Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👊 "Min dröm Ă€r att hjĂ€lpa alla odla lokalt och hĂ„llbart"

👊 "Min dröm Ă€r att hjĂ€lpa alla odla lokalt och hĂ„llbart"

Hamza Qadoumi har alltid varit nyfiken och gillat att lösa problem. Men han har ocksÄ ett starkt intresse för naturen. Det hÀr ledde till Ecobloom vars mission Àr att skapa verktyg för att odla smartare.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

– Ända sedan jag var barn har jag tyckt om att bygga saker och hjĂ€lpa mĂ€nniskor, sĂ€ger Hamza Qadoumi, VD och medgrundare till Ecobloom.

Det har alltid varit drivet. Att hjÀlpa till och göra skillnad, berÀttar han.

– Jag visste inte exakt vad jag skulle bli nĂ€r jag blev stor. Men jag har alltid varit nyfiken och innovativ. Det har alltid handlat om att bygga saker, som robotar, och lösa problem.

"LÀkare Àr ju de som hjÀlper mÀnniskor"

Med tiden utvecklades det till att lösa problem för att hjÀlpa mÀnniskor och Hamzas farbror, som pluggade pÄ KTH, fick honom att fundera och inspireras.

– Eftersom jag ville hjĂ€lpa folk var en dröm att bli lĂ€kare. LĂ€kare Ă€r ju de som hjĂ€lper mĂ€nniskor. Men min farbror fick mig att inse att det inte bara Ă€r lĂ€kare som gör det. Det gĂ„r att göra med ingenjörskonst och det ledde mig in pĂ„ att bli ingenjör.

Även Hamza hamnade till slut pĂ„ KTH och utbildade sig till maskiningenjör. Men tillsammans med nyfikenheten och det innovativa fanns ett starkt intresse för naturen. Skulle det vara möjligt att jobba med bĂ„da?

– Drömmen vore att kombinera de hĂ€r tvĂ„ vĂ€rldarna. Att fĂ„ jobba med nĂ„got som bĂ„de handlar om ingenjörskonst och natur skulle jag Ă€lska att göra. Det Ă€r det hĂ€r som sĂ„ smĂ„ningom ledde till Ecobloom, berĂ€ttar Hamza Qadoumi.

Hamzas dröm var att kombinera ingenjörskonst med natur. Det var det hÀr som sÄ smÄningom ledde till Ecobloom och smarta akvaponiska inomhusodlingar.

Resan som aldrig blev av

Men vÀgen till Ecobloom började med en resa som inte blev av. Hamza hade sökt Minor Field Studies, ett Sida-finansierat resestipendium som ger studenter möjlighet att utföra en fÀltstudie om minst Ätta sammanhÀngande veckor i ett lÄg- eller medelinkomstland.

– Planen var att Ă„ka till Tanzania och hjĂ€lpa bönder att bli sjĂ€lvförsörjande genom att införa akvaponik. Projektet var godkĂ€nt av KTH och jag var redo att flyga ner och börja bygga i Tanzania. Men det var val i Sverige och ingen visste lĂ€ngre hur mycket bidrag som fanns sĂ„ det hela stĂ€lldes in.

Idén var pÄ plats och prototyperna var klara men Hamza fick inte möjlighet att Äka ner och förverkliga sitt projekt i Afrika. Men drömmen levde vidare om ett nytt sÀtt att odla mat lokalt och hÄllbart med hjÀlp av teknik.

– Akvaponik Ă€r en genial idĂ©. Fisk och vĂ€xter odlas i symbios dĂ€r avföringen frĂ„n fisken ger nĂ€ring till vĂ€xterna. Jag var tvungen att ta den hĂ€r idĂ©n vidare, Ă€ven om det inte blev i Afrika. SĂ„ det var hĂ€r allt kickade igĂ„ng med Ecobloom.

FrÄn miniatyrsystem till stor skala

Först ut var ett akvaponiskt miniatyrsystem för hemmabruk, EcoGarden. Produkten gick upp pÄ vÀrldens största crowdfunding plattform, Kickstarter, och levererades ut till hundratals kunder. Men det hÀr vara bara början.

– Vi frĂ„gade oss hur vi skulle kunna hjĂ€lpa odlare att optimera sin odling genom att applicera den senaste tekniken, som sensorer och artificiell intelligens.

Först ut för Ecobloom var ett akvaponiskt miniatyrsystem för hemmabruk, EcoGarden.

