Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: I rymden finns alla mineraler vi behöver

💡 Optimist's Edge: I rymden finns alla mineraler vi behöver

Jordens resurser Àr begrÀnsade. Men inte lÄngt frÄn vÄr planet finns det ett överflöd. Asteroidbrytning blir allt mer realistiskt och i den hÀr artikeln fÄr du en Edge och kunskap om vad som vÀntar.

Vincent Roose
Vincent Roose

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

Science fiction. Det Àr vad de flesta tror att asteroidbrytning Àr och alltid kommer att vara. Ett fÄtal tror att det ligger lÄngt in framtiden och Ànnu fÀrre att mineralerna som finns pÄ asteroider dÄ frÀmst kommer att anvÀndas pÄ jorden.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Asteroidbrytning blir allt mer realistiskt. 2020 Ă„tervĂ€nde rymdfarkosten Hayabusa2 till jorden med ett prov frĂ„n asteroiden Ryugu. Även om provet var litet sĂ„ var det ett ett proof-of-concept som skakade rymdindustrin. Near Earth Asteroids, NEA, innehĂ„ller ett överflöd av vĂ€rdefulla resurser och de Ă€r inom rĂ€ckhĂ„ll.

💡 Optimist's Edge

Konceptet med asteroidbrytning Àr i sin linda. Möjligheterna och de potentiella vinster Àr sÄ enorma att tidig kunskap och investeringar kan innebÀra en gigantisk fördel. En notering i en rapport frÄn investmentbanken Goldman Sachs lyder: "en enda asteroid lika stor som en fotbollsplan kan innehÄlla platina till ett vÀrde av 25 till 50 miljarder dollar."

Asteroidbrytning har miljömÀssiga fördelar, eftersom det kan lindra utarmningen av jordens egna naturresurser. Det kan ocksÄ innebÀra ett nytt hem för en rad tunga industriella processer och robotiserad tillverkning. Utöver det kan vattnet pÄ asteroiderna fungera som tankstationer för rymdfarkoster som ska fÀrdas lÄnga avstÄnd.

👇 SĂ„ fĂ„r du the Optimist's Edge

Det Àr tidigt och mer forskning behövs. Det första du mÄste göra Àr dÀrför att stödja forskningen. Organisationer som Planetary Society eller Space Ventures Investors vÀlkomnar donationer för att stödja flera projekt relaterade till rymden, inklusive asteroider.

Du kan ocksÄ investera i företag direkt. Till exempel accepterar Asteroid Mining Corporation investeringar frÄn privatpersoner.

Antalet upptÀckta Near Earth Asteroids, NEAs, ligger nu pÄ 15 000, med i genomsnitt 30 nya upptÀckter varje vecka, enligt NASA.

📉 Vad folk tror

Om du sÀger "asteroidbrytning" tror de flesta att det Àr, och alltid kommer att vara, science fiction. NÄgra kanske tror att det Àr nÄgot som kan ske i en avlÀgsen framtid.

Ännu fĂ€rre skulle tro att asteroidbrytning kan fungera som en kĂ€lla till mineraler och metaller för anvĂ€ndning pĂ„ jorden.

Kort sagt: missuppfattningarna inom detta omrÄde Àr enorma.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Den verkliga styrkan i att utnyttja resurser frÄn asteroider skulle vara att förse lÄngsiktiga rymdmissioner eller uppdrag i yttre rymden med "lokala" resurser. Med andra ord, istÀllet för att skjuta upp massor av mineraler frÄn jorden upp i rymden Àr syftet att anvÀnda det som finns pÄ asteroiderna. Det skulle hjÀlpa till att optimera kostnader och resursfördelningar för alla rymduppdrag. Det gör det ocksÄ möjligt att bygga enorma strukturer, till exempel livsmiljöer i rymden utan att utnyttja resurser pÄ jorden.

