Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍚 Superris ger 40 procent större skördar

🍚 Superris ger 40 procent större skördar

Genom att kopiera en enda gen i en risplanta går det att öka skördarna och minska behovet av konstgödsel betydligt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ris är basföda för 3,5 miljarder människor i världen så all förbättring i risodling kan ha stor påverkan på livsmedelsförsörjningen i världen. Så när Science nu rapporterar att en forskargrupp lyckats höja avkastningen på en risvariant med 40 procent är det något som kan ge oss möjlighet att föda många fler människor i framtiden.

Forskare från Chinese Academy of Agricultural Sciences lyckades med det genom att kopiera en gen som redan finns i riset, så att det nu finns två kopior av den genen i växtens DNA. Det den kopierade genen gör är att den förbättrar risplantans förmåga att ta upp kväve. Det gör att plantan kan utnyttja jorden den växer i bättre och ge större skördar.

Rissorten som forskarna arbetat med är en sort som ofta odlas i Kina så bönderna är redan vana att arbeta med sorten, vilket gör att införandet av den nya varianten borde gå smidigt. Att det krävs mindre gödsel för att odla riset gör också att det blir mer miljövänligt.

Än finns det ingen kommersiell odling av den nya varianten och det kan alltid finnas en oro för att ändra växter med genteknik. Men i och med att det inte rör sig om att introducera en främmande gen i riset utan bara modifiera en existerande gen kan det bli enklare för forskarna att få tillstånd att göra större tester.

Genen i fråga finns även i andra odlade växter så det är möjligt att metoden också kan ge större skördar för exempelvis vete.

Läs hela studien här.

🌾 Supervete kan växa i saltjord
En ny variant av vete kan växa i salthaltig jord och ger bättre avkastning än dagens vetesort.
🌾 Högre kvalitet på grödor - utan genetisk modifiering
Ett nytt sätt att förbättra grödors kvalitet, utan genetisk modifiering, kan ersätta eller åtminstone minska användningen av gödnings- och bekämpningsmedel.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.