Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Stora batteriparker Ă€r den saknade pusselbiten i energissystemet

💡 Optimist's Edge: Stora batteriparker Ă€r den saknade pusselbiten i energissystemet

Är att bygga ut stor batterilagringskapacitet lika anvĂ€ndbart som att bygga en stor banan? Australiens premiĂ€rminister Scott Morrison trodde det, men Tesla-batteriet i Australien har överraskat kritiker och visat oss den saknade delen av energipusslet.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk har fel om

“Jag menar, Ă€rligt talat, för all del att ha vĂ€rldens största batteri, ha vĂ€rldens största banan, ha vĂ€rldens största rĂ€kor som vi har vid sidan av vĂ€garna runt om i landet, men det löser inte problemet.", sade Scott Morrison, Australiens premiĂ€rminister.

Det var en reaktion pÄ förslaget att bygga storskalig batterilagring i södra Australien för att undvika framtida strömavbrott. Uttalandet Àr representativt för de mÄnga hÄnfulla reaktioner som har riktats mot stora batterier. Brist pÄ kunskap Àr förmodligen en stor faktor i motstÄndet, för den hÀr typen av batterier Àr nya.  

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Den stora bananen ... förlÄt, det stora batteriet har till stor del löst problemet i södra Australien, och omrÄdet har inte upplevt nÄgra strömavbrott sedan dess.

Batteriet har sparat miljontals dollar för konsumenterna och Àven dragit in miljontals dollar i intÀkter för Àgaren. Nu byggs flera andra batterier i Australien och andra platser i vÀrlden.

Kostnaden för den hÀr sortens batterier kommer sannolikt att minska under det kommande decenniet, enligt Wrights lag.  

💡 Optimist's Edge

Under det kommande decenniet kommer storskalig batterilagring - stora batteriparker - att bli en viktig del av vÄrt energisystem i en allt snabbare takt. Det Àr pÄ grund av att kostnaderna för att bygga dem snabbt sjunker, medan vÀrdet av att ha dom bevisats.

Dom kommer att bidra till att den förnybara energin fungerar bÀttre eftersom att de kan tillgÀngliggöra lagrad sol- och vindenergi nÀr solen inte skiner och vinden inte blÄser.

Stora batterier hjÀlper ocksÄ till att balansera nÀtet.

👇 Hur man fĂ„r Optimist's Edge

Regioner och lÀnder som agerar snabbt kommer att skörda fördelarna med ett stabilt nÀt och lÄga energipriser.

För entreprenörer Àr detta en enorm möjlighet. Du kan hjÀlpa vÀrlden att gÄ över frÄn fossila brÀnslen. Tusentals stora lagringsbatterier kommer att byggas - du kan vara den som bygger dem.

Om du vill investera i batterilagring finns det flera företag som kan vara intressanta. Bland dessa finns Tesla, Fluence, Neoen, NextEra Energy och Vistra Corp.


📉 Vad folk har fel om

“Jag menar, Ă€rligt talat, för all del att ha vĂ€rldens största batteri, ha vĂ€rldens största banan, ha vĂ€rldens största rĂ€kor som vi har vid sidan av vĂ€garna runt om i landet, men det löser inte problemet . “

Det var Australiens dĂ„varande finansminister, ​​numera premiĂ€rminister, Scott Morrisons reaktion pĂ„ nyheten att Tesla skulle bygga ett stort batteri i södra Australien, för att hjĂ€lpa till att balansera nĂ€tet och undvika nya strömavbrott, av det slag som 2016 pĂ„verkade nĂ€stan en miljon mĂ€nniskor.

Den stora bananen Ă€r en turistattraktion i Coffs Harbour, New South Wales, Australien. 


Citatet Àr en bra representation av de reaktioner vi fick nÀr vi föreslog att bygga storskalig batterilagring i Sverige, i vintras under en debatt om det svenska energisystemet.

Andra mÀnniskor i Australien var inte lika fÀrgglada i sitt sprÄk som Morrison, men till och med förmodade experter som den australiska energimarknadsoperatören publicerade en rapport som hÀvdade att den maximala storleken pÄ ett litiumjonbatteri i bruksskala skulle vara 1MW. Ett batteri pÄ 100 MW, som Elon Musk föreslog att bygga pÄ mindre Àn 100 dagar, var inte nÄgot som skulle ge ett meningsfullt bidrag till energisystemet pÄ 10 till 20 Är, sades det.

Australien var först med att ha den hÀr debatten om batterier. Andra har lÀrt sig av exemplet med Tesla-batteriet, men mÄnga kommer fortfarande med nÀstan exakt samma argument som man hörde i Australien innan det byggdes.

Andra, som inte Àr lika avvisande, har Ànnu inte fÄtt reda pÄ de potentiella fördelarna med storskalig batterilagring.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Den stora bananen ... förlÄt, det stora batteriet löste faktiskt till stor del problemet i södra Australien.

Bakgrunden Àr ett stort strömavbrott som intrÀffade 2016. Södra Australien upplevde en stor storm med minst tvÄ tromber och 80 000 blixtnedslag. Stormen skadade elnÀtet, bland annat tre av de fyra högspÀnningsledningar som förbinder Adelaide-omrÄdet till de norra och vÀstra delarna av delstaten. Detta satte hÄrd press pÄ nÀtet och delar av det började kopplas bort, vilket ledde till att vindkraftverk stÀngdes av. Det ledde till fler avbrott, mer förlorad kraft frÄn vindkraftparker och sÄ smÄningom slocknade hela nÀtet.

Sedan upplevde delstaten South Australia ytterligare tvÄ strömavbrott pÄ bara nÄgra mÄnader och debatten om hur man skulle lösa problemet blev intensiv.

Det var dÄ Elon Musk klev entrade debattarenan med ett erbjudande om att bygga ett batteri pÄ 100MW inom 100 dagar, annars skulle det vara gratis.

Batteriet heter Hornsdale Power Reserve och byggdes sÄ smÄningom till ett pris lÀgre Àn berÀknat och pÄ bara tvÄ mÄnader. Det har fungerat bÀttre Àn nÀstan alla förvÀntat sig.

Hornsdale energireserv.Det sattes i drift redan innan det officiellt invigts och tillförde 70 MW lagrad vindkraft i nÀtet i en tid dÄ priserna steg kraftigt pÄ grund av vÀrme och lÄg vindkraftproduktion och ingen energi kom frÄn ett kolkraftverk.

Under sitt första driftsÄr, 2018, sparade batteriet energikunderna 40 miljoner dollar, och 2019 ökade besparingen till 116 miljoner dollar.

TvÄ veckor efter invigningen testades batteriet igen. Plötsligt kopplades ett stort kolkraftverk bort och orsakade en förlust pÄ 560 MW och en nedgÄng i frekvensen i nÀtverket. Bara millisekunder senare gick Tesla-batteriet in och injicerade 7,3 MW i nÀtverket för att sakta ner och vÀnda nedgÄngen i frekvens som hade sjunkit under 49,80 Hertz, vilket Àr den normala frekvensen. Detta var flera sekunder innan den tÀnkta reserven, en annan kolanlÀggning, tog vid.Batteriet har ocksÄ varit lukrativt för Àgaren av det. 2020 gjorde Neoen 46 miljoner dollar frÄn energilagring, vilket Àr hÀlften av kostnaden för att bygga hela batteriet. Det Àr ingen överraskning dÄ att vi nu ser det första stora batteriet i Australien byggs utan statligt stöd.

Hornsdale-batteriet var vÀrldens största nÀr det byggdes, men nu ser vi mÄnga stora batteriprojekt runt om i vÀrlden.

”Elbolag installerade 987 megawatt energilagring 2017, en siffra som steg till 3,5 gigawatt 2020 och berĂ€knas lĂ€gga till 10,2 gigawatt Ă„r 2023, enligt BloombergNEF.”

Bloomberg NEF förutspÄr att den globala energilagringen kommer att öka med 122 gÄnger frÄn 2018 till 2040, och det skulle inte vara förvÄnande om den siffran Àr alldeles för lÄg.

Nyckeln Àr snabbt fallande batterikostnader. Mellan 2010 och 2020 sjönk kostnaden för litiumjonbatterier med 85 procent.

Om vi ​​tillĂ€mpar Wrights lag pĂ„ priserna pĂ„ batteripaket, sĂ„ sjunker dom med 18 procent varje gĂ„ng produktionen dubblas. Enligt Bloomberg NEF betyder det en batterikostnad pĂ„ $ 93 / kWh till 2024 och $ 61 / kWh till 2030. Återigen - det skulle inte vara förvĂ„nande om dessa siffror Ă€r för pessimistiska.– Om vi ​​menar allvar med en lĂ„ngsiktig framtid som en global civilisation, mĂ„ste vi se allvarligt pĂ„ energilagring under de nĂ€rmaste femtio Ă„ren. Under det kommande halvseklet kommer den gradvisa elektrifieringen av transporter och den ökande efterfrĂ„gan pĂ„ el att innebĂ€ra en risk att överbelasta det globala elnĂ€tet om vi inte Ă€r förberedda, sĂ€ger Tony Morley, en energiexpert frĂ„n Australien.– Vad som behövs Ă€r en gradvis övergĂ„ng till allt större framstĂ€llning av förnybar energi och en effektiv metod för lagring och att dynamiskt fördela den energin. Det Ă€r en enorm utmaning, men en dĂ€r batterilagring kommer att spela en nyckelroll. Oavsett metod för generering baslast, kommer batterilagring att vara avgörande för lastbalansering och frekvensmoderering, sĂ€ger Tony Morley till Warp News.

💡 Optimist's Edge

Under det kommande decenniet kommer storskalig batterilagring - stora batteriparker - att bli en viktig del av vÄrt energisystem i en allt snabbare takt pÄ grund av att kostnaderna för att bygga dem snabbt sjunker och den bevisade nyttan av att bruka dom.

De kommer att fÄ förnybar energi att fungera bÀttre, eftersom de kan tillgÀngliggöra lagrad solenergi och vindenergi nÀr solen inte skiner och vinden inte blÄser.

Stora batterier hjÀlper ocksÄ till att balansera nÀtet nÀr andra kraftverk kopplas ur eller av nÄgon anledning slocknar. Eftersom batterierna reagerar vÀldigt snabbt, ofta snabbare Àn andra reservlösningar, kommer nÀtet att vara bÀttre balanserat.

Under de timmar pÄ dygnet nÀr energiförbrukningen Àr som högst kommer batterierna att bidra med energi i systemet och hjÀlpa till att hÄlla lamporna tÀnda och hindra priset av el att peaka lika mycket.

Stora batterier kan ibland ersÀtta andra dyra investeringar, som dyra högspÀnningsledningar mellan nÀtenheter.

Under de timmar som efterfrÄgan Àr lÄg och priserna lÄga, ofta pÄ natten, kan batteriet laddas och denna el kan senare tillgÀngliggöras under dagen nÀr efterfrÄgan Àr hög och priserna gÄr upp. Detta hjÀlper till att hÄlla priserna nere, men leder ocksÄ till intÀkter för batteriÀgaren.

👇 Hur man fĂ„r Optimist's Edge

Regioner och lÀnder som agerar snabbt kommer att dra nytta av fördelarna. Ett stabilt nÀt och lÄga energipriser Àr viktigt för bÄde ekonomisk tillvÀxt och jobbtillvÀxt. NÀr vÀrlden övergÄr till elfordon och andra lösningar som ersÀtter fossila brÀnslen kommer efterfrÄgan pÄ energi att öka.

BÄde politiker och företagare Àr viktiga i denna övergÄng.

Energisystemet Àr ofta under nÄgon form av politisk kontroll och vissa investeringar bestÀms eller Ätminstone pÄverkas starkt av regeringar. DÀrför mÄste vi informera vÄra politiska ledare om den enorma potentialen i storskalig batterilagring.

För företagare Àr detta ocksÄ en stor möjlighet. Du kan bÄde erbjuda nÄgot vÀrdefullt som hjÀlper vÀrlden att övergÄ frÄn fossila brÀnslen, men ocksÄ potentiellt tjÀna mycket pengar pÄ att bygga dessa stora batteriparker.

– Trots att mĂ„nga stora batteriutvecklare spelar med korten nĂ€ra bröstet vad gĂ€ller utveckling, drift och underhĂ„llskostnader samt vinstmarginaler - blir det tydligare för varje Ă„r som gĂ„r att det finns mycket som talar för batterilagring, sĂ€ger energiexpert Tony Morley.

Om du vill investera i batterilagring finns det flera företag som kan vara intressanta. Matt Bohlsen, författaren till Trend Investing pÄ Seeking Alpha, visar flera exempel pÄ energilagringsföretag. Bland dem:

Tesla, Fluence, Neoen, NextEra Energy och Vistra Corp. Han listar ocksÄ batteritillverkare och fonder, som Amplify Lithium & Battery Technology ETF och Global X Lithium & BatteryTech ETF.

Mathias Sundin


Denna artikel innehÄller inte rÄd att investera i nÄgot sÀrskilt företag. Gör din egen research och gör ditt eget investeringsbeslut.

❓ Vad mer kan du göra?

Vi Àr glada om du vill dela dina tankar om den hÀr artikeln med andra premiumsupportörer pÄ vÄr Facebook-grupp


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.