Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💧 Svenskarna som vill förse världen med rent dricksvatten

💧 Svenskarna som vill förse världen med rent dricksvatten

Tänk om det fanns ett Tesla för vatten? En organisation som svepte in och tog itu med ett stort problem på ett innovativt och skalbart sätt. Det är vad svenska Wayout vill göra.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Wayout har skapat en mikrofabrik som kan anslutas var som helst i världen där det finns elektricitet och en vattenkälla. Fabriken, stor som en container, kan lokalt producera vatten och drycker med ett, enligt Wayout, minimalt ekologiskt fotavtryck.

– Det pågår ett enormt slöseri just nu. Det finns ingen anledning att hämta vatten från Evian i Schweiz och transportera det i plastflaskor runt hela planeten. Vatten finns överallt. Vårt system gör vattnet rent och antingen låta dig dricka det direkt eller skapa andra drycker av det, på plats, säger Martin Renck, Creative Director på Wayout.

Istället för att frakta drycker runt jorden, vilket genererar massor av koldioxid och miljarder plastflaskor på soptippar, menar Wayout att de kan erbjuda ett hållbart och kommersiellt alternativ genom att lokalt producera vatten och drycker. Foto: Wayout

Virtuella vattenledningar

"Tänk om" är två ord som återkommer. Martin Renck understryker att vi inte kan göra samma sak som vi började med för ett par hundra år sedan. Det är dags för ett nytt industriellt paradigm.

– I många länder i världen finns det enorma möjligheter att ta utvecklingssprång, leapfrogging. Det finns inga el-ledningar, inga kopparkablar för kommunikation, inga vattenledningar eller kanske till och med vägar. Vi kan inte flytta en hel stad för att gräva ner allt det där heller. Vi måste hitta nya sätt, säger Renck.

Istället för fysiska vattenledningar kan det finnas virtuella. Istället för att fysiskt kontrollera vattensystemets status kan det göras med sensorer som skapar massiva mängder data.

– Jag kan, just nu, från Stockholm se exakt hur det står till med vår mikrofabrik i Serengeti, Tanzania. Vi mäter allt, kontrollerar produktion och vattenkvalitet. Det innebär också proaktivt underhåll, säger Wayouts VD Ulf Stenerhag.

Mikrofabriken i Serengeti, Tanzania drivs av solenergi.

Med många anslutna mikrofabriker framträder en helhetssyn på hela vattensystemet.

– I slutändan kan vi se och förstå konsumtionsmönster. Vi får affärsintelligens från hela ekosystemet och kan till exempel koppla det till hälsoeffekter, säger Stenerhag.

Allt hänger ihop. Systemet kan fjärrövervakas i detalj.

Bli stor

För att bli stor och verkligen förse hela världen med rent dricksvatten behövs flera saker.

– Vi är en startup från Stockholm. För att bli stora snabbt behöver vi starka vänner. Det är därför våra enheter produceras av Alfa Laval, de har fabriker över hela världen. Ericsson bygger Internet of Things-systemet och Telenor tillhandahåller anslutningen medan Siemens står för automatiseringen.

Stenerhag betonar att dessa företag inte bara är leverantörer utan även partners, vilket är viktigt för att nå industriell skalbarhet och prissättning.

– Om en nationalstat tycker att det här är intressant som ett sätt att skapa ett gemensamt vattensystem kan vi inte säga att vi kommer att leverera om ett par år. Vi måste kunna skala upp snabbt, säger Stenerhag.

Ulf Stenerhag visar insidan av mikrofabriken, som innehåller delar från flera välkända partners.

Vatten som tjänst

En annan faktor är standardisering. Mikrofabriken i container-storlek är "one size fits all" och affärsmodellens ryggrad. En fabrik kan rengöra 150,000 liter vatten per månad, även havsvatten.

– I varmare delar av världen betyder det att cirka 1000 människor kan få sina dagliga behov vatten från en fabrik. I svalare delar av världen räcker det till 2-3000. Men du kan kombinera flera, så 10 moduler betyder 10000 personer.

Modulsystemet gör det möjligt att snabbt skala upp och vara en lösning för många olika samhällen.

Slutligen tillhandahålls det hela som Water-as-a-Service, du betalar per liter. Detta innebär inga stora investeringar och sänker ribban för långt fler samhällen att få rent vatten.

Innovativ men ändå standardiserad design och ett starkt fokus på att skala upp snabbt. En tydlig och storslagen vision om att göra något bra både för planeten och människorna.

💧 Det låter lite som Tesla eller hur?


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.