Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍚 Superris ger 40 procent större skördar

🍚 Superris ger 40 procent större skördar

Genom att kopiera en enda gen i en risplanta gÄr det att öka skördarna och minska behovet av konstgödsel betydligt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ris Àr basföda för 3,5 miljarder mÀnniskor i vÀrlden sÄ all förbÀttring i risodling kan ha stor pÄverkan pÄ livsmedelsförsörjningen i vÀrlden. SÄ nÀr Science nu rapporterar att en forskargrupp lyckats höja avkastningen pÄ en risvariant med 40 procent Àr det nÄgot som kan ge oss möjlighet att föda mÄnga fler mÀnniskor i framtiden.

Forskare frÄn Chinese Academy of Agricultural Sciences lyckades med det genom att kopiera en gen som redan finns i riset, sÄ att det nu finns tvÄ kopior av den genen i vÀxtens DNA. Det den kopierade genen gör Àr att den förbÀttrar risplantans förmÄga att ta upp kvÀve. Det gör att plantan kan utnyttja jorden den vÀxer i bÀttre och ge större skördar.

Rissorten som forskarna arbetat med Àr en sort som ofta odlas i Kina sÄ bönderna Àr redan vana att arbeta med sorten, vilket gör att införandet av den nya varianten borde gÄ smidigt. Att det krÀvs mindre gödsel för att odla riset gör ocksÄ att det blir mer miljövÀnligt.

Än finns det ingen kommersiell odling av den nya varianten och det kan alltid finnas en oro för att Ă€ndra vĂ€xter med genteknik. Men i och med att det inte rör sig om att introducera en frĂ€mmande gen i riset utan bara modifiera en existerande gen kan det bli enklare för forskarna att fĂ„ tillstĂ„nd att göra större tester.

Genen i frÄga finns Àven i andra odlade vÀxter sÄ det Àr möjligt att metoden ocksÄ kan ge större skördar för exempelvis vete.

LÀs hela studien hÀr.

đŸŒŸ Supervete kan vĂ€xa i saltjord
En ny variant av vete kan vÀxa i salthaltig jord och ger bÀttre avkastning Àn dagens vetesort.
đŸŒŸ Högre kvalitet pĂ„ grödor - utan genetisk modifiering
Ett nytt sÀtt att förbÀttra grödors kvalitet, utan genetisk modifiering, kan ersÀtta eller Ätminstone minska anvÀndningen av gödnings- och bekÀmpningsmedel.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.