Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💰 500 miljoner kronor för att göra klimatinvesteringar Ă„t företagen

💰 500 miljoner kronor för att göra klimatinvesteringar Ă„t företagen

Göteborgsbaserade Rison Capital har ingÄtt ett partnerskap med SEB Nordic Energy, som satsar 500 miljoner pÄ klimatfrÀmjande projekt. AffÀrsmodellen gÄr ut pÄ att Rison gör investeringen Ät företagen, som att byta till LED-belysning, och företagen betalar en fast avgift till Rison.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Göteborgsbaserade Rison Capital har ingĂ„tt ett partnerskap med SEB Nordic Energy, som satsar 500 miljoner pĂ„ klimatfrĂ€mjande projekt.
  • AffĂ€rsmodellen gĂ„r ut pĂ„ att Rison gör investeringen Ă„t företagen, som att byta till LED-belysning, och företagen betalar en fast avgift till Rison.
  • Investeringar kommer göras inom tillverkningsindustri, fastighetsbransch och offentlig sektor.

Gör grön investering mot fast avgift

Göteborgsbaserade Rison Capital, som Warp News har skrivit om tidigare, ingÄr ett partnerskap med fonden SEB Nordic Energy, som avsÀtter de 500 miljoner till ett gemensamt bolag. Detta bolag Àr inriktat pÄ att finansiera klimatfrÀmjande projekt hos företag inom tillverkningsindustri, fastighetsbransch och offentlig sektor.

SÄ hÀr skriv vi tidigare om Risons affÀrsmodell:

"Ska vi fÄ ner utslÀppen och komma tillrÀtta med klimatförÀndringar sÄ Àr det en stor omstÀllning som företagen mÄste göra. De mÄste elektrifiera sina fordonsflottor, sÀtta upp solceller, byta ut gammal belysning mot ny energieffektiv och mycket mer. Det kostar stora summor pengar och investeringarna hamnar ofta utanför det som Àr företagens kÀrnverksamhet, dÀr de helst vill investera."

"Det problemet tĂ€nker Rison lösa Ă„t dem, genom att ta hand om bĂ„de projektarbetet och investeringen och sedan sĂ€lja det som en tjĂ€nst till företaget. IstĂ€llet för att exempelvis köpa solceller sjĂ€lva och sĂ€ttta pĂ„ taket, gör Rison det och tar en avgift av bolaget."

Spara pengar pÄ att agera klimatsmart

För de företag och organisationer som vÀljer att investera i energieffektivisering genom Rison Capitals modell finns möjligheten att inte bara pÄskynda sin klimatomstÀllning utan Àven att spara pengar.

Kapitalet frÄn partnerskapet med SEB Nordic Energy kommer att anvÀndas för att finansiera dessa projekt, med mÄlet att bredda investeringarna till att omfatta energieffektiviseringsÄtgÀrder utöver tidigare fokusomrÄden som smÄskalig vattenkraft och vindkraft.

"De som med vÄr hjÀlp vÀljer att göra fler och större insatser för energieffektivisering redan i dag kan inte bara klara av sin klimatomstÀllning vÀldigt mycket snabbare. De kan dessutom fÄ vÀsentligt mycket bÀttre villkor för vÄra tjÀnster. I klartext, ju mer klimatsmart man agerar, desto mer pengar kan man spara," sÀger Risons vd, Jesper Jonsteg.

Det första projektet som genomförs inom ramen för detta nya samarbete fokuserar pÄ tvÄ tvÀttstugor, med en berÀknad energieffektivisering pÄ cirka 20 000 kWh per Är. Detta Àr bara början, med planer pÄ att utöka till fler projekt som kan minska energiförbrukningen och klimatpÄverkan i fastigheter och verksamheter.

LĂ€s en Warp News-intervju med Risons grundare, Jesper Jonsteg:

👊 “Det Ă€r vĂ€l jĂ€ttebra om vi kan göra folk rika pĂ„ att rĂ€dda klimatet?”
Det krÀvs enorma investeringar av företagen för att stÀlla om till klimatvÀnlig teknik. Det problemet tÀnker Rison lösa, genom att ta hand om investeringen och sedan sÀlja det som en tjÀnst till företaget. Resultatet blir direkt sÀnkta utslÀpp och kostnader.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.