Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 70 procent fĂ€rre barn blir sjuka i malaria med ny metod

💉 70 procent fĂ€rre barn blir sjuka i malaria med ny metod

En kombination av existerande behandlingar utdelade vid rÀtt tillfÀlle minskade drastiskt antalet barn som blev svÄrt sjuka eller dog i malaria.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

2019 dog 274 000 barn i malaria, men en ny metod kan fÄ ner den siffran dramatiskt. I ett försök i Burkina Faso och Mali sÄ minskade antalet barn som behövde sjukhusvÄrd med hela 70 procent.

Metoden har utvecklats av en internationell forskargrupp och krÀver inga nya mediciner. Forskarna kombinerade i stÀllet ett existerande malariavaccin med en malariamedicin. Sedan visade det sig att det var viktigt nÀr lÀkemedlen sattes in.

I snitt ger vaccinet ett 50-procentigt skydd. Men mÄnaderna direkt efter vaccinationen ger vaccinet ett 70-procentigt skydd. Malarian Àr som svÄrast under regnsÀsongen sÄ forskarna satte in sin behandling alldeles före sÀsongen startade.

– Resultaten frĂ„n försöket var mycket positivare Ă€n vi hade rĂ€knat med. VĂ„rt arbete har visat att anpassa behandlingen efter sĂ€song, pĂ„ samma sĂ€tt som influensavaccin ges vid vissa Ă„rstider, har potential att rĂ€dda miljontals unga liv i Sahel-regionen. Det Ă€r ocksĂ„ viktigt att notera att vi inte upptĂ€ckte nĂ„gra oroande biverkningar, sĂ€ger Daniel Chandramohan, professor vid London School of Hygiene & Tropical Medicine och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

För att metoden ska fungera krÀvs det att en stor andel av barnen i ett omrÄde fÄr behandlingen. Forskarna vill dÀrför se mer forskning om hur behandlingen kan skalas upp sÄ att alla barn i riskomrÄdet kan fÄ behandlingen.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Ulrike Mai


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.