Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚡ Europeisk klimatfond investerar i Kärnfull Next (som utvecklar SMR)

⚡ Europeisk klimatfond investerar i Kärnfull Next (som utvecklar SMR)

För första gången investerar en så kallad artikel 9-fond i kärnenergi, en milstolpe inom klimatinriktade EU-investeringar.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

För ungefär ett år sedan skrev vi om Kärnfull Energi och en av dess grundare, John Ahlberg.

"Vi tittade på saker som förtidspensionering av stora reaktorer kombinerat med tekniksprång, ett snabbt ökande elbehov, importberoende och klimatfokus. Vi såg en lucka för ett varumärke som på ett “Hans Roslingskt”-vis skulle kunna jobba med modern kärnenergi inom en rad olika affärsområden", sa han då.

Ur det föddes företaget Kärnfull Energi, och utvecklingsbolaget Kärnfull Next, som utvecklar små modulära kärnkreaktorer, SMR.

Nu kommer nyheten att de får en investering på 23 miljoner kronor från den danska klimatfonden Climentum Capital och den svenska Granitor Growth Management.

Affären är sannolikt den första där en europeisk artikel 9 fond investerar i ny kärnenergi, en milstolpe inom klimatinriktade EU-investeringar, enligt Kärnfull Next.

Bild: Kärnfull Next

Pengarna kommer användas till anställningar, pågående förstudie samt och accelererar prospekteringen av nya potentiella byggnadsplatser runt om i landet.

"Vi delar IAEA:s syn att det inte finns någon väg till nettonoll utan en betydande mängd kärnenergi i mixen", säger Malin Carlström, General Partner på Climentum Capital. "Den renaste och säkraste baslastkällan som finns idag och för de kommande decennierna är fissionskraft – manmåste förstå det och snabbt bygga ut våra reaktorflottor med de bästa tillgängliga teknologierna."

Malin Carlström

Fördelarna med SMR

Så här beskriver IAEA, som Malin Carlström hänvisar till, SMR:er.

"Många av fördelarna med SMR:er är direkt kopplade till deras design – de är små och modulära. På grund av deras mindre storlek kan SMR:er placeras på platser där större kärnkraftverk inte passar. Förmonterade enheter av SMR:er kan tillverkas och sedan transporteras och installeras på plats, vilket gör dem billigare att bygga än stora kraftreaktorer, som ofta är skräddarsydda för en specifik plats och detta kan ibland leda till byggförseningar. SMR:er erbjuder besparingar i både kostnad och byggtid, och de kan införas stegvis för att möta ökande energibehov."

👊 Kärnkraftens renässansman
John Ahlberg är trebarnspappan från Göteborg som vill göra fossilfri energi i form av små modulära reaktorer till verklighet i Sverige. Fort ska det gå. Den första kan vara på plats 2030.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.