Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🤸‍♀️ Ingen försämring i ungas mentala hälsa under pandemin

🤸‍♀️ Ingen försämring i ungas mentala hälsa under pandemin

För många unga innebar inte pandemin någon försämring i deras mentala hälsa utan gav i stället ett välkommet avbrott i ett annars hektiskt liv.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En ny undersökning visar att unga vuxna har klarat påfrestningarna under pandemin riktigt bra.

En internationell forskargrupp från bland annat Institutet för framtidsstudier följde 3 000 tyska ungdomar mellan 17-25 år både innan och under pandemin. Resultatet blev att de unga inte mådde sämre under pandemin än före.

En förklaring tror forskarna kan vara att pandemin gav de unga ett välbehövligt avbrott.

– Livet är ofta ansträngande i den här åldern. Unga vuxna ska etablera sig på arbetsmarknaden, hitta bostad och de inleder mer seriösa romantiska förhållanden vilket ofta upplevs som stressigt. I början kan pandemin ha givit en del respondenter en tillfällig känsla att de kunde varva ner lite, säger Stephanie Plenty, forskare vid vid Institutet för framtidsstudier och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Det finns andra studier som pekar på att ungas mentala hälsa skulle ha försämrats under pandemin, men forskarna bakom den här studien menar att deras studie håller högre kvalitet. De andra studierna har till exempel baserats på mindre och icke-representativa urval och inte följt unga från innan pandemin började.

– Till exempel har man bara undersökt unga som svarat på en annons online, unga som var i kontakt med sjukvården eller hjälporganisationer, enbart studenter eller bara mätt vid en tidpunkt. Det riskerar att ge en sned bild av unga vuxna i stort, säger Stephanie Plenty.

Läs hela studien här.

🎓 Studenterna klarade studierna lika bra under pandemin
Universitetsstudenter klarade inte bara av sina studier under pandemin utan lyckades rent av förbättra sina resultat något.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter