Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👊 KĂ€rnkraftens renĂ€ssansman

👊 KĂ€rnkraftens renĂ€ssansman

John Ahlberg Àr trebarnspappan frÄn Göteborg som vill göra fossilfri energi i form av smÄ modulÀra reaktorer till verklighet i Sverige. Fort ska det gÄ. Den första kan vara pÄ plats 2030.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Det var egentligen ett vansinnesbeslut sÀger John Ahlberg. Han valde att lÀmna en 15-Ärig framgÄngsrik karriÀr med chefspositioner för ett egenfinansierat entreprenörsliv.

– Det var ett beslut fattat utifrĂ„n en innerlig lĂ€ngtan efter att fĂ„ göra nĂ„got nyttigt och viktigt pĂ„ riktigt. Att fĂ„ jobba med vĂ„r tids stora frĂ„ga.

Vetskapen av att fossila brÀnslen stÄr för över Ättio procent av vÀrldens energi och att nio miljoner mÀnniskor dör varje Är enbart pÄ grund av luftföroreningar gnagde pÄ John.

– Jag tror alla, speciellt förĂ€ldrar, vill göra allt man kan pĂ„ individnivĂ„ för att skapa bĂ€ttre förutsĂ€ttningar för kommande generationer. Att som miljövĂ€n med stort engagemang för vĂ„r vackra natur fĂ„ jobba med teknik som kan bidra till att uppnĂ„ ParismĂ„l och skapa en hĂ„llbar framtid Ă€r en ynnest.

Tidlinje-analys pÄ "Recorded Future-manér"

John och medgrundaren Christian Sjölander gjorde pÄ, som John utrycker det, "Recorded Future-manér" en tidslinje-analys av framtida hÀndelser.

– Vi tittade pĂ„ saker som förtidspensionering av stora reaktorer kombinerat med tekniksprĂ„ng, ett snabbt ökande elbehov, importberoende och klimatfokus. Vi sĂ„g en lucka för ett varumĂ€rke som pĂ„ ett “Hans Roslingskt”-vis skulle kunna jobba med modern kĂ€rnenergi inom en rad olika affĂ€rsomrĂ„den.

SÄ föddes KÀrnfull Energi. Bolagets mÄl Àr att bidra till att trygga Sveriges hÄllbara elproduktion lÄngsiktigt och ge medborgare möjlighet att "rösta med plÄnboken" och vÀlja ett elavtal med ursprungsgarantier frÄn svenska reaktorer.

– Med KĂ€rnfull vill vi bli en viktig pusselbit inom den hĂ„llbara omstĂ€llningen till fossilfrihet. Idag driver vi dels en snabbvĂ€xande elhandelsverksamhet i Sverige och Danmark och har nu Ă€ven det första projektutvecklingsbolaget inom smĂ„skalig kĂ€rnenergi, KĂ€rnfull Next. HĂ€r har vi inspirerats av vindkraftens framgĂ„ngsrika projektutvecklare som OX2.

Christian Sjölander och John Ahlberg grundade KÀrnfull Energi och sedermera KÀrnfull Next. Bild: KÀrnfull Energi

SmÄ modulÀra reaktorer

John beskriver smÄ modulÀra reaktorer, eller SMR, som ett tekniksprÄng. Det Àr ett skifte frÄn gigantiska statliga one-off byggen, som vÄra nuvarande svenska reaktorer, till smÄskalig kÀrnenergi som serietillverkas i fabriker. Kostnaden blir vÀsentligt lÀgre, frÄn handslag mellan presidenter till företags styrelserum.

– Den hĂ€r typen av reaktorer byggs pĂ„ under 36 mĂ„nader i fabrik och levereras sen som pre-fab hus. De fĂ€rdigstĂ€lls pĂ„ platsen som de ska leverera sin planerbara fossilfria energi i 60 Ă„r, eller mer.

Den modell KÀrnfull Next erbjuder, GE Hitachi BWRX-300, Àr pÄ 300 megawatt och genererar drygt tvÄ terawattimmar per Är frÄn en yta motsvarande en fotbollsplan. VÀrldens första BWRX-300 Àr planerad att driftsÀttas i Kanada 2028.

– Om allt gĂ„r vĂ€gen hĂ€r i Sverige kan vĂ„ra reaktorer pĂ„börja sina respektive klimatinsatser strax efter det, tror John Ahlberg.

2028 planeras vÀrldens första BWRX-300 tas i drift i Kanada. KÀlla: GE Hitachi

Mycket lukrativa investeringsobjekt

Utöver att de Àr relativt smÄ och billiga lyfter John Ahlberg fram en annan fördel: det gÄr att köra dem flexibelt.

