Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦟 Succé för vaccin mot malaria

🦟 Succé för vaccin mot malaria

Ett nytt vaccin är effektivare än vad WHO sagt krävs för att på sikt kunna eliminera malaria.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare från University of Oxford har testat ett malariavaccin, kallat R21, som fungerar bättre än något av de vaccin vi använder idag.

WHO har satt som mål att ett vaccin måste ge ett 75 procentigt skydd för att parasiten som sprider malaria ska dö ut på sikt. Det nya vaccinet gav ett 80 procentigt skydd, vilket förstås ger stora förhoppningar inför framtiden.

”Om det här vaccinet rullas ut på bred front har det potential att förändra världen”, säger Katie Ewer, professor vid University of Oxford och en av forskarna bakom studien, i en kommentar till BBC.

I och med att vaccinet bara kostar några dollar per dos har forskarna stora förhoppningar om att det också verkligen ska rullas ut till alla som är i farozonen.

I kombination med myggnät och myggmedel finns det en chans att det nya vaccinet helt kan stoppa malaria från att spridas. Det skulle då rädda livet på 400 000 människor, till största delen barn, varje år runt om i världen.

Forskarna fick de första resultaten från en studie i fjol redan. Men nu har de analyserat resultaten ett år senare och kan då se att vaccinet är lika effektivt även två år efter den första vaccinationen. Parasiten som sprider malaria verkar därmed inte bli immun mot det nya vaccinet.

I det första försöket lät forskarna 409 barn testa vaccinet. Det pågår också ett större fas III-försök med 4 800 barn och om det visar samma resultat hoppas forskarna få vaccinet godkänt inom ett år. Världens största vaccintillverkare, Serum Institute i Indien, säger sig vara redo att producera 100 miljoner doser om året av vaccinet så fort det blir godkänt. Så vi kan snart se början på slutet av malariaplågan.

Läs hela studien här.

💉 70 procent färre barn blir sjuka i malaria med ny metod
En kombination av existerande behandlingar utdelade vid rätt tillfälle minskade drastiskt antalet barn som blev svårt sjuka eller dog i malaria.
🦟 Genombrott för malariavaccin – 77% effektivt på små barn
Oxford Universitys malariavaccin är det första som överstiger WHO:s mål om 75% effektivitet. Det nya vaccinet är 77% effektivt visar preliminära resultat från en fas 2-studie genomförd på barn.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.