Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦟 Genombrott för malariavaccin – 77% effektivt på små barn

🦟 Genombrott för malariavaccin – 77% effektivt på små barn

Oxford Universitys malariavaccin är det första som överstiger WHO:s mål om 75% effektivitet. Det nya vaccinet är 77% effektivt visar preliminära resultat från en fas 2-studie genomförd på barn.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Oxford Universitys nya vaccin är 77 procent effektivt i att skydda barn från malaria visar preliminära resultat från en fas 2-studie.

Studien genomfördes i Burkina Faso och omfattade 450 barn i åldrarna fem till 17 månader. Barnen delades in i tre grupper och fick en hög dos av Oxford malariavaccin, en låg dos eller ett rabiesvaccin som kontroll.

Under 12 månaders uppföljning visade vaccinet en effekt på 77 procent i gruppen som fick en hög dos och 71 procent i gruppen som fick en låg. Ingen av barnen upplevde några allvarliga biverkningar på grund av vaccinet.

– De nya resultaten stöder våra höga förväntningar på potentialen i detta vaccin, vilket vi tror är det första som når WHO:s mål om ett vaccin mot malaria med minst 75 procents effektivitet, säger Adrian Hill, en forskarna som genomfört studien, i ett pressmeddelande.

Studien behöver fortfarande granskas för att bekräfta resultaten och genomgå en större fas 3-studie, vilket påbörjats. Studien kommer att omfatta 4800 barn i åldrarna fem till 36 månader från fyra afrikanska länder.

Medan barn under fem år står för mer än hälften av alla dödsfall orsakade av malaria så drabbar sjukdomen även äldre barn och vuxna. Studer behöver även genomföras inom dessa populationer.

Om Oxfords malariavaccin godkänns är tillverkaren, Serum Institute of India, beredda att producera mer än 200 miljoner doser varje år – vi väntar oss ett enormt genombrott i kampen mot malaria och att många miljoner liv räddas.

Varje år drabbas 230 miljoner människor av parasitsjukdomen malaria och 400,000 dör. Majoriteten är barn under fem år, enligt WHO.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.