Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Enligt MIT Ă€r denna modell det bĂ€sta verktyget för att förutsĂ€ga framtiden

💡 Optimist's Edge: Enligt MIT Ă€r denna modell det bĂ€sta verktyget för att förutsĂ€ga framtiden

9 av 10 har aldrig hört talas om modellen som enligt MIT förutspÄr tekniska framsteg bÀttre Àn nÄgon annan. HÀr Àr den hemliga lagen.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

📉 Vad mĂ€nniskor inte vet

Det finns modeller som exakt förutsÀger tekniska framsteg, men 92 procent av de svarande i vÄr undersökning har inte ens hört talas om den bÀsta av dessa modeller.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

MIT har forskat pÄ historisk data över 62 olika tekniska produkter, och funnit att det Àr Wrights lag som Àr den mest trÀffsÀkra modellen för att förutsÀga kostnadsminskning i produktion.

Tumregeln för lagen lyder: kostnaden sjunker 20 procent för varje ackumulerad fördubbling av produktionen.

💡 Optimist's Edge

Genom att titta pÄ produktionsdata för en viss teknologi kan du med Wrights lag
göra korrekta förutsÀgelser om framtida kostnader.

Om du till exempel tittar pÄ litiumjonbatterier kan du förutsÀga nÀr elbilar kommer att bli billigare att köpa Àn bilar med förbrÀnningsmotor:
Optimist's Edge: DÄ kommer elbilar blir billigare Àn bensinbilar.

👇 Vad du kan göra för att fĂ„ Optimist's Edge

Den superenkla förklaringen av denna lag Àr att om du ser att produktionen av en viss teknisk produkt ökar, vet du ocksÄ att kostnaden kommer att minska (mÄnga kÀnner inte till det).

Med lite efterforskning kan du ofta hitta historisk produktionsdata samt prognoser för den framtida produktionen och med enbart den informationen kan du göra en ganska bra uppskattning av vad det framtida priset för produkten kommer att bli.


📉 Vad mĂ€nniskor inte vet


92 procent av de svarande i vÄr undersökning vet inte vad Wrights lag Àr.

📈HĂ€r Ă€r fakta om Wrights lag

Det Àr svÄrt att göra förutsÀgelser, sÀrskilt om framtiden, som Niels Bohr sade. Eller var det Mark Twain? Hur som helst, det finns modeller du kan anvÀnda som hjÀlp.

Forskare vid MIT testade olika modeller för att förutsÀga tekniska framsteg. De anvÀnde historisk data kring 62 olika tekniska produkter indelade i fyra grupper: kemikalier, hÄrdvara, energi och annat.

Alla modeller man testade var faktiskt ganska exakta, men den mest korrekta att förutsÀga framtiden var Wrights lag.

Tumregeln: kostnaden minskar med 20 procent nÀr produktionen fördubblas

Wrights lag fokuserar pÄ antalet producerade enheter. För varje ackumulerad fördubbling av produktionen sjunker tillhörande kostnader med en viss procentsats. I tumregeln Àr det 20 procent.

Om vi ​​hittills har producerat 1000 enheter av en produkt kommer kostnaden per enhet att minska med 20 procent nĂ€r produktionen nĂ„r 2000 enheter.

Ytterligare en 20-procentig minskning av sker vid 4 000 enheter, sedan ytterligare en vid 8000 enheter, och sÄ vidare.

Om kostnaden för att producera enhet nummer 1000 Àr 100 kronor blir kostnaden för enhet nummer 2000 - 80 kronor. För enhet nummer 4000 Àr kostnaden 64 kronor och för enhet nummer 8000 Àr den 51 kronor.

För etablerade produkter kan varje fördubbling ta mÄnga Är. Den totala produktionen för bilar med förbrÀnningsmotorer fördubblas vart 29:e Är, enligt nuvarande takt. Minskningen pÄ 20 procent gÀller fortfarande, men det tar vÀldigt lÄng tid, eftersom över tvÄ miljarder bilar behöver produceras.

Vem var Wright?


Theodore Paul Wright, T.P., var flygplanstekniker som Är 1936 formulerade det som nu kallas Wrights lag i en rapport om kostnaden för flygplan.

Varje gÄng den totala flygplansproduktionen fördubblades minskade arbetstiden det tar att bygga ett flygplan med 20 procent.

Wright var inte slÀkt med Wright-bröderna (men för att förvirra saken fick han Wrights Brothers-medalj 1930.)

Formeln för Wrights lag

Y = kumulativ genomsnittlig tid (eller kostnad) per enhet
X = kumulativt antal producerade enheter
a = tid (eller kostnad) som krÀvs för att producera första enheten
b = funktionens lutning


💡 The Optimist’s Edge

Att kÀnna till den grundlÀggande tumregeln hjÀlper

Att kÀnna till den grundlÀggande regeln i Wrights lag ger dig ett försprÄng jÀmfört med de flesta: Kostnaderna sjunker med ökad produktion.

Om produktionen ökar snabbt kommer kostnaderna att sjunka snabbt.

NÀr vi frÄgade mÀnniskor vad de trodde hade hÀnt med kostnaden för litiumjonbatterier de senaste tio Ären trodde de flesta att den hade stigit eller varit oförÀndrad. Men faktum Àr att den minskade med 85 procent.

👇 Hur du fĂ„r the Optimist's Edge

Det finns tvÄ huvudsakliga sÀtt att anvÀnda Wrights lag: För att göra en detaljerad förutsÀgelse, eller som en tumregel för att fÄ en grov förstÄelse för hur framtiden kommer att se ut för en specifik produkt.

Detaljerad förutsÀgelse av framtiden

Ibland behöver du en detaljerad förstÄelse om framtiden. DÄ mÄste du grÀva fram korrekt historisk data om bÄde produktion och kostnad. Efter det kan du förutsÀga hur mycket kostnaden kommer att minska per fördubbling av ackumulerad produktion.

Du behöver ocksÄ en tillförlitlig uppskattning av den framtida produktionen. Detta Àr naturligtvis den svÄraste delen, men den Àr viktig att hÄlla koll pÄ.

Till exempel undersökte forskningsföretaget Bloomberg NEF kostnadsminskningar relaterade till produktion av litiumjonbatterier frÄn 2010 till 2020. Under denna tioÄrsperiod fördubblades den totala produktionen nÀstan tio gÄnger, vilket ger en genomsnittlig kostnadsminskning per fördubbling pÄ 18 procent.


Genom att anvÀnda dig av uppskattningar om framtida produktion, kan du till exempel rÀkna ut nÀr litiumjonbatterier kommer bli tillrÀckligt billiga för att elfordon ska vara billigare att köpa Àn bilar med förbrÀnningsmotor. I detta exempel intrÀffar det omkring Är 2024.


I det hÀr fallet har Bloomberg NEF gjort mycket av arbetet Ät oss, men i andra fall kan du behöva laborera med datan pÄ egen hand. Det kan vara ganska komplicerat, tidskrÀvande och dyrt, men ibland Àr noggrannhet tillrÀckligt viktigt för att motivera den investeringen.

En god generell uppfattning om framtiden

I de flesta fall Àr tumregeln tillrÀcklig.

Du behöver nĂ„gon form av historisk data för att fĂ„ en bild av hur ofta den ackumulerade produktionen fördubblas. Är det varje Ă„r, vart femte Ă„r, vart tionde Ă„r?

Med historiska data kan du se om det verkar som att tiden det tar för produktionen att fördubblas hÄller pÄ att snabbas upp, eller saktas ner. UtifrÄn den informationen kan du sedan dra slutsatser om hur ofta produktionen kommer att fördubblas under de kommande Ären.

Eftersom att du vet att kostnadsminskningen per fördubbling Àr 20 procent, kommer du att fÄ en ganska bra uppskattning om framtiden, gÀllande den produkten du undersöker.

OBS: Det Àr svÄrt att förutsÀga framtiden

Det Àr viktigt att du utvÀrderar dina förestÀllningar om vÀrlden ofta.

LÄt oss sÀga att du gör en Wrights lag-analys pÄ skÀrmar, sÄ som datorskÀrmar och TV-skÀrmar. Men under tidpunkten dÄ du gör den har du ingen aning om att Apple tvÄ Är senare kommer att lansera augmented reality-glasögon. Denna nyhet gör de flesta fysiska skÀrmar onödiga eftersom skÀrmen dÄ Àr digital i dina glasögon.

Det kan leda till att mÄnga fysiska skÀrmar ersÀtts av AR-skÀrmar, och produktionen av fysiska skÀrmar gÄr dÄ ner.

Wrights lag gÀller fortfarande, men du mÄste uppdatera din uppskattning av den framtida produktionen baserat pÄ den nya verkligheten.

Det Àr alltsÄ viktigt att hÄlla dig uppdaterad kring trenderna inom flera olika teknologier. Men det Àr precis det vi Àr hÀr för att hjÀlpa dig med.

Du har nu en fördel eftersom du har fÄtt denna kunskap innan de flesta andra - vad ska du göra med din Optimist's Edge?

❓ Vad mer kan du göra?
Dela gÀrna fler idéer med dina andra Premium-supportrar i vÄr Facebook-grupp.

TvÄ undersökningarna genomfördes pÄ 250 och 500 svarande med Google Surveys.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.