Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔌 Jonas Birgersson: “All el du behöver för ett lågt, fast pris”

🔌 Jonas Birgersson: “All el du behöver för ett lågt, fast pris”

Jonas Birgersson blev internetpionjär genom att utlova och leverera allt internet du behöver för 200 kronor i månaden. Nu tror han att samma sak går att göra med el. "För ett lågt, fast pris har du all el du behöver.”

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Delta i Warp Institutes event med Jonas Birgersson om energisamhället. 28 november i Stockholm. Läs mer och anmäl dig här.

Warp Institute inleder ett projekt med Jonas Birgersson om att förverkliga denna idé. Är du intresserad och vill hålla dig uppdaterad prenumerera på Warp News gratis nyhetsbrev. Läs mer om Projekt Energisamhället.

Det är 1990-tal i Sverige. Efter finansvalpar, 500 procents ränta och flera räddningspaket är folkhemmet något för historieböckerna. Göran Persson piskar ekonomerna på finansdepartementet att komma på nya besparingar. Få svenskar orkar lyfta blicken mot framtiden.

In i detta Sverige kliver en lundensare i fleecejacka och säger att det här nya som kallas internet, det kommer förändra världen – och Sverige.

De få som orkar bry sig menar att det kommer inte gå.  Telefonsamtal betalas per minut och att sitta uppkopplad mot 'nätet' blir jättedyrt och jättelångsamt.

Jonas Birgersson på 1990-talet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nähädå, säger han han i fleecejackan. Carl Jonas Birgersson heter han och lystrar till Jonas, eller Birger. För en fast kostnad på 200 kronor i månaden kommer vi kunna erbjuda så mycket internet ni behöver, dygnet runt, året runt, lovar han.

Omöjligt! Telefonnätet skulle krascha. Det går aaaldrig!

Därför ska vi bygga ett nytt nätverk bara för internet, svarar Birgersson.

Och sedan gjorde han det.

Oss är en frälsare född

Under andra halvan av 90-talet blir Birgersson och ett gäng andra internetpionjärer stekheta. Bara under 1999 skrevs det 1681 artiklar om honom och hans företag, Framfab.

Bredbands-Jesus på framsidan av Veckans Affärer.

Men precis när framtiden äntligen är här och 1999 har blivit år 2000, kraschar det hela med en spektakulär smäll. Internetbubblan sprack.

Eller gjorde den det? En finansbubbla sprack definitivt, men det mesta av vad internetpionjärerna förutspådde har ju blivit sant, och mer därtill.

Jonas Birgersson lämnade det mesta av rampljuset, men fortsatte oförtrutet jobbet. Via företagen Labs2 och Via Europa bygger han avancerade bredband i Sverige och utomlands. Tillsammans omsätter de två företagen cirka 100 miljoner kronor.

Jonas Birgersson med Christian Albinssons bok Bubblan som aldrig sprack : internetpionjärerna som skapade det svenska techundret. Foto: Warp News

En ny idé: Energisamhället

I en podcastintervju med Warp News berättar Jonas Birgersson om en ny idé. Bakgrunden till frågan är den politiska debatten inför det svenska riksdagsvalet.

“Tyvärr är det ju så att det känns lite som en idémässigt steril öken", säger han. “Jag är ju militärhistoriskt belastad. I svenska försvarsmakten har man tio regler för ledarskap. De är inte inbördes inordnade, förutom den första. Ledarens jobb är att sätta målet och hålla fast vid det. Vad säger det då oss om ingen av våra möjliga ledare av landet inte beskriver ett mål?”

Vad tycker han själv målet borde vara?

“Det vi såg som nästa samhälle efter nätverkssamhället – det var energisamhället. Det här sa vid redan -95 till -97," säger Birgersson.

“Elnäten togs fram ungefär på 1880-talet. I sin struktur har de inte ändrats sedan dess. Inte konstigt att elnätet har det lite kämpigt. Fantastiskt att det lyckats hålla så här länge. Men man kommer behöva göra om det. Hur det kommer att bli? Det är inget svårt. För det vi nu kan göra med batterier är att mellanlagra, som det heter på nätverksspråk. Nätverksmässigt är det som natt och dag.”

Bild: Wikimedia.

Han ger ett exempel på något som du kanske har upplevt. Att du tittar på en landskamp i fotboll eller hockey och plötsligt jublar grannarna tvärs över gatan. Tre sekunder senare ser du på din tv att Sverige gör mål och du jublar också. Numera tittar man egentligen inte live. Streamen av matchen som kommer in i din tv eller dator har en buffer på 30 sekunder. Av någon anledning funkade grannarnas stream lite bättre, de kanske har ett snabbare och stabilare bredband. Därför såg de målet tre sekunder före dig, men i vanliga fall hade du inte märkt det alls eftersom din stream har mellanlagrats.