Det hÀr ledde till att Ecobloom utvecklade ett AI-system som studerar tillvÀxtprocessen, upptÀcker mönster och analyserar tillvÀxthastighet. Systemet kan till och med projicera förvÀntad skörd och dÀrmed "se in i framtiden".

– Vi kan till exempel se sjukdomar pĂ„ en gröda innan det mĂ€nskliga ögat uppfattar det, sĂ€ger Hamza.

Tekniken optimerar odlingen

Med hjÀlp av tekniken kan odlare optimera produktionen och reducera svinn genom hela kedjan. Sjuka plantor kan plockas bort tidigt, innan de hinner smitta sina grannar, och det kan göras utan bekÀmpningsmedel. Dessutom krÀvs det inte i nÀrheten lika mycket vatten och gödning som vid traditionell odling.

EcoSense heter systemet som bestÄr av ett flertal olika sensorer och ett AI-system.

– Att odla pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet, i en kontrollerad miljö inomhus, Ă€r definitivt framtiden. Om tio Ă„r kommer hĂ€lften av de grödor vi konsumerar komma frĂ„n inomhusodlingar i olika varianter. Det Ă€r ett hĂ„llbart sĂ€tt att odla nĂ€ra mĂ€nniskan, Ă„ret runt.

Hamza menar att den hÀr omstÀllningen Àr helt nödvÀndig. Vi blir fler pÄ jorden och vi kan inte ta mer mark i ansprÄk för att odla.

– Jag sĂ„g en studie som pekade pĂ„ att vi behöver producera mer mat de kommande fyra decennierna Ă€n vi har gjort de senaste 8000 Ă„ren. Vi mĂ„ste alltsĂ„ odla vĂ€sentligt smartare, mer pĂ„ höjden Ă€n pĂ„ bredden och med betydligt mindre resurser.

"Wow, Àr det sÄ hÀr basilika ska smaka!?" Àr nÄgot Hamza har fÄtt höra flera gÄnger nÀr, inte sÀllan skeptiska, personer provat inomhusodlat första gÄngen.

"Vi Àr market ready"

Hamza berÀttar att Ecobloom nu Àr i en fas dÀr EcoSense, produkten som bestÄr av sensorer och AI, gÄtt frÄn pilot till en produkt som Àr redo att sÀljas.

– Vi Ă€r market ready. Nu under första kvartalet 2022 Ă€r planen att fĂ„ in första kunden och stĂ„ pĂ„ egna ben. Vi Ă€r nu ocksĂ„ i en seed-runda och söker kapital som vi ska anvĂ€nda till att ta produkten till marknaden, skala upp teamet och ta marknadsandelar.

Ecobloom söker ocksÄ efter partners i form av inomhusodlare att samarbeta med, utöka nÀtverket och fÄ in nya idéer i grÀnslandet mellan odling och teknik.

– I teorin kan vi odla i princip allt med den hĂ€r metoden. Det finns till och med de som odlar blommor, bananer och andra frukter. Jag Ă€r övertygad om att det hĂ€r kommer vĂ€xa enormt de kommande Ă„ren. Vi Ă€r bara i början av den hĂ€r utvecklingen, avslutar Hamza Qadoumi.


👇 LĂ€s om fler personer som vill skapa positiv impact.

💧 Svenskarna som vill förse vĂ€rlden med rent dricksvatten
TÀnk om det fanns ett Tesla för vatten? En organisation som svepte in och tog itu med ett stort problem pÄ ett innovativt och skalbart sÀtt. Det Àr vad svenska Wayout vill göra.
✉ Företaget som addresserar adressproblemet
UngefĂ€r hĂ€lften av vĂ€rldens befolkning saknar en riktig adress. AlltsĂ„ en beskrivning av en fysisk plats dĂ€r du som person gĂ„r att finna. Varför Ă€r det sĂ„ viktigt att ha en adress dĂ„? Är inte det lite old-fashioned i dessa digitala tider?
👊 ”Jag har en inre drivkraft dĂ€r jag vill göra en positiv förĂ€ndring i vĂ€rlden”
FrÄn en bondgÄrd i SmÄland till en fiskodling i Indonesien. Mattias Djurstedt Àr 23 Är men har redan varit med om ett fantastiskt Àventyr. Drivkraften Àr personlig utveckling och att skapa impact genom att kommersialisera en ny hÄllbar teknik för fiskodling.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.