– Om elpriset inte Ă€r lukrativt nog för att producera el innebĂ€r det att de kan kopplas till högtemperaturs-elektrolysörer för framstĂ€llning av fossilfri vĂ€tgas till ett oerhört konkurrenskraftigt pris. Gasen kan sen anvĂ€ndas direkt i industriella processer eller förfinas vidare till ammoniak och syntetiska brĂ€nslen. SMR Ă€r Ă€ven perfekta för fjĂ€rrvĂ€rme.

PÄ det hÀr sÀttet menar John Ahlberg att de kan garantera ett kostnadsoptimalt nyttjande av reaktorns höga kapacitetsfaktor pÄ 90 procent.

– Det hĂ€r gör dem till mycket lukrativa investeringsobjekt för lĂ„ngsiktiga strukturella investerare, som pensionsfonder. Att de dessutom bidrar socioekonomiskt genom bland annat 200 högavlönade arbetstillfĂ€llen i sextio Ă„r gör ju Ă€ven kommuner vĂ€ldigt positivt instĂ€llda.

SprÀngskiss av BWRX-300. KÀlla: GE Hitachi

KÀrnkraftens renÀssans

KÀrnfull Next lanserades i mars 2022, sÄ mycket Àr fortfarande nytt. Men det Àr uppenbart att kÀrnkraft har fÄtt en renÀssans, i synnerhet SMR. PÄ kort tid har KÀrnfull Next synts i mÄnga olika medier, bland annat pÄ SVT, och det lilla bolaget mÀrker av uppmÀrksamheten.

– Sedan lansering har det regnat in förfrĂ„gningar och vi har Ă€ven fĂ„tt drygt 150 arbetsansökningar dĂ€r oerhört högkvalificerade individer hört av sig och vill vara en del av vĂ„r resa. Intresset Ă€r stort, och hela teamet jobbar för fullt för att vi ska kunna fortsĂ€tta vara proaktiva och driva pĂ„ projekten. Medialt har intresset varit stort, vilket ju Ă€r vĂ€ldigt positivt dĂ„ en viktig del av detta Ă€r att förklara vad det Ă€r för insats vi kan göra i den fossilfria omstĂ€llningen och vad vi behöver se frĂ„n politiken för att kunna göra störst nytta.

Om fem Är tror John Ahlberg att deras första enhet Àr pÄ god vÀg att fÀrdigstÀllas och om tio Är har de ett antal SMR:er i drift och kan dÄ dra full nytta av den kÀrnkraftsrenÀssans som redan startat.

– Vi ser nu att Ă„tta av tio svenskar stöttar kĂ€rnenergin som del i vĂ„r hĂ„llbara framtid. UtifrĂ„n den positionen kan vi vĂ€xla upp kraftfullt och driftsĂ€tta en ny 300-megawattare var sjĂ€tte mĂ„nad, gĂ€rna med en svensk supply chain för tekniken sĂ„ att Sverige kan bidra Ă€n mer aktivt till Europas klimatomstĂ€llning.

Han tror att opinionen kommer att vara Àn mer positiv till tekniken pÄ 2030-talet.

– Troligtvis har politikers besatthet vid att diskutera enskilda energislag bytts ut mot en mer lĂ„ngsiktig mĂ„lsĂ€ttning dĂ€r teknikneutrala marknadsregler gĂ€ller i jakten pĂ„ att bli det första fossilfria vĂ€lfĂ€rdssamhĂ€llet.


👊 ”Att sĂ€tta bollen i rullning Ă€r det svĂ„ra”
Tack vare Anders Forslunds elektriska flygplan kommer en halv miljard ton koldioxid mindre att ha slÀppts ut 2050. Möt flygentusiasten och klimatentreprenören som vill förÀndra framtidens transporter i grunden.
💧 Svenskarna som vill förse vĂ€rlden med rent dricksvatten
TÀnk om det fanns ett Tesla för vatten? En organisation som svepte in och tog itu med ett stort problem pÄ ett innovativt och skalbart sÀtt. Det Àr vad svenska Wayout vill göra.
👊 “Det Ă€r vĂ€l jĂ€ttebra om vi kan göra folk rika pĂ„ att rĂ€dda klimatet?”
Det krÀvs enorma investeringar av företagen för att stÀlla om till klimatvÀnlig teknik. Det problemet tÀnker Rison lösa, genom att ta hand om investeringen och sedan sÀlja det som en tjÀnst till företaget. Resultatet blir direkt sÀnkta utslÀpp och kostnader.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.