mer eftertraktade för att återskapa grödor i slutna miljöer. Kan du bidra inom det här området?
 • Billiga lokaler. Det finns fortfarande lokaler, i många fall under jord, som ligger centralt i städerna men har lågt värde. Kan du hitta dem och hyra ut eller omvandla till odlingar?

Du har nu en fördel eftersom du har fått denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vårt forum!

Dela dina idéer och tankar med andra Premium Supporters i vår Facebook-grupp. Kanske hittar du en blivande affärspartner eller investerare.

Läs också om vårt besök hos vertikalodlaren Ecobloom:

👊 “Min dröm är att hjälpa alla odla lokalt och hållbart”
Hamza Qadoumi har alltid varit nyfiken och gillat att lösa problem. Men han har också ett starkt intresse för naturen. Det här ledde till Ecobloom vars mission är att skapa verktyg för att odla smartare.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.