Idén om att utvinna material frÄn asteroider kom redan pÄ 90-talet. 1998 beskrev och analyserade Mark J. Sonter möjligheten att bedriva gruvdrift pÄ Near Earth Asteroids, eller NEAs, vilka Àr objekt som regelbundet ligger nÀra jordens omloppsbana. Hans slutsatser var tydliga:

  • Vissa NEA framstĂ„r som lovande nĂ€r det gĂ€ller resurser och materiell nĂ€rhet och bör erbjuda ett bra alternativ till resurser som skjuts upp frĂ„n jorden, till exempel för drivmedelsproduktion.
  • Den tekniska och ekonomiska genomförbarheten för ett sĂ„dant uppdrag Ă€r nĂ€ra.

TvÄ decennier har gÄtt sedan dessa slutsatser och de första stegen mot att dra nytta av asteroider.

I december 2020 landade ett prov pÄ jorden som samlats in av rymdfarkosten Hayabusa2. Provet innehöll 5,4 gram finkornigt mineral som extraherats frÄn asteroiden Ryugu. Utöver den kunskap som analysen ger innebÀr uppdraget en verklig teknisk framgÄng som öppnar vÀgen för större projekt.

Illustration of Japans Hayabusa2-mission till asteroiden Ryugu. KĂ€lla: JAXA

Mark J. Sonters forskning har ocksÄ faststÀllt typer av asteroider som skulle vara de idealiska mÄlen för exploatering:

  • Den första faktorn Ă€r en lĂ„g deltahastighet: ju mindre en rymdfarkost behöver sakta ner innan den landar pĂ„ en asteroid, desto mindre drivmedel behöver den. Det innebĂ€r att större prover kan tas pĂ„ asteroiden och att mer av lastkapaciteten kan anvĂ€ndas till annat, som fler och större instrument.
  • Den andra faktorn Ă€r restid: en kortare resa innebĂ€r minskad brĂ€nsleförbrukning och kostnad.

Genom Ären har en lista med lovande mÄl upprÀttats baserat pÄ dessa faktorer, liksom de typer och potentiella resurser de innehÄller.

Diagrammet illustrerar skillnaderna mellan banor för en typisk asteroid nÀra jorden (blÄ) och en potentiellt farlig asteroid, eller PHA (orange). PHA Àr en delmÀngd av asteroiderna nÀra jorden (NEA). De har omloppsbanorna nÀrmast jordens och kommer inom cirka 8 miljoner kilometer. De Àr tillrÀckligt stora för att överleva passage genom jordens atmosfÀr och orsaka skador pÄ regional eller större skala. KÀlla: NASA/JPL-Caltech


Tekniska alternativ

FrÄn och med 2021 har Deep Space Industries tagit ledartröjan som den mest avancerade aktören inom asteroidbrytning. De har ett flertal olika extraktionstekniker, beroende pÄ asteroidens typ och vilka resurser som ska brytas.

Gertsch och Gertsch har listat potentiella metoder för brytning av metaller. Den gemensamma idén med var och en Àr att separera material frÄn asteroiden, med en sprÀngning, ett snitt eller grÀvning, och fÄnga det i tyngdlösheten nÀr bitarna flyger av ytan.

Kevin Bonsor analyserade de olika alternativen för webbplatsen How Stuff Works och identifierade flera funktioner som bör implementeras:

  • Soldrivna för att spara brĂ€nsle
  • AnvĂ€nda gripklor för att hantera en miljö utan gravitation
  • Automatiserad för att tillĂ„ta miniatyriserad utrustning
  • Kan transporteras till en annan plats nĂ€r asteroidens resurser Ă€r slut

Idén Àr tilltalande och ser genomförbar ut, men 2021 Àr vi inte dÀr Àn. Kostnaden för Hayabusa-uppdraget uppskattas till 16,4 miljarder yen, vilket motsvarar cirka 126 miljoner euro. Det Àr ett ganska högt pris för fem gram material. Men det Àr inget annat Àn normalt att de första stegen mot framgÄng Àr kostsamma och krÀver stor anstrÀngning.

Med förbÀttringar av tekniker och optimering av kostnader kommer den investering som krÀvs minska medan fördelarna ökar.

