Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👊 "Det Ă€r vĂ€l jĂ€ttebra om vi kan göra folk rika pĂ„ att rĂ€dda klimatet?"

👊 "Det Ă€r vĂ€l jĂ€ttebra om vi kan göra folk rika pĂ„ att rĂ€dda klimatet?"

Det krÀvs enorma investeringar av företagen för att stÀlla om till klimatvÀnlig teknik. Det problemet tÀnker Rison lösa, genom att ta hand om investeringen och sedan sÀlja det som en tjÀnst till företaget. Resultatet blir direkt sÀnkta utslÀpp och kostnader.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Ska vi fÄ ner utslÀppen och komma tillrÀtta med klimatförÀndringar sÄ Àr det en stor omstÀllning som företagen mÄste göra. De mÄste elektrifiera sina fordonsflottor, sÀtta upp solceller, byta ut gammal belysning mot ny energieffektiv och mycket mer. Det kostar stora summor pengar och investeringarna hamnar ofta utanför det som Àr företagens kÀrnverksamhet, dÀr de helst vill investera.

Det problemet tÀnker Rison lösa Ät dem, genom att ta hand om bÄde projektarbetet och investeringen och sedan sÀlja det som en tjÀnst till företaget. IstÀllet för att exempelvis köpa solceller sjÀlva och sÀttta pÄ taket, gör Rison det och tar en avgift av bolaget.

– Om ett företag i gĂ„r köpte el frĂ„n kolkraftverket, kan de imorgon köra el frĂ„n sina solpaneler. Lite billigare och mycket bĂ€ttre för miljön. Vi tar investeringarna, sĂ„ företagen slipper det, sĂ€ger Jesper Jonsteg, vd och medgrundare.

Det öppnar ocksÄ möjligheten för företagen att göra flera projekt parallellt, vilket snabbar pÄ omstÀllningen.

Jesper Jonsteg, vd och medgrundare, Rison

Vad Àr fördelen för företagen att inte ta investeringarna sjÀlva?

– Det Ă€r samma fördel som nĂ€r ett företag hyr en lokal. Det Ă€r bĂ€ttre att hyra Ă€n att sjĂ€lv investera i fastigheter. Investeringar gör man oftast i sin kĂ€rnverksamhet.

För en total omstÀllning av samhÀllet krÀvs en enormt stor mÀngd investeringar.

– De passar inte in i företagens logik. De flesta hĂ„ller pĂ„ med lean (red. anm. en affĂ€rsmetod med fokus pĂ„ effektivitet). De leasar till och med sina fabriker. SĂ„ helt plötsligt förvĂ€ntas man köpa massa hĂ„rdvara som man i regel inte brukar köpa.

Jesper Jonsteg har jobbat inom IT- och managementomrÄdet, dit han kom frÄn att ha pluggat matematik, företagsekonomi och statistik pÄ Handelshögskolan. Investeringar har han lÀrt sig genom de mÄnga investeringskalkyler han gjort Ät kunder. För cirka tio Är sedan började han komma in allt mer pÄ hÄllbarhet.

– Det var bra att jobba i IT- och managementkonsultbranschen, sĂ€ger han och pausar nĂ„gra sekunder. Men jag tyckte inte det var sĂ„ kul. Jag ville göra nĂ„got som jag gick igĂ„ng pĂ„ och kĂ€nde lust för. NĂ€r man vĂ€l kommit in pĂ„ hĂ„llbarhet, pĂ„ vĂ„r tids största frĂ„ga, dĂ„ kĂ€nns det svĂ„rt att slĂ€ppa det.

Han startade solcellsföretaget Bright Sunday, som erbjuder solpaneler som en tjÀnst. Men nÄgonstans pÄ vÀgen insÄg han att det inte rÀckte. Behovet av investeringar var gigantiskt och det gick för lÄngsamt. Att erbjuda mer Àn solceller som tjÀnst till företagen skulle minska tröskeln för dem och det öppnar Àven möjligheten att nÄ det riktigt stora kapitalet.

– Det finns en efterfrĂ„gan pĂ„ kapitalmarknaden pĂ„ gröna investeringar. DĂ€r det pĂ„ riktigt gĂ„r att visa en utslĂ€ppsminskning. Det Ă€r en stor bristvara idag.

Risons plan Àr att börja med mindre projekt, bygga upp en portfölj av flera större projekt i en fond sÄ man kan fÄ investeringar via institutionellt kapital.

– SĂ„ vi trĂ€ffar företag, tar de bĂ€sta projekten och investerar i det via pengar frĂ„n enskilda investerare. Sedan kan vi skala upp det till fondstorlek sĂ„ att vi kan nĂ„ institutionellt kapital, som pensionsfonder. DĂ„ kan vi sĂ€nka kostnaden för vĂ„ra kunder. DĂ„ kommer fler projekt fungera i modellen och utslĂ€ppen kommer minska snabbare. Och vi tjĂ€na mer pengar.

Vad kan Warps community göra för att hjÀlpa er att lyckas?

– Vi har en vĂ€ldigt solid, skalbar modell och kompetens i vĂ€rldsklass inom klimatinfrastruktur och finansieringsmodeller, men vi tar gĂ€rna emot hjĂ€lp, svarar Jesper Jonsteg.  

Om du Àr nÄgot av nedanstÄende fÄr du gÀrna höra av dig till Rison:

  • Ett tillverkande företag som vill minska sina utslĂ€pp.
  • Ett Cleantechbolag som vill erbjuda er produkt som tjĂ€nst.
  • En organisation (eller individ) som stöttar en bransch eller marknad med klimatomstĂ€llning.
  • Professionell investerare eller företag som vill investera i projekt med mĂ€tbar klimateffekt.

Finns det affÀrsidéer inom detta omrÄde som du tycker nÄgon borde ta tag och göra till verklighet?

– Det behövs fler bolag som erbjuder klimatnytta som tjĂ€nst. Solenergi som tjĂ€nst. VĂ€rme som tjĂ€nst. Belysning som tjĂ€nst. Som har en utslĂ€ppsreducerande effekt.

Kan man visa att bÄde utslÀppen och kostnaden minskar direkt blir det enklare för en ekonomichef att fatta beslutet, menar Jesper Jonsteg.

I slutet av intervjun Äterkommer han till vilken massivt arbete som krÀvs för att fÄ igÄng alla investeringar som behövs, men menar ocksÄ att lÀget för det Àr bra nu.

– TvĂ„ projekt med samma besparing, dĂ€r ger den med större klimatnytta större avkastning. Det Ă€r inget flum, det Ă€r ren matematik. Det Ă€r vĂ€l jĂ€ttebra om vi kan göra folk rika pĂ„ att rĂ€dda klimatet, avslutar Jesper Jonsteg.

Mathias Sundin
@MathiasSundin


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.