“Samma sak kan man nu göra med el," säger Birgersson. "Det är dessutom inte speciellt svårt och inte speciellt dyrt. Det är bara att man måste tänka på ett nytt sätt. Producera el lokalt med vind eller solceller och så mellanlagrar du det i fastigheten, i stadsdelen eller i staden.”

“Precis som du började betala 200 kronor i månaden för internet, tror jag vi kommer komma till samma sak för el. För ett lågt, fast pris har du all el du behöver", säger Jonas Birgersson.

Jonas Birgersson och Mathias Sundin. Foto: Warp News

Slösa på el

Barn kommer säga till sina föräldrar i framtiden: “Var det så att ni höll på och sparade el?”

“Gör vi rätt kommer vi kunna ha ett överskott av el, och kommer använda det till sådant som egentligen är bra grejor, men vi gör inte det idag för det är för dyrt och lite brist. Till exempel eluppvärmda vägar och trottoarer. Då slipper vi halka och massa benbrott. Man kan också göra det lite fint och lägga ner belysning i gatorna.”

Batterier i hemmen

En nyckel i Birgerssons energisamhälle är batterierna. Batterier är fortfarande inte billiga, men har över tid sjunkit kraftigt i pris och kommer göra det, ifall vi använder och köper dem mer och mer.

“Det är ett volymsamband. De som följer Warp News vet det här. Ni har beskrivit det. När vi dubblar volymen, halverar vi ungefär priset.”

💡 Optimist’s Edge: Enligt MIT är denna modell det bästa verktyget för att förutsäga framtiden
9 av 10 har aldrig hört talas om modellen som enligt MIT förutspår tekniska framsteg bättre än någon annan. Här är den hemliga lagen.

Om alla har ett batterier hemma, skulle priset på batterier pressas neråt och vi kan alla ladda bilen och koka makaroner samtidigt. “Alla får då den här marginalen, alla få de här motsvarande trettio sekunderna som gör att man kan se hockey, även om nätet går lite upp och ner.”

Men inte bara var och en för sig, utan ihopkopplat.

“Om man gör det på internetsättet så kopplar man ihop, så man kan skicka el mellan varandra.”

Det leder till en hög driftsäkerhet.

'Birger' vandrar bort i kontoret för Via Europa i Lund.

El direkt i bredbandsuttaget

En annan intressant komponent är elledningarna.

“Ethernet, datoruttagen kan ju skicka både ström och data. Den kan skicka fyra profiler, 15, 30, 60 eller 90 watt. Det kommer snart en ny standard där man går upp till 120 watt. Vad är det som är kul med det då?", frågar Jonas Birgersson "Jo, dels att det finns. Men också att de här näten får vem som helst installera. Du behöver inte ha elbehörighet. För de här är intelligenta. Om jag korsar ledarna, då kommer det ingen el. Den behöver en signal att skicka el, men det kommer ju inte via mina fingrar, så då kommer det ingen el. Därför kan det här installeras av vem som helst.”

Få framtiden att komma snabbare

Jonas Birgersson tror att det går att göra, och att all teknik för att göra det redan finns. Framförallt är han övertygad om att det bör göras. Att det vore bra för samhället om vi får ett överflöd av el till ett lågt, fast pris. Den obegränsade tillgången till internet gav oss ett massivt flöde av kreativitet och innovation.

“Vi som byggde näten ville att de ska användas så mycket som möjligt. Vi hade ingen aning om vad folk skulle hitta på för någonting. Det är ju fördelen med infrastruktur, man behöver inte komma på vad folk ska göra med det.”

“Klart man inte ska slösa med el i onödan. Men mycket av det vi gör med bandbredd och processorkraft idag, som skapat massa oväntade innovationer, är ju slöseri med bandbredd och processorkraft.”

Nu är det 2020-tal. Vi har inflation, krig i närområdet, gängskjutningar och snabbt stigande energipriser. Få svenskar orkar lyfta blicken mot framtiden.

Fleecejackan har han hängt i garderoben, men nu står han där igen, lundensaren, och säger att det är dags att förändra Sverige och världen – en gång till.

Mathias Sundin

Delta i Warp Institutes event med Jonas Birgersson om energisamhället. 5 oktober i Lund. Läs mer och anmäl dig här.

Prenumerera på Warp News gratis nyhetsbrev.

💡 Optimist’s Edge: Stora batteriparker är den saknade pusselbiten i energissystemet
Är att bygga ut stor batterilagringskapacitet lika användbart som att bygga en stor banan? Australiens premiärminister Scott Morrison trodde det, men Tesla-batteriet i Australien har överraskat kritiker och visat oss den saknade delen av energipusslet.
☀️ “Ett energisystem med 100% sol och vind är möjligt”
Sol, vind och batterier räcker för att täcka 100% av våra energibehov i de flesta delar av världen. Detta kommer att leda till ett överflöd av billig energi, vilket kommer att skapa nya möjligheter och företag.Fyra viktiga punkter från Tony Sebas energirapport.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.