Denna illustration visar Deep Space Industries rymdskepp för asteroidbrytning i Harvestor-klass. KÀlla: Deep Space Industries

💡 Optimist's Edge

Om och nÀr asteroidbrytning börjar ske innebÀr det vÀrdefulla resurser för vidare och lÄngsiktig utforskning av rymden. Vad kan vi förvÀnta oss av det? Minst tvÄ saker.

Minskade kostnader

En av de frÀmsta fördelarna med asteroidbrytning Àr en betydande minskning av kostnaderna. Med resurser som erhÄlls, transformeras och anvÀnds i rymden löser sig mÄnga frÄgor om rymdresor. Det innebÀr att vi kan undvika att skjuta upp tunga raketer och ge utrymme Ät andra saker.

Permanenta baser och uppdrag i rymden blir vÀsentligt enklare att genomföra om vi kan anvÀnda resurser som redan finns i rymden. Ambitionen att fÀrdas ut i yttre rymden blir ocksÄ mer sannolika eftersom förmÄgan att bryta asteroider borde kunna anpassas till andra himmelska kroppar.

Calla et al. beskriver att valet av smÄ rymdfarkoster bör minska kostnaderna och förbÀttra gruvfunktionerna. Philip T. Metzger har föreslagit att rymdprogram med mer aktivitet baserat utanför jorden Àr mer kostnadseffektiva och hÄllbara. Förutom den ekonomiska förbÀttringen Àr miljöaspekten ocksÄ nÄgot att ta hÀnsyn till.

Positiv miljöpÄverkan

Miljön Àr en viktig del. Resurser som inte tas frÄn jorden, resurser som inte behöver skjutas upp, kommer att minska rymdutforskningens fotavtryck. Hein et al. har visat hur vattenförsörjning som extraheras frÄn asteroider har möjlighet att skapa mer robusta rymdmissioner. Gruvdrift av platina garanterar det material som behövs för att bygga.

NEA kan ocksÄ ge ett hem för en rad tunga industriella processer och robotiserad tillverkning. Utan tyngdkraft kan kostnader för maskiner och drift minska vÀsentligt jÀmfört med samma processer pÄ jorden.

Tusentals asteroider

John S. Lewis, författare till Mining the Sky, föreslÄr att Àven smÄ asteroider kan innehÄlla stora mÀngder anvÀndbart material, som vatten, mineraler eller metaller. Antalet asteroider som bara upptÀcks i vÄrt solsystem ökar stÀndigt, vilket betyder att den tillgÀngliga resursen verkar enorm. Potentialen Àr dÀrför mycket lovande.

Sammantaget Àr det svÄrt att göra en fullstÀndig utvÀrdering av asteroidbrytning. Teknik som utvecklas skulle sÀkert ocksÄ ha potential pÄ jorden. Idéerna och möjligheterna finns dÀr, men i teorin Àr allt lÀtt. Det svÄra Àr att agera. Detta Àr nÀsta steg och det mesta verkar vara pÄ rÀtt vÀg.

Även smĂ„ asteroider kan innehĂ„lla stora mĂ€ngder anvĂ€ndbart material, föreslĂ„r John S. Lewis, författare till Mining the Sky .

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

Enligt de senaste uppskattningarna, baserat pÄ mÀngden resurser som finns per asteroid och det stora antalet NEA som finns i vÄrt solsystem, nÄr det ekonomiska vÀrdet av asteroidbrytning siffror med upp till 18 nollor.

Trots spÀnnande framtidsutsikter och projekt som tillkÀnnagivits av Deep Space Industries och Planetary Resources har dock asteroidbrytningen Ànnu inte kommit igÄng. Hittills har endast nationella eller internationella rymdorganisationer haft ekonomisk förmÄga att finansiera forskningsuppdrag och kostnaderna har varit gigantiska.

SĂ„ hur kan du bidra?

Utöver det, prata om asteroidbrytning, öka medvetenheten. SÄ lÀnge Àmnet förblir en nischindustri kommer kostnaderna att vara oöverkomliga. En betydande attraktionskraft bör resultera i en minskning av kostnaderna.

Warp Institute, via Warp Space Program, gör precis det hĂ€r. Stöd oss och lĂ€s mer om Beyond Atlas – vĂ€rldens första privata mission till en asteroid.

Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.