Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„€ PlastskrĂ€pet pĂ„ strĂ€nderna i Australien har minskat med nĂ€stan en tredjedel

đŸ„€ PlastskrĂ€pet pĂ„ strĂ€nderna i Australien har minskat med nĂ€stan en tredjedel

Med enkla ÄtgÀrder som att öka medvetenheten och höja böterna för nedskrÀpning har australiska myndigheter lyckats minska nedskrÀpningen av strÀnderna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid den australiska myndigheten Csiro har undersökt hur olika ÄtgÀrder kan minska mÀngden plastskrÀp pÄ Australiens strÀnder. Det visar sig att det med förhÄllandevis enkla lokala ÄtgÀrder gÄr att minska plastskrÀpet betydligt.

Genom att bara förenkla för hushÄllen att kÀllsortera, höja avgifterna för att dumpa plast i pÄ tippar nÀra strÀnderna och ha kampanjer dÀr medborgarna frivilligt fick hjÀlpa till att stÀda strÀnderna sjönk mÀngden plast ordentligt.

– Vi var bĂ„de förvĂ„nade och glada över att se att det i snitt nu fanns 29 procent mindre plast pĂ„ vĂ„ra strĂ€nder Ă€n 2013 nĂ€r vi gjorde en liknande studie, sĂ€ger Kathryn Willis, forskare vid Csiro och en av forskarna bakom studien.

Forskarna identifierade tre strategier som var de mest effektiva för att minska nedskrