Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€žâ€â™€ïž Ingen försĂ€mring i ungas mentala hĂ€lsa under pandemin

đŸ€žâ€â™€ïž Ingen försĂ€mring i ungas mentala hĂ€lsa under pandemin

För mÄnga unga innebar inte pandemin nÄgon försÀmring i deras mentala hÀlsa utan gav i stÀllet ett vÀlkommet avbrott i ett annars hektiskt liv.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En ny undersökning visar att unga vuxna har klarat pÄfrestningarna under pandemin riktigt bra.

En internationell forskargrupp frÄn bland annat Institutet för framtidsstudier följde 3 000 tyska ungdomar mellan 17-25 Är bÄde innan och under pandemin. Resultatet blev att de unga inte mÄdde sÀmre under pandemin Àn före.

En förklaring tror forskarna kan vara att pandemin gav de unga ett vÀlbehövligt avbrott.

– Livet Ă€r ofta anstrĂ€ngande i den hĂ€r Ă„ldern. Unga vuxna ska etablera sig pĂ„ arbetsmarknaden, hitta bostad och de inleder mer seriösa romantiska förhĂ„llanden vilket ofta upplevs som stressigt. I början kan pandemin ha givit en del respondenter en tillfĂ€llig kĂ€nsla att de kunde varva ner lite, sĂ€ger Stephanie Plenty, forskare vid vid Institutet för framtidsstudier och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Det finns andra studier som pekar pÄ att ungas mentala hÀlsa skulle ha försÀmrats under pandemin, men forskarna bakom den hÀr studien menar att deras studie hÄller högre kvalitet. De andra studierna har till exempel baserats pÄ mindre och icke-representativa urval och inte följt unga frÄn innan pandemin började.

– Till exempel har man bara undersökt unga som svarat pĂ„ en annons online, unga som var i kontakt med sjukvĂ„rden eller hjĂ€lporganisationer, enbart studenter eller bara mĂ€tt vid en tidpunkt. Det riskerar att ge en sned bild av unga vuxna i stort, sĂ€ger Stephanie Plenty.

LÀs hela studien hÀr.

🎓 Studenterna klarade studierna lika bra under pandemin
Universitetsstudenter klarade inte bara av sina studier under pandemin utan lyckades rent av förbÀttra sina resultat nÄgot.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.