Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Framtidens odling flyttar in

💡 Optimist's Edge: Framtidens odling flyttar in

Vertikala odlingar vÀxer fort. Men marknaden Àr Ànnu i sin linda och det finns enorma möjligheter. HÀng med nÀr framtidens odling flyttar in.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Vad tror och vet du om vertikala inomhusodlingar? Är de bĂ€ttre eller sĂ€mre ur miljösynpunkt?

Enligt Warp News undersökning tror drygt 40 procent att de anvÀnder lika mycket eller mer vatten Àn traditionella odlingar. Knappt 20 procent tror att de anvÀnder betydligt mer vatten. Flest svarar att den hÀr typen av odlingar anvÀnder 30 procent mindre vatten.

AnvÀnder vertikala inomhusodlingar mer eller mindre vatten Àn vanliga odlingar? KÀlla: Warp News

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Vertikala inomhusodlingar anvÀnder 90 procent mindre vatten Àn traditionella odlingar och det finns fler fördelar:

 • Det gĂ„r att odla 365 dagar om Ă„ret – Ă€ven i ett land som Sverige.
 • Odla var som helst – dĂ€r det finns tillgĂ„ng till el och vatten. Idag odlas det bland annat  i containrar, kĂ€llarutrymmen och gamla parkeringshus.
 • Minimala transporter – det odlas till och med direkt i mataffĂ€rer. Grödorna Ă€r purfĂ€rska.
 • BekĂ€mpningsmedel behövs inte – eftersom odling sker i en sluten kontrollerad miljö.
 • Ingen övergödning sker – eftersom varje planta med precision fĂ„r den gödning som behövs. Regnvatten spolar inte ut överskott i sjöar och hav.
 • Odla det mesta – idag odlas frĂ€mst grönbladiga vĂ€xter kommersiellt. Men det odlas Ă€ven jordgubbar, tomater och bananer.

Sammantaget finns det stora miljö- och klimatmÀssiga fördelar med den hÀr tpyen av odling. Marknaden Àr nu i ett tidigt skede dÀr den blir allt mer kommersiellt gÄngbar och vÀxer mycket fort.

Marknaden för vertikala odlingar vÀxer kraftigt, frÄn 0,4 miljarder dollar 2013 till uppskattade 6,4 miljarder dollar 2023. KÀlla: BBC research

SÄ vad Àr skÀlet till att vi ser en kraftig tillvÀxt inom vertikala inomhusodlingar nu?

FrÀmst handlar det om den exponentiella utvecklingen av tvÄ typer teknik: LED-ljus och sensorer.

LED-ljus har utvecklats exponentiellt. De Àr idag vÀsentligt mer effektiva Àn alla andra typer av ljus. KÀlla: Osram

LED-ljus Àr billiga, kompakta och effektiva. De kan ocksÄ Äterge stora delar av fÀrgspektrumet. Tillsammans med motsvarande utveckling inom sensorer, som kan mÀta ljus, vatten och mycket annat, har den vertikala odlingen blivit kommersiellt gÄngbar.

💡 Optimist's Edge

Den spontanta reaktionen hos mÄnga Àr: Att odla inomhus, utan sol och omgivande natur gör vÀl grödorna smaklösa? Men det stÀmmer inte.

💡
Vertikala odlingar ger bÀttre smakande grödor, Äret runt, med liten pÄverkan pÄ klimat och miljö.

Den bÀsta basilikan i vÀrlden sÀgs komma frÄn Genua i Italien. En inomhusodling kan anvÀnda exakt samma basilikafrön som odlas dÀr, Äterskapa dagsljuset, luftfuktigheten, koldioxidnivÄ och mata en hydroponisk anlÀggning med exakt rÀtt nÀringsÀmnen.

SÄ istÀllet för att skeppa grödan över planeten "skeppas" istÀllet data som matas in i en odlingsanlÀggning. Resultatet blir lokal basilika. FrÄn Genua.

Att odla inomhus, utan sol och omgivande natur gör vÀl grödorna smaklösa? Nej, det stÀmmer inte.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

Om tio Är kommer hÀlften av de grödor vi konsumerar komma frÄn inomhusodlingar i olika varianter, tror Hamza Qadoumi, VD och medgrundare till Ecobloom. Insight Partners tror att marknaden för vertikal odling kommer att uppgÄ till cirka 20 miljarder dollar 2028.

❓ SĂ„ hur fĂ„r du en fördel av denna kunskap?

 • Starta en egen odling. Marknaden Ă€r fortfarande i ett tidigt skede och vĂ€xer mycket fort. Det finns gott om plats för nya aktörer inom vertikala inomhusodlingar. Är du intresserad av odling och teknik Ă€r det rĂ€tt lĂ€ge att agera nu.
 • Handla lokalt och vertikalt. Det finns redan ett antal livsmedelsbutiker i landet med egna vertikala odlingar. Unna klimat, miljö och smaklökarna.
 • Investera i tekniken. Marknaden för LED-ljus kommer fortsatt att öka kraftigt. Detsamma gĂ€ller för sensorer. HĂ€r finns intressanta möjligheter att investera.
 • Odlingsdata. Solljus, luftfuktighet, koldioxidnivĂ„ och nĂ€ringsĂ€mnen Ă€r data som kommer bli allt mer eftertraktade för att Ă„terskapa grödor i slutna miljöer. Kan du bidra inom det hĂ€r omrĂ„det?
 • Billiga lokaler. Det finns fortfarande lokaler, i mĂ„nga fall under jord, som ligger centralt i stĂ€derna men har lĂ„gt vĂ€rde. Kan du hitta dem och hyra ut eller omvandla till odlingar?

Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vĂ„rt forum!

Dela dina idéer och tankar med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp. Kanske hittar du en blivande affÀrspartner eller investerare.

LÀs ocksÄ om vÄrt besök hos vertikalodlaren Ecobloom:

👊 “Min dröm Ă€r att hjĂ€lpa alla odla lokalt och hĂ„llbart”
Hamza Qadoumi har alltid varit nyfiken och gillat att lösa problem. Men han har ocksÄ ett starkt intresse för naturen. Det hÀr ledde till Ecobloom vars mission Àr att skapa verktyg för att odla smartare.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.