Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ± Smaka pĂ„ framtiden

đŸŒ± Smaka pĂ„ framtiden

Vertikal odling Ă€r riktigt smart. Odla grönsaker Ă„ret runt med mycket lĂ„g miljöpĂ„verkan. Warp Premium Supporters har besökt det vertikala odlingsföretaget Ecobloom för att smaka pĂ„ framtiden – bokstavligen.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Vertikal odling Àr riktigt smart.

Man kan odla grönsaker Äret runt, Àven pÄ platser med lÄnga, mörka vintrar. Dessutom odla dem var som helst för att minimera transporter, rentav direkt i livsmedelsbutikerna och det finns inget behov av bekÀmpningsmedel.

—Att odla pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet, i en kontrollerad inomhusmiljö, Ă€r definitivt framtiden. Om tio Ă„r kommer hĂ€lften av grödorna vi konsumerar att komma frĂ„n inomhusodling av olika slag, sĂ€ger Hamza Qadoumi, grundare och VD för Ecobloom.

Hamza Qadoumi.

Ecobloom skapar mjukvara för att odla grönsaker och andra grödor sĂ„ effektivt som möjligt. Vi har skrivit om dem och Hamza Qadoumi tidigare. Nu var det dags för Warp Premium Supporters att kolla in detta hĂ€ftiga företag och fĂ„ ett smakprov av framtiden – bokstavligen.

Odlar basilika pÄ sjunde vÄningen

Ecobloom experimenterar stÀndigt med nya satser basilika och andra grönsaker. De Àndrar belysning, temperatur, vatten och mÄnga andra faktorer och övervakar resultaten dygnet runt. UtifrÄn det skapar de digitala recept för att odla olika sorters grödor.

Odlare kan optimera produktionen och minska avfall genom hela kedjan med denna teknik. Sjuka vÀxter kan tas bort tidigt innan de hinner smitta nÀrliggande vÀxter, och detta kan göras utan bekÀmpningsmedel.

SÄ Ecobloom Àr inte bönder sjÀlva, men det betyder inte att de inte odlar saker. I ett rum, i ett kontor pÄ sjunde vÄningen mitt i Stockholm, hittar du en vertikal odling. Hamza Qadoumi visade oss olika sÀtt att odla basilika och hur de övervakar processen. NÄgra av oss smakade till och med basilikan (den var riktigt god!)

Mindre avfall

En av vÄra Warp Volunteers, Max Svjatoha, jobbar dÀr.

Max Svjatoha

Vad gör du pÄ Ecobloom?
—Jag arbetar frĂ€mst med vĂ„r hĂ„rdvara, 'noder' som vi kallar dem. Jag ser till att noderna kan leverera den data vi samlar in till molnet och har pĂ„ sĂ„ sĂ€tt huvudansvaret för vĂ„rt datainsamlingssystem.

Hur bidrar vertikalt jordbruk till en mer positiv framtid?
—Jag tror att inomhusodling bidrar till högre livsmedelssĂ€kerhet, mindre svinn och bĂ€ttre kvalitet pĂ„ maten du Ă€ter. Det finns en enorm potential för att öka hur mycket skörd du kan fĂ„ per kvadratmeter utan att utarma jorden.

VĂ€xtpsykolog?

Marc Hagberg Àr psykolog och en av Premium Supporters som besökte Ecobloom, och han var snabb med att testa basilikan.

Marc Hagberg

Hur smakade basilikan?
—Det var gott och smakade lite olika beroende pĂ„ odlingsmetod, tycker jag.

—Vi Ă€r inne pĂ„ vĂ€xternas kĂ€nsloliv och kan samla in data om hur de mĂ„r i olika miljöer, tillsammans med varandra, för att optimera processen och smaken. Det finns uppenbara kopplingar till mĂ€nniskoslĂ€ktet. SĂ„ jag kanske kan bli den första vĂ€xtpsykologen.

HĂ„kan Nilsson och Hamza Qadoumi.

HjÀlp Ecobloom att lyckas

—Om du vill hjĂ€lpa Ecobloom att lyckas Ă€r det bĂ€sta du kan göra att sprida budskapet och skapa medvetenhet om dem, sĂ€ger Hamza Qadoumi. Du kan dela den hĂ€r artikeln och intervjun med Hamza. Om du Ă€r en investerare sĂ„ Ă€r Ecobloom just nu igĂ„ng med en sĂ„ddrunda. (Men de vill ha pengar, inte frön.)

—Vi letar alltid efter personer man kan utbyta tankar och idĂ©er med och jag Ă€r sjĂ€lv vĂ€ldigt intresserad av att komma i kontakt med nĂ„gon som jobbat med IoT-applikationer tidigare och har erfarenhet av att koppla ihop vĂ€ldigt stora mĂ€ngder enheter samtidigt, sĂ€ger Max Svjatoha.

Mathias Sundin

Om du vill bli inbjuden till framtida besök och besöka framtiden, bli Warp Premium Supporter.

👊 “Min dröm Ă€r att hjĂ€lpa alla odla lokalt och hĂ„llbart”
Hamza Qadoumi har alltid varit nyfiken och gillat att lösa problem. Men han har ocksÄ ett starkt intresse för naturen. Det hÀr ledde till Ecobloom vars mission Àr att skapa verktyg för att odla smartare.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.