Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 70 procent färre barn blir sjuka i malaria med ny metod

💉 70 procent färre barn blir sjuka i malaria med ny metod

En kombination av existerande behandlingar utdelade vid rätt tillfälle minskade drastiskt antalet barn som blev svårt sjuka eller dog i malaria.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

2019 dog 274 000 barn i malaria, men en ny metod kan få ner den siffran dramatiskt. I ett försök i Burkina Faso och Mali så minskade antalet barn som behövde sjukhusvård med hela 70 procent.

Metoden har utvecklats av en internationell forskargrupp och kräver inga nya mediciner. Forskarna kombinerade i stället ett existerande malariavaccin med en malariamedicin. Sedan visade det sig att det var viktigt när läkemedlen sattes in.

I snitt ger vaccinet ett 50-procentigt skydd. Men månaderna direkt efter vaccinationen ger vaccinet ett 70-procentigt skydd. Malarian är som svårast under regnsäsongen så forskarna satte in sin behandling alldeles före säsongen startade.

– Resultaten från försöket var mycket positivare än vi hade räknat med. Vårt arbete har visat att anpassa behandlingen efter säsong, på samma sätt som influensavaccin ges vid vissa årstider, har potential att rädda miljontals unga liv i Sahel-regionen. Det är också viktigt att notera att vi inte upptäckte några oroande biverkningar, säger Daniel Chandramohan, professor vid London School of Hygiene & Tropical Medicine och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

För att metoden ska fungera krävs det att en stor andel av barnen i ett område får behandlingen. Forskarna vill därför se mer forskning om hur behandlingen kan skalas upp så att alla barn i riskområdet kan få behandlingen.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/Ulrike Mai


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter