Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Skjuta upp raketer kommer bli 99,9% billigare

💡 Optimist's Edge: Skjuta upp raketer kommer bli 99,9% billigare

💡 Om bara några år kommer raketuppskjutningar att vara 99,9 procent billigare än idag, vilket öppnar rymden som aldrig förr.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Vi frågade 500 personer vad de tror att det kommer att kosta att skjuta ut raketer i rymden om 15 år, om den ungefärliga kostnaden idag är 100 000 kronor per kilo.

Det vanligaste svaret, med 42 procent, är att det blir dyrare och kommer kosta 150 000 kronor per kilo. 11 procent tror att kostnaden kommer att ligga kvar på 100 000 kronor. 9 procent tror att det kommer att minska till 100 kronor per kilo.

📈 Här är fakta

Att skjuta upp raketer och dess laster i rymden är dyrt, men det brukade vara väldigt dyrt. Snart blir det ganska billigt.

Hur mycket det kostar att skjuta upp ett kilo nyttolast ut i rymden beror på många faktorer, som om den är för låg omloppsbana (LEO) eller högre upp, hur exakt omloppsbanan måste vara och naturligtvis vilken nyttolast det är.

Att skjuta upp NASAs rymdfärjor kostade 54 500 dollar per kilo. Den nya lilla raketen Electron tar ett kilo ut i rymden för 19 000 dollar. Ungefär samma kostnad som den ryska Soyuzs 18 000 dollar. Europas arbetshäst, Ariane, tar dig dit för 9 000 dollar. Kinesiska Long March kostar cirka 8 000 dollar. Dessa är inte exakta kostnader, men bör ge dig en ungefärlig bild av prisläget. Här kan du kolla kostnaden för en mängd olika raketer.

Rocket Labs Electron skjuter upp den svenska satelliten MATS.

En raket sticker ut: SpaceX:s Falcon 9. Ett kilo till LEO kostar bara 2 600 dollar. Dess systerraket Falcon Heavy är ännu billigare med 1 400 dollar per kilo. Anledningen till att Falcon-raketerna är "billigast" är att de återanvänder det mesta av raketen. Boostern landar och skjuts upp igen, och igen.

Även om det är mycket billigare än de andra, kostar det 2,5 miljoner kronor att skjuta upp 100 kilo till rymden med en Falcon 9. Och det är bara kostnaden för uppskjutet.

Från 100 000 kronor till 100 kronor

Så länge att ta sig till rymden kostar hundratusentals eller till och med tusentals kronor per kilo, kommer tillgången till rymden att vara begränsad. Men om vi kan driva ner kostnaden till 100 kronor per kilo skulle vara något helt annat. En minskning med 99,9 procent. En tusendel av kostnaden.

Det råkar vara målet för SpaceX:s nästa raket: Starship.

Du har säkert redan sett det.

Det utvecklas – och kraschas – offentligt.

Starship kommer att vara fullt återanvändbart och kommer så småningom att kunna vända och starta igen lika snabbt som ett flygplan.

Den kommer att kunna leverera 100 ton (eller mer) till omloppsbana för en total kostnad på cirka 10 miljoner kronor.

Hur nära är vi?

SpaceX siktar på ett försök till omloppsbana under 2022 eller i början av 2023. Även om det försöket blir framgångsrikt är vi långt ifrån målet.

Vår uppskattning är att vi kan ligga på 100 kronor per kilo runt mitten av 2030-talet.

Men med rymdraket finns det alltid många saker som kan gå fel. Det exakta året är inte det viktigaste, men kostnadsutvecklingen dit är tydlig.

💡 Optimist's Edge

💡 Om bara några år kommer raketuppskjutningar att vara 99,9 procent billigare än idag, vilket öppnar rymden som aldrig förr.

En så låg kostnad på 100 kronor per kilo kommer att göra det möjligt att skjuta upp många fler och mycket större saker i rymden. Vi kommer att gå från några tusen satelliter till miljontals satelliter. Från en rymdstation till hundratals och så småningom tusentals rymdstationer. Och inte bara små, trånga för fem till tio personer, utan enorma strukturer där tusentals och senare miljoner människor kan bo och besöka.

Detta öppnar också möjligheten till storskalig brytning av asteroider och att bygga saker i rymden med material från rymden.

💡 Optimist’s Edge: I rymden finns alla mineraler vi behöver
Jordens resurser är begränsade. Men inte långt från vår planet finns det ett överflöd. Asteroidbrytning blir allt mer realistiskt och i den här artikeln får du en Edge och kunskap om vad som väntar.

Om vi ​​ska etablera ett självförsörjande andra hem på Mars behöver vi till att börja med minst en miljon människor som bor där. Att skeppa dem alla till nuvarande kostnad skulle vara mycket dyrt och inte genomförbart. För att göra det möjligt att leva på Mars, månen och andra platser i solsystemet behöver vi den låga kostnaden som kan komma med Starship.

Forskare dreglar över möjligheterna. De föreställer sig enorma rymdteleskop, enklare och billigare resor till de yttre planeterna och att skicka massor av rovers till Mars. Att bygga vetenskapssonder kommer också att bli billigare när de inte behöver välja de superdyra lättviktsalternativen, utan kan köpa fler grejor från hylla.

Starship kommer också att möjliggöra riktigt snabba jorden-till-jorden-resor.

💡 Optimist’s Edge: Så lite måste du månadsspara för att åka till rymden om 10 år
90% procent tror att de aldrig har råd att åka till rymden. Det är fel. Sju av tio har råd med det inom tio år, om de börjar spara nu. Så här mycket måste du månadsspara.

👇 Så får du Optimist’s Edge

❓ Så, hur får du ut det mesta av denna kunskap?

  • Börja med att tänka igenom det område du arbetar inom eller har ett speciellt intresse för. Om pengar inte vore en faktor, vad skulle du skicka till rymden och vilka möjligheter skulle det skapa?
  • Tänk inte bara på traditionella "rymdgrejer". Kanske gillar du balett, hur skulle en balettföreställning se ut i rymden? Göra filmer eller musik, skriva en bok och titta ner på jorden eller ut i rymden?
  • Vi kommer att behöva rymdmänniskor på jorden också. Rymdsektorn kommer att expandera med tiotusentals procent. Miljontals jobb kommer att skapas på jorden av företag som gör affärer i rymden. Rymdjurister kommer (tyvärr? 😊) att bli hett efterfrågade. Enorma mängder data kommer att strömmas ner på jorden, vilket gör det möjligt att bygga tusentals olika tjänster.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.