Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌾 Supervete kan växa i saltjord

🌾 Supervete kan växa i saltjord

En ny variant av vete kan växa i salthaltig jord och ger bättre avkastning än dagens vetesort.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En effekt av klimatförändringarna är att åkermark nära havet allt oftare översvämmas, vilket leder till att salthalten i marken ökar. Runt åtta procent av världens åkermark kan inte längre användas för växtodling på grund av saltföroreningar.

Detta kan leda till stora problem för livsmedelsförsörjningen i framtiden. Vete är det sädesslag vi odlar mest i världen så att få fram en vetesort som tål salt bättre skulle vara till enorm nytta för livsmedelsproduktionen runt om i världen.

– Det är jätteviktigt att försöka utveckla en salttålig variant med god avkastning. Just nu förlorar vi cirka 2 000 hektar jordbruksmark om dagen på grund av översvämningar och felaktig vattning som höjer salthalten i jordarna, säger Johanna Lethin, forskare vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Hon ingår i ett forskarlag som arbetar just med att ta fram nya varianter av vete som tål att odlas i salthaltiga jordar.

Forskarna började med att ta vete som växer i havsnära fält i Bangladesh. Detta vete har en viss tålighet mot salt i jorden. Genom att mutera denna vetesort fick forskarna fram nya vetelinjer som växer mycket bättre i salthaltig jord än den ursprungliga sorten.

– Vi fick fram vetelinjer där snittvikten på fröet var tre gånger högre och dessutom grodde mycket oftare än ursprungsvetet från Bangladesh, säger Johanna Lethin.

Än så länge rör det sig om försök i växthus, men forskarna ska nu gå vidare och genomföra fälttester.

– Nästa steg blir att plantera de salttåliga varianterna i fält i Bangladesh. Jag skulle uppskatta att det tar cirka fem år innan vi kan ha en kommersiell produktion av salttåligt vete, beroende på hur fältförsöken går, säger Johanna Lethin.

Läs hela studien här.

🌾 Högre kvalitet på grödor - utan genetisk modifiering
Ett nytt sätt att förbättra grödors kvalitet, utan genetisk modifiering, kan ersätta eller åtminstone minska användningen av gödnings- och bekämpningsmedel.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.