Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸș FrĂ„n ax till bĂ€rs – blockkedjan bakom Sveriges första spĂ„rbara öl

đŸș FrĂ„n ax till bĂ€rs – blockkedjan bakom Sveriges första spĂ„rbara öl

Nu kan du för första gĂ„ngen köpa en helt svensk, ekologisk och spĂ„rbar livsmedelsprodukt. "Helt SpĂ„rat" anvĂ€nder blockkedjan för att spĂ„ra ett öl genom hela tillverkningen – frĂ„n ax till bĂ€rs.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Det Àr en lÄng process för att fÄ fram ett öl. SÄ vad har egentligen hÀnt pÄ vÀgen och kan jag lita pÄ det som stÄr pÄ etiketten? "Helt SpÄrat" vill ge svar pÄ den frÄgan och lanserar dÀrför, vad de sjÀlva hÀvdar Àr, Sveriges första helt spÄrbara öl den 3:e maj.

Genom integrerad datainsamling och blockkedje-teknik kan du som konsument fÄ reda pÄ allt som har hÀnt i framtagningen. SÄ Àr ölet verkligen svenskt och ekologiskt? Det ska du kunna se genom att skanna QR-koden pÄ etiketten. DÄ skickas du till sidan www.heltspÄrat.se, som startupbolaget Skira tagit fram, och kan verifiera alla steg i tillverkningen.

– Skiras vision Ă€r en optimal och hĂ„llbar handel av grödor. VĂ„rt mĂ„l Ă€r att med hjĂ€lp av digitalisering och tillgĂ€ngliggjord information frĂ„n gĂ„rdarna knyta konsumenterna nĂ€rmare lantbrukarna. Vi initierade projektet Helt SpĂ„rat och byggde webblösningen gentemot konsumenterna som ett första steg i att pĂ„visa vilken grad av information man som konsument bör kunna ta del av i framtida produkter. Genom ökad transparens och spĂ„rbarhet inom livsmedelsindustrin kommer omstĂ€llningen till en mer hĂ„llbar produktion att accelerera och hĂ„llbara lantbrukare gynnas. SpĂ„rbarhet Ă€r nyckeln till att hĂ„llbara gĂ„rdar ocksĂ„ blir lönsamma, sĂ€ger Jacob MorĂ©n, COO pĂ„ Skira och projektledare för Helt SpĂ„rat.

Utöver Skira Ă€r det ett gĂ€ng företag som ligger bakom initiativet: IBM, Ängöl, Brewmaster, FoodChain by Blockchain, KorngĂ„rden och UllĂ€lva GĂ„rd.

I första batchen produceras 6000 flaskor och ölet finns tillgÀnglig i Systembolagets bestÀllningssortiment och fysiskt pÄ 10 olika i sydöstra Sverige. Det finns redan planer pÄ att fortsÀtta projektet i större skala för att nÄ den breda massan av konsumenter.

Det planeras ocksÄ en digital ölprovning den 20 maj kl 17 med Robert Andersson, Craft Beer Experience. LÀs mer om det pÄ heltspÄrat.se.

LÀs mer om ölet pÄ Systembolaget.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.