Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩟 SuccĂ© för vaccin mot malaria

🩟 SuccĂ© för vaccin mot malaria

Ett nytt vaccin Àr effektivare Àn vad WHO sagt krÀvs för att pÄ sikt kunna eliminera malaria.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare frÄn University of Oxford har testat ett malariavaccin, kallat R21, som fungerar bÀttre Àn nÄgot av de vaccin vi anvÀnder idag.

WHO har satt som mÄl att ett vaccin mÄste ge ett 75 procentigt skydd för att parasiten som sprider malaria ska dö ut pÄ sikt. Det nya vaccinet gav ett 80 procentigt skydd, vilket förstÄs ger stora förhoppningar inför framtiden.

”Om det hĂ€r vaccinet rullas ut pĂ„ bred front har det potential att förĂ€ndra vĂ€rlden”, sĂ€ger Katie Ewer, professor vid University of Oxford och en av forskarna bakom studien, i en kommentar till BBC.

I och med att vaccinet bara kostar nÄgra dollar per dos har forskarna stora förhoppningar om att det ocksÄ verkligen ska rullas ut till alla som Àr i farozonen.

I kombination med myggnÀt och myggmedel finns det en chans att det nya vaccinet helt kan stoppa malaria frÄn att spridas. Det skulle dÄ rÀdda livet pÄ 400 000 mÀnniskor, till största delen barn, varje Är runt om i vÀrlden.

Forskarna fick de första resultaten frÄn en studie i fjol redan. Men nu har de analyserat resultaten ett Är senare och kan dÄ se att vaccinet Àr lika effektivt Àven tvÄ Är efter den första vaccinationen. Parasiten som sprider malaria verkar dÀrmed inte bli immun mot det nya vaccinet.

I det första försöket lÀt forskarna 409 barn testa vaccinet. Det pÄgÄr ocksÄ ett större fas III-försök med 4 800 barn och om det visar samma resultat hoppas forskarna fÄ vaccinet godkÀnt inom ett Är. VÀrldens största vaccintillverkare, Serum Institute i Indien, sÀger sig vara redo att producera 100 miljoner doser om Äret av vaccinet sÄ fort det blir godkÀnt. SÄ vi kan snart se början pÄ slutet av malariaplÄgan.

LÀs hela studien hÀr.

💉 70 procent fĂ€rre barn blir sjuka i malaria med ny metod
En kombination av existerande behandlingar utdelade vid rÀtt tillfÀlle minskade drastiskt antalet barn som blev svÄrt sjuka eller dog i malaria.
🩟 Genombrott för malariavaccin – 77% effektivt pĂ„ smĂ„ barn
Oxford Universitys malariavaccin Àr det första som överstiger WHO:s mÄl om 75% effektivitet. Det nya vaccinet Àr 77% effektivt visar preliminÀra resultat frÄn en fas 2-studie genomförd pÄ barn.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.