Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧒 Antalet dödsolyckor bland barn har halverats pĂ„ 30 Ă„r

🧒 Antalet dödsolyckor bland barn har halverats pĂ„ 30 Ă„r

Dödsolyckorna bland barn har minskat kraftigt de senaste decennierna och det Àr alla typer av olyckor som minskat.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

PĂ„ 1990-talet lĂ„g antalet barn (0–17 Ă„r) som dött i olyckor pĂ„ mellan 80 och 100 dödsfall per Ă„r i Sverige visar statistik frĂ„n RĂ€ttsmedicinalverket. Det senaste decenniet har den siffran mer Ă€n halverats till mellan 25 och 40 döda per Ă„r. Antalet döda varierar frĂ„n Ă„r till Ă„r, men trenden Ă€r tydlig – allt fĂ€rre barn dör i olyckor.

– Det vi ser Ă€r av allt att döma resultatet av ett ökat sĂ€kerhetsmedvetande i samhĂ€llet i stort. Å ena sidan har vi i dag mer sĂ€kra tekniska lösningar med allt frĂ„n krockkuddar, mittrĂ€cken, cykelhjĂ€lmar och krav pĂ„ bilbĂ€lten. Å andra sidan har vi ett ökat sĂ€kerhetstĂ€nk ocksĂ„ bland förĂ€ldrar och dĂ€r barn generellt inte leker oövervakat pĂ„ samma sĂ€tt som var mer vanligt tidigare. Det sistnĂ€mnda pĂ„verkar inte minst antalet drunkningar och fallolyckor, sĂ€ger Brita Zilg, överlĂ€kare pĂ„ RĂ€ttsmedicinalverkets rĂ€ttsmedicinska enhet i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Den vanligaste dödsorsaken bland de barn som ÀndÄ omkommer i olyckor Àr trafikrelaterade. Av de totalt 1 762 barn som dött i olyckor sedan 1992 har 438 dött i bilolyckor. 192 barn har dött nÀr de blivit pÄkörda av bilar medan 157 har omkommit i MC- och mopedolyckor.

Förutom trafiken sÄ Àr drunkning och brÀnder vanliga orsaker till dödsfall bland barn. Under perioden har 285 barn drunknat och 146 har dött i brÀnder.

Trenden Àr tydlig att fÀrre barn dör i olyckshÀndelser, men pÄ senare tid har trenden avtagit sÄ vi kan inte vila pÄ vÄra lagrar Àn.

– De senaste Ă„ren ser vi konstant mellan 30 och 40 dödsfall per Ă„r i den hĂ€r Ă„ldersgruppen. Det skulle kunna innebĂ€ra att det kan komma att krĂ€vas ytterligare Ă„tgĂ€rder om vi vill att siffrorna ska fortsĂ€tta nedĂ„t i framtiden, sĂ€ger Brita Zilg.

đŸ§’đŸŸ Aldrig har sĂ„ fĂ„ barn dött pĂ„ jorden
Barnadödligheten har minskat dramatiskt i vÀrlden pÄ 30 Är. 1990 dog 9,3 procent av alla barn innan de fyllt fem Är. 2019 var det 3,8 procent.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.