Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Du kan ocksĂ„ bli konstnĂ€r – med hjĂ€lp av en AI

💡 Optimist's Edge: Du kan ocksĂ„ bli konstnĂ€r – med hjĂ€lp av en AI

💡 AI-mĂ„lning ger vem som helst möjlighet att skapa konst som tidigare krĂ€vde professionella konstnĂ€rer.

Ulrika Gerth
Ulrika Gerth

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

60 procent tror att den vÀnstra bilden Àr gjord av AI. NÀstan lika mÄnga, 58 procent, tror Àven att den högra bilden Àr gjord av en AI.

Den vÀnstra bilden Àr gjord av en AI, till framsidan pÄ Cosmopolitans juni-nummer. Den högra Àr dock gjord av en mÀnniska för flera Är sedan.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Skapandet av den dĂ€r Cosmo-bilden krĂ€vde varken fĂ€rg, penslar eller dagar av pysslande i Photoshop. IstĂ€llet var det resultatet av ett enda text-kommando som skrevs in i DALL-E av OpenAI, ett företag för AI-forskning och distribution som grundades av mĂ„ngentreprenören Sam Altman (Elon Musk – vem annars? – var ocksĂ„ med till en början). Tjugo sekunder senare hade DALL-E gjort en djupdykning i hundratals miljoner bilder för att producera sitt första magasinomslag nĂ„gonsin.

Enkelt uttryckt fungerar mĂ„nga AI-generatorer för konst som ett barn som memorerar flashkort. StĂ€lld inför bilder med bildtexter av – lĂ„t oss sĂ€ga – bilar, hundar, strĂ€nder och Monet, lĂ€r sig AI:n inte bara vad objekten Ă€r utan hur de förhĂ„ller sig till varandra. Sedan tolkar den, med hjĂ€lp av algoritmer som Ă€r modellerade efter den mĂ€nskliga hjĂ€rnan, vad du skriver för att skapa den dĂ€r bilden du bara kunnat drömma om: en mĂ„lning i impressionistisk stil av en hund som kör bil pĂ„ stranden.

DALL-E: A happy robot painting a picture, in the background a city with flying cars, futuristic style

I mer komplexa termer var det uppfinningen 2014 av generativa motstÄndarnÀtverk (GAN), en klass av maskininlÀrning som stÀller tvÄ neurala nÀtverk mot varandra i ett nollsummespel, som fick AI-mÄlningen att ta fart. I Är slÀppte fördÀmningarna helt och anvÀndare fyllde Twitter-trÄdar och Discord-forum med sina verk. Google Àr den senaste stora aktören att ge sig in i text-till-bild-leken med en betaversion av Imagen.

Och som juryn i en konsttĂ€vling i Colorado nyligen fick erfara Ă€r den fĂ€rdiga produkten ofta omöjlig att sĂ€rskilja frĂ„n “vanlig” konst. De gav högst omedvetet det vinnande priset till ett verk skapat med Midjourney, en AI-plattform. En kritiker kallade verket mesmerizing. Andra knorrade.

💡 Optimist's Edge

💡 AI-mĂ„lning ger vem som helst möjlighet att skapa konst som tidigare krĂ€vde professionella konstnĂ€rer.

Har du hört talas om centaur chess? Begreppet introducerades av stormÀstaren i shack, Garry Kasparov, för att beskriva hur mÀnniskan och datorn kan arbeta tillsammans för att lyfta spelet till oanade höjder. Samma sak hÀnder nÀr konstnÀrer, kreativa regissörer, modedesigners, kockar, arkitekter och vanliga Svenssons anvÀnder AI för att skapa konst.

Karen X. Cheng, konstnÀren bakom Cosmo-omslaget, uttryckte det sÄ hÀr i en intervju med Los Angeles Times:

"Jag kan nu skapa olika typer av konst som jag aldrig kunde förut."

En annan konstnÀr, XR Creator Don Allen, sa att efter bara fyra mÄnaders anvÀndning har AI hjÀlpt honom mer Àn vad han kunnat förestÀlla sig. Han kan nu utforma en mÀngd olika skisser pÄ skor pÄ bara nÄgra sekunder.

Midjourneys grundare David Holz liknar sitt bildgenererande AI-system med uppfinningen av motorn. Medan andra transportsÀtt forfarande gÄr att anvÀnda gör bilen att du kan ta dig dit du vill snabbare.

DALL·E An ai painting a picture

Förutom att kraftladda den kreativa processen och automatisera enkla enformiga uppgifter (tÀnk landskap i open-world games), sÀger vissa teknikanalytiker att AI:s förmÄga att "generera nytt innehÄll frÄn innehÄll utan marginalkostnad" bÄdar gott inför framtiden. De ser det som den sista pusselbiten för att förverkliga metaverse. Endast AI har kapacitet att skapa de stora virtuella vÀrldarna som krÀvs i snabb takt.

"Virtuella vĂ€rldar behöver virtuellt innehĂ„ll skapat till praktiskt taget noll kostnad, helt anpassningsbart för individen", skriver Ben Thompson pĂ„ Stratechery. “DALL-E Ă€r ett exempel pĂ„ hur fantasifulla mĂ€nniskor och smarta system kan arbeta tillsammans för att skapa nya saker och förstĂ€rka vĂ„r kreativa potential."

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

Alla rörelser inom konsten har nĂ„gon gĂ„ng chockat mĂ€nniskor. År 1911 ifrĂ„gasatte New York Times kubismen, "Är det konst eller galenskap? Vem vet?" Vi vet nu hur det gick för Picasso, Braque och Metzinger som NYT fruktade hade tappat förstĂ„ndet. Nu har du en chans att lĂ€mna dagens pessimister bakom dig och vĂ€lkomna AI-konst med öppna armar.

Bli en prompt-ingenjör: "AI-konst Àr inte bara ett experiment. Det Àr ett extrajobb." SÄ börjar en artikel i Verge om den framvÀxande marknaden för prompts, textbeskrivningarna som AI-verktygen översÀtter till konst. Har du en speciell talang för att skapa vÀlkomponerade kommandon som ger imponerande resultat? PromptBase, som lanserades tidigare i Är, tillÄter det nya yrket av prompt-författare att sÀlja sitt arbete.

SlÀpp loss kreativt: I slutet av september delade DALL-E  vÀlkomna nyheter: vÀntelistan hade tagits bort sÄ att vem som helst kunde anvÀnda den populÀra AI-generatorn (mer Àn 1,5 miljoner anvÀndare gör nu 2 miljoner bilder om dagen). Du kan ocksÄ prova Midjourney (du mÄste starta ett Discord-konto) och andra applikationer som VQGAN+CLIP, Wombo AI, The Night Cafe, Deep Dream Generator och Craiyon.

SÀlj din konst: AI-genererad konst erbjuder marknadspotential. BÄde traditionella auktioner och NFT-marknadsplatser som Open Sea har visat ett vÀxande intresse för abstrakt AI-konst. Domestika, en samlingsplats för kreativa, föreslÄr att du kombinerar AI med dina tidigare skapelser för att generera hundratals, om inte tusentals, unika konstverk, som sedan kan sammanstÀllas i NFT-samlingar.

LÀr dig mer: Vill du ha en snabb, prisvÀrd introduktion till allt som relaterar till AI? Udemy, en marknadsplats för lÀrande, erbjuder otaliga kurser i Àmnet. Dessa fyra kurser om AI-grunderna rekommenderas ocksÄ starkt av en expert pÄ omrÄdet.

Hur kommer ditt först verk se ut?

LĂ€s mer:FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.