Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒŸ Supervete kan vĂ€xa i saltjord

đŸŒŸ Supervete kan vĂ€xa i saltjord

En ny variant av vete kan vÀxa i salthaltig jord och ger bÀttre avkastning Àn dagens vetesort.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En effekt av klimatförÀndringarna Àr att Äkermark nÀra havet allt oftare översvÀmmas, vilket leder till att salthalten i marken ökar. Runt Ätta procent av vÀrldens Äkermark kan inte lÀngre anvÀndas för vÀxtodling pÄ grund av saltföroreningar.

Detta kan leda till stora problem för livsmedelsförsörjningen i framtiden. Vete Àr det sÀdesslag vi odlar mest i vÀrlden sÄ att fÄ fram en vetesort som tÄl salt bÀttre skulle vara till enorm nytta för livsmedelsproduktionen runt om i vÀrlden.

– Det Ă€r jĂ€tteviktigt att försöka utveckla en salttĂ„lig variant med god avkastning. Just nu förlorar vi cirka 2 000 hektar jordbruksmark om dagen pĂ„ grund av översvĂ€mningar och felaktig vattning som höjer salthalten i jordarna, sĂ€ger Johanna Lethin, forskare vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Hon ingÄr i ett forskarlag som arbetar just med att ta fram nya varianter av vete som tÄl att odlas i salthaltiga jordar.

Forskarna började med att ta vete som vÀxer i havsnÀra fÀlt i Bangladesh. Detta vete har en viss tÄlighet mot salt i jorden. Genom att mutera denna vetesort fick forskarna fram nya vetelinjer som vÀxer mycket bÀttre i salthaltig jord Àn den ursprungliga sorten.

– Vi fick fram vetelinjer dĂ€r snittvikten pĂ„ fröet var tre gĂ„nger högre och dessutom grodde mycket oftare Ă€n ursprungsvetet frĂ„n Bangladesh, sĂ€ger Johanna Lethin.

Än sĂ„ lĂ€nge rör det sig om försök i vĂ€xthus, men forskarna ska nu gĂ„ vidare och genomföra fĂ€lttester.

– NĂ€sta steg blir att plantera de salttĂ„liga varianterna i fĂ€lt i Bangladesh. Jag skulle uppskatta att det tar cirka fem Ă„r innan vi kan ha en kommersiell produktion av salttĂ„ligt vete, beroende pĂ„ hur fĂ€ltförsöken gĂ„r, sĂ€ger Johanna Lethin.

LÀs hela studien hÀr.

đŸŒŸ Högre kvalitet pĂ„ grödor - utan genetisk modifiering
Ett nytt sÀtt att förbÀttra grödors kvalitet, utan genetisk modifiering, kan ersÀtta eller Ätminstone minska anvÀndningen av gödnings- och bekÀmpningsmedel.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.