Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💧 Svenskarna som vill förse vĂ€rlden med rent dricksvatten

💧 Svenskarna som vill förse vĂ€rlden med rent dricksvatten

TÀnk om det fanns ett Tesla för vatten? En organisation som svepte in och tog itu med ett stort problem pÄ ett innovativt och skalbart sÀtt. Det Àr vad svenska Wayout vill göra.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Wayout har skapat en mikrofabrik som kan anslutas var som helst i vÀrlden dÀr det finns elektricitet och en vattenkÀlla. Fabriken, stor som en container, kan lokalt producera vatten och drycker med ett, enligt Wayout, minimalt ekologiskt fotavtryck.

– Det pĂ„gĂ„r ett enormt slöseri just nu. Det finns ingen anledning att hĂ€mta vatten frĂ„n Evian i Schweiz och transportera det i plastflaskor runt hela planeten. Vatten finns överallt. VĂ„rt system gör vattnet rent och antingen lĂ„ta dig dricka det direkt eller skapa andra drycker av det, pĂ„ plats, sĂ€ger Martin Renck, Creative Director pĂ„ Wayout.

IstÀllet för att frakta drycker runt jorden, vilket genererar massor av koldioxid och miljarder plastflaskor pÄ soptippar, menar Wayout att de kan erbjuda ett hÄllbart och kommersiellt alternativ genom att lokalt producera vatten och drycker. Foto: Wayout

Virtuella vattenledningar

"TÀnk om" Àr tvÄ ord som Äterkommer. Martin Renck understryker att vi inte kan göra samma sak som vi började med för ett par hundra Är sedan. Det Àr dags för ett nytt industriellt paradigm.

– I mĂ„nga lĂ€nder i vĂ€rlden finns det enorma möjligheter att ta utvecklingssprĂ„ng, leapfrogging. Det finns inga el-ledningar, inga kopparkablar för kommunikation, inga vattenledningar eller kanske till och med vĂ€gar. Vi kan inte flytta en hel stad för att grĂ€va ner allt det dĂ€r heller. Vi mĂ„ste hitta nya sĂ€tt, sĂ€ger Renck.

IstÀllet för fysiska vattenledningar kan det finnas virtuella. IstÀllet för att fysiskt kontrollera vattensystemets status kan det göras med sensorer som skapar massiva mÀngder data.

– Jag kan, just nu, frĂ„n Stockholm se exakt hur det stĂ„r till med vĂ„r mikrofabrik i Serengeti, Tanzania. Vi mĂ€ter allt, kontrollerar produktion och vattenkvalitet. Det innebĂ€r ocksĂ„ proaktivt underhĂ„ll, sĂ€ger Wayouts VD Ulf Stenerhag.

Mikrofabriken i Serengeti, Tanzania drivs av solenergi.

Med mÄnga anslutna mikrofabriker framtrÀder en helhetssyn pÄ hela vattensystemet.

– I slutĂ€ndan kan vi se och förstĂ„ konsumtionsmönster. Vi fĂ„r affĂ€rsintelligens frĂ„n hela ekosystemet och kan till exempel koppla det till hĂ€lsoeffekter, sĂ€ger Stenerhag.

Allt hÀnger ihop. Systemet kan fjÀrrövervakas i detalj.

Bli stor

För att bli stor och verkligen förse hela vÀrlden med rent dricksvatten behövs flera saker.

– Vi Ă€r en startup frĂ„n Stockholm. För att bli stora snabbt behöver vi starka vĂ€nner. Det Ă€r dĂ€rför vĂ„ra enheter produceras av Alfa Laval, de har fabriker över hela vĂ€rlden. Ericsson bygger Internet of Things-systemet och Telenor tillhandahĂ„ller anslutningen medan Siemens stĂ„r för automatiseringen.

Stenerhag betonar att dessa företag inte bara Àr leverantörer utan Àven partners, vilket Àr viktigt för att nÄ industriell skalbarhet och prissÀttning.

– Om en nationalstat tycker att det hĂ€r Ă€r intressant som ett sĂ€tt att skapa ett gemensamt vattensystem kan vi inte sĂ€ga att vi kommer att leverera om ett par Ă„r. Vi mĂ„ste kunna skala upp snabbt, sĂ€ger Stenerhag.

Ulf Stenerhag visar insidan av mikrofabriken, som innehÄller delar frÄn flera vÀlkÀnda partners.

Vatten som tjÀnst

En annan faktor Àr standardisering. Mikrofabriken i container-storlek Àr "one size fits all" och affÀrsmodellens ryggrad. En fabrik kan rengöra 150,000 liter vatten per mÄnad, Àven havsvatten.

– I varmare delar av vĂ€rlden betyder det att cirka 1000 mĂ€nniskor kan fĂ„ sina dagliga behov vatten frĂ„n en fabrik. I svalare delar av vĂ€rlden rĂ€cker det till 2-3000. Men du kan kombinera flera, sĂ„ 10 moduler betyder 10000 personer.

Modulsystemet gör det möjligt att snabbt skala upp och vara en lösning för mÄnga olika samhÀllen.

Slutligen tillhandahÄlls det hela som Water-as-a-Service, du betalar per liter. Detta innebÀr inga stora investeringar och sÀnker ribban för lÄngt fler samhÀllen att fÄ rent vatten.

Innovativ men ÀndÄ standardiserad design och ett starkt fokus pÄ att skala upp snabbt. En tydlig och storslagen vision om att göra nÄgot bra bÄde för planeten och mÀnniskorna.

💧 Det lĂ„ter lite som Tesla eller hur?


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.