Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👊 "Min dröm är att hjälpa alla odla lokalt och hållbart"

👊 "Min dröm är att hjälpa alla odla lokalt och hållbart"

Hamza Qadoumi har alltid varit nyfiken och gillat att lösa problem. Men han har också ett starkt intresse för naturen. Det här ledde till Ecobloom vars mission är att skapa verktyg för att odla smartare.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

– Ända sedan jag var barn har jag tyckt om att bygga saker och hjälpa människor, säger Hamza Qadoumi, VD och medgrundare till Ecobloom.

Det har alltid varit drivet. Att hjälpa till och göra skillnad, berättar han.

– Jag visste inte exakt vad jag skulle bli när jag blev stor. Men jag har alltid varit nyfiken och innovativ. Det har alltid handlat om att bygga saker, som robotar, och lösa problem.

"Läkare är ju de som hjälper människor"

Med tiden utvecklades det till att lösa problem för att hjälpa människor och Hamzas farbror, som pluggade på KTH, fick honom att fundera och inspireras.

– Eftersom jag ville hjälpa folk var en dröm att bli läkare. Läkare är ju de som hjälper människor. Men min farbror fick mig att inse att det inte bara är läkare som gör det. Det går att göra med ingenjörskonst och det ledde mig in på att bli ingenjör.

Även Hamza hamnade till slut på KTH och utbildade sig till maskiningenjör. Men tillsammans med nyfikenheten och det innovativa fanns ett starkt intresse för naturen. Skulle det vara möjligt att jobba med båda?

– Drömmen vore att kombinera de här två världarna. Att få jobba med något som både handlar om ingenjörskonst och natur skulle jag älska att göra. Det är det här som så småningom ledde till Ecobloom, berättar Hamza Qadoumi.

Hamzas dröm var att kombinera ingenjörskonst med natur. Det var det här som så småningom ledde till Ecobloom och smarta akvaponiska inomhusodlingar.

Resan som aldrig blev av

Men vägen till Ecobloom började med en resa som inte blev av. Hamza hade sökt Minor Field Studies, ett Sida-finansierat resestipendium som ger studenter möjlighet att utföra en fältstudie om minst åtta sammanhängande veckor i ett låg- eller medelinkomstland.

– Planen var att åka till Tanzania och hjälpa bönder att bli självförsörjande genom att införa akvaponik. Projektet var godkänt av KTH och jag var redo att flyga ner och börja bygga i Tanzania. Men det var val i Sverige och ingen visste längre hur mycket bidrag som fanns så det hela ställdes in.

Idén var på plats och prototyperna var klara men Hamza fick inte möjlighet att åka ner och förverkliga sitt projekt i Afrika. Men drömmen levde vidare om ett nytt sätt att odla mat lokalt och hållbart med hjälp av teknik.

– Akvaponik är en genial idé. Fisk och växter odlas i symbios där avföringen från fisken ger näring till växterna. Jag var tvungen att ta den här idén vidare, även om det inte blev i Afrika. Så det var här allt kickade igång med Ecobloom.

Från miniatyrsystem till stor skala

Först ut var ett akvaponiskt miniatyrsystem för hemmabruk, EcoGarden. Produkten gick upp på världens största crowdfunding plattform, Kickstarter, och levererades ut till hundratals kunder. Men det här vara bara början.

– Vi frågade oss hur vi skulle kunna hjälpa odlare att optimera sin odling genom att applicera den senaste tekniken, som sensorer och artificiell intelligens.

Först ut för Ecobloom var ett akvaponiskt miniatyrsystem för hemmabruk, EcoGarden.

Det här ledde till att Ecobloom utvecklade ett AI-system som studerar tillväxtprocessen, upptäcker mönster och analyserar tillväxthastighet. Systemet kan till och med projicera förväntad skörd och därmed "se in i framtiden".

– Vi kan till exempel se sjukdomar på en gröda innan det mänskliga ögat uppfattar det, säger Hamza.

Tekniken optimerar odlingen

Med hjälp av tekniken kan odlare optimera produktionen och reducera svinn genom hela kedjan. Sjuka plantor kan plockas bort tidigt, innan de hinner smitta sina grannar, och det kan göras utan bekämpningsmedel. Dessutom krävs det inte i närheten lika mycket vatten och gödning som vid traditionell odling.

EcoSense heter systemet som består av ett flertal olika sensorer och ett AI-system.

– Att odla på det här sättet, i en kontrollerad miljö inomhus, är definitivt framtiden. Om tio år kommer hälften av de grödor vi konsumerar komma från inomhusodlingar i olika varianter. Det är ett hållbart sätt att odla nära människan, året runt.

Hamza menar att den här omställningen är helt nödvändig. Vi blir fler på jorden och vi kan inte ta mer mark i anspråk för att odla.

– Jag såg en studie som pekade på att vi behöver producera mer mat de kommande fyra decennierna än vi har gjort de senaste 8000 åren. Vi måste alltså odla väsentligt smartare, mer på höjden än på bredden och med betydligt mindre resurser.

"Wow, är det så här basilika ska smaka!?" är något Hamza har fått höra flera gånger när, inte sällan skeptiska, personer provat inomhusodlat första gången.

"Vi är market ready"

Hamza berättar att Ecobloom nu är i en fas där EcoSense, produkten som består av sensorer och AI, gått från pilot till en produkt som är redo att säljas.

– Vi är market ready. Nu under första kvartalet 2022 är planen att få in första kunden och stå på egna ben. Vi är nu också i en seed-runda och söker kapital som vi ska använda till att ta produkten till marknaden, skala upp teamet och ta marknadsandelar.

Ecobloom söker också efter partners i form av inomhusodlare att samarbeta med, utöka nätverket och få in nya idéer i gränslandet mellan odling och teknik.

– I teorin kan vi odla i princip allt med den här metoden. Det finns till och med de som odlar blommor, bananer och andra frukter. Jag är övertygad om att det här kommer växa enormt de kommande åren. Vi är bara i början av den här utvecklingen, avslutar Hamza Qadoumi.


👇 Läs om fler personer som vill skapa positiv impact.

💧 Svenskarna som vill förse världen med rent dricksvatten
Tänk om det fanns ett Tesla för vatten? En organisation som svepte in och tog itu med ett stort problem på ett innovativt och skalbart sätt. Det är vad svenska Wayout vill göra.
✉️ Företaget som addresserar adressproblemet
Ungefär hälften av världens befolkning saknar en riktig adress. Alltså en beskrivning av en fysisk plats där du som person går att finna. Varför är det så viktigt att ha en adress då? Är inte det lite old-fashioned i dessa digitala tider?
👊 ”Jag har en inre drivkraft där jag vill göra en positiv förändring i världen”
Från en bondgård i Småland till en fiskodling i Indonesien. Mattias Djurstedt är 23 år men har redan varit med om ett fantastiskt äventyr. Drivkraften är personlig utveckling och att skapa impact genom att kommersialisera en ny hållbar teknik för fiskodling.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.