Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👊 ”Jag har en inre drivkraft dĂ€r jag vill göra en positiv förĂ€ndring i vĂ€rlden”

👊 ”Jag har en inre drivkraft dĂ€r jag vill göra en positiv förĂ€ndring i vĂ€rlden”

FrÄn en bondgÄrd i SmÄland till en fiskodling i Indonesien. Mattias Djurstedt Àr 23 Är men har redan varit med om ett fantastiskt Àventyr. Drivkraften Àr personlig utveckling och att skapa impact genom att kommersialisera en ny hÄllbar teknik för fiskodling.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Mattias Djurstedt Àr uppvuxen pÄ en bondgÄrd i SmÄland. NÀr han gick pÄ Vimmerby gymnasium kom han pÄ att entreprenörskap och naturvetenskap var det han tyckte var mest intressant.

Efter gymnasiet bar det av norrut till Örebro universitet och det biovetenskapliga programmet med inriktning mot entreprenörskap.

– Det var en fantastisk upplevelse för mig som resulterade i en kandidatexamen. Jag lĂ€rde mig enormt mycket om entreprenörskap och hur man egentligen kommersialiserar innovationer, i synnerhet inom biologi, sĂ€ger Mattias Djurstedt.

Mattias Djurstedt fick tidigt vind i seglen med sin idé och flera priser. Foto: Mattias Djurstedt

HÄllbar teknik för att odla fisk och rÀkor pÄ land

Under studietiden fick han kontakt med Anders Kiessling, professor i akvakultur pÄ Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Han hade forskat fram en ny teknik för att odla fisk och rÀkor pÄ ett hÄllbart sÀtt, pÄ land.

– Jag fick chansen att vara med i det hĂ€r arbetet nĂ€r jag gjorde mitt examensarbete i Indonesien. Jag sĂ„g en enorm potential och startade upp företaget, NĂ€ra & Naturlig, tillsammans med Anders Kiessling och Sergio Zimmermann frĂ„n Brasilien, som ocksĂ„ varit med och tagit fram tekniken. Visionen var att vi skulle starta upp det hĂ€r och försöka kommersialisera forskningen helt enkelt. Det jag Ă€r utbildad för, sĂ€ger Mattias Djurstedt, idag VD pĂ„ NĂ€ra & Naturlig.

Den teknik som Kiessling och Zimmermann tagit fram Àr egentligen kommersiellt verifierad för tropiskt klimat. Den första uppgiften för NÀra & Naturlig var dÀrför att verifiera att den Àven fungerar pÄ nordligare breddgrader.

– De stora marknaderna för det hĂ€r Ă€r USA, Kina och Europa. SĂ„ det vi har gjort nu i en pilotstudie Ă€r att verifiera tekniken i kallare klimat.

Nu Àr bolaget inne i en fas dÀr en första investeringsrunda förbereds dÀr pengarna i första hand ska gÄ till en storskalig verifiering av tekniken.

Problemet och lösningen pÄ det ohÄllbara fisket

Trots allt effektivare fiskemetoder stagnerade mÀngden vilt fÄngad fisk under slutet av 80-talet. En dryg tredjedel av fiskbestÄnden Àr sedan dess överfiskade. Den kraftigt ökade efterfrÄgan pÄ fisk de senaste decennierna har dÀrför mötts av odlad fisk.

– Hur fĂ„r vi ett realistisk slut pĂ„ det hĂ€r? Vi mĂ„ste fiska mindre helt enkelt och ta fram hĂ„llbara metoder för att möta efterfrĂ„gan. VĂ„rt alternativ handlar om att ta fram odlad fisk och rĂ€kor som inte Ă€r beroende av havens resurser, för dagens odlade fisk och rĂ€kor matas med fisk frĂ„n haven. Hela industrin Ă€r alltsĂ„ beroende av mer fisk ur haven, medan vĂ„r forskning visar att vi kan anvĂ€nda hundra procent vĂ€xtbaserat foder.

Den fisk som odlas Àr Tilapia. MÄnga kÀnner inte till den i Sverige, Àn, men det Àr en vanlig matfisk över hela vÀrlden. Mattias Djurstedt menar att Tilapia har ett vitt fast kött som kan liknas vid smak och textur till torsk och gösen. Foto: Mattias Djurstedt

Drivkraften Àr till stor del hÄllbarhet. Det finns stora hÄllbarhetsproblem i de sÀtt vi för nÀrvarande odlar fisk och rÀkor. Mattias Djurstedt menar att metoden de jobbar med, dÀr fiskarten Tilapia och jÀtterÀkor odlas i symbios, kan lösa det hÀr problemet.

– Men entreprenören i mig ser ocksĂ„ att det kan inte bara kan vara hĂ„llbart. Vi fĂ„r ocksĂ„ 15 procent lĂ€gre produktionskostnader och vi fĂ„r en bĂ€ttre kvalitet pĂ„ slutprodukten. Vi har alla delar som behövs, bĂ€ttre hĂ„llbarhet, bĂ€ttre ekonomi och en bĂ€ttre slutprodukt. Det Ă€r det hĂ€r som lockar, att det har en positiv impact och en stor potential.

Idag finns ingen kommersiell produktion av jÀtterÀka i Sverige eller EU. Men det kan Mattias Djurstedts företag Àndra pÄ. "VÄrt mÄl Àr att svenskarna ska kunna Àta jÀtterÀka med gott samvete igen!" stÄr det att lÀsa pÄ bolagets hemsida.

"Att ta mig an det hÀr har varit den största personliga utvecklingen i hela mitt liv"

Det kan vara bÄde mer hÄllbart och billigare menar Mattias Djurstedt. SlutmÄlet Àr att kunna erbjuda ett hÄllbart och ekonomiskt sÀtt att odla fisk och rÀkor som kan expandera över hela vÀrlden. Framför allt ser han en potential i utvecklingslÀnder dÀr det hÀr alternativet behövs som mest eftersom det Àr dÀr den mest ohÄllbara fisken produceras.

– Jag har en inre drivkraft dĂ€r jag vill göra en positiv förĂ€ndring i vĂ€rlden. Jag Ă€r ingen fisk- eller rĂ€knörd men jag fick den hĂ€r chansen att samarbeta med professorerna och jag har en bra utbildning för det. SĂ„ nu ser jag min chans att göra skillnad i vĂ€rlden och testa mina egna grĂ€nser och det Ă€r vĂ€ldigt roligt.

Mattias lyfter fram att han inte hade gjort det hÀr om det inte var kul.

– Jag har vĂ€ldigt roligt varje dag och att ta mig an det hĂ€r har varit den största personliga utvecklingen i hela mitt liv. Det lĂ„ser upp vĂ€ldigt mycket möjligheter för mig ocksĂ„. Jag Ă€r bara 23 Ă„r och det hĂ€r nĂ€tverket jag fĂ„tt kommer verkligen att gynna mig.

Drivkrafterna Àr impact, personlig utveckling och Àventyr .

– Jag vill att mitt liv ska bli ett spĂ€nnade Ă€ventyr helt enkelt, avslutar Mattias Djurstedt.


👇 LĂ€s om fler personer som vill skapa positiv impact.

🌎 “Om jag inte fĂ„r lösa problem sĂ„ dör jag”
Rustam Nabiev lÀmnade Tajikistan för Sverige och KTH och vidare ut för att förbÀttra sjukvÄrden i nÄgra av vÀrldens fattigaste lÀnder. Följ med nÀr Warp News skribent Ewa Thorslund tar dig med pÄ hans makalösa resa.
💧 Svenskarna som vill förse vĂ€rlden med rent dricksvatten
TÀnk om det fanns ett Tesla för vatten? En organisation som svepte in och tog itu med ett stort problem pÄ ett innovativt och skalbart sÀtt. Det Àr vad svenska Wayout vill göra.
đŸș FrĂ„n ax till bĂ€rs – blockkedjan bakom Sveriges första spĂ„rbara öl
Nu kan du för första gĂ„ngen köpa en helt svensk, ekologisk och spĂ„rbar livsmedelsprodukt. “Helt SpĂ„rat” anvĂ€nder blockkedjan för att spĂ„ra ett öl genom hela tillverkningen – frĂ„n ax till bĂ€rs.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.