Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎓 Studenterna klarade studierna lika bra under pandemin

🎓 Studenterna klarade studierna lika bra under pandemin

Universitetsstudenter klarade inte bara av sina studier under pandemin utan lyckades rent av förbÀttra sina resultat nÄgot.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Under pandemin fick universitetsstudenterna till största delen hÄlla till godo med distansundervisning. Det fanns farhÄgor att detta skulle leda till sÀmre studieresultat, men studenterna verkar ha klarat omstÀllningen bra.

En studie frÄn UmeÄ universitet visar nÀmligen inte pÄ nÄgra dramatiska förÀndringar nÀr det gÀller studieresultaten före och under pandemin. Faktum Àr att andelen studenter som minst fÄtt godkÀnt betyg pÄ sina kurser faktiskt Àr högre höstterminen 2020 Àn under de tre föregÄende höstterminerna.

– Jag Ă€r egentligen inte sĂ„ överraskad, eftersom vi redan tidigare fĂ„tt liknande signaler, men det Ă€r förstĂ„s positivt att fĂ„ ytterligare bekrĂ€ftat att studenterna har klarat sina studier bra Ă€ven under pandemin. Vi vet ju att vi har mĂ„nga skickliga och erfarna lĂ€rare inom nĂ€tbaserad undervisning, och det var en förutsĂ€ttning för att vi snabbt skulle kunna stĂ€lla om och Ă€ndĂ„ bibehĂ„lla en hög kvalitet pĂ„ utbildningarna, sĂ€ger Heidi Hansson, vicerektor för utbildning pĂ„ grundnivĂ„ och avancerad nivĂ„, i ett pressmeddelande.

Studenternas betyg har ocksÄ blivit bÀttre under pandemin. PÄ en skala, dÀr betyget godkÀnd ger vÀrdet 1 och vÀl godkÀnd ger vÀrdet 2, ökade medelbetyget frÄn 1,33 höstterminen 2019 till 1,37 i fjol.

– Det Ă€r imponerande att se att vĂ„ra studenter bĂ„de har klarat av kurserna pĂ„ ett bra sĂ€tt och fĂ„tt höga betyg. Att examinationsformerna pĂ„ distans kan skilja sig frĂ„n det studenterna har varit vana vid pĂ„ campus verkar inte ha varit ett stort problem sĂ€ger Heidi Hansson.

Nu har vissa studenter haft det svÄrare Àn andra under pandemin och det finns inga planer pÄ att gÄ över helt till distansundervisning. Men resultaten visar att distansundervisning kan bli ett vanligare komplement till den vanliga undervisningen.

– Vi kommer att ta vara pĂ„ de erfarenheter vi har gjort under omstĂ€llningstiden för att utveckla vĂ„rt distansutbud Ă€nnu mera. Samtidigt kommer UmeĂ„ universitet att ocksĂ„ fortsĂ€ttningsvis vara ett campuslĂ€rosĂ€te med allt vad detta innebĂ€r av planerade och ovĂ€ntade kontakter mellan utbildningar, studenter och lĂ€rare, sĂ€ger Heidi Hansson.

Bild: Pixabay/Marc Thele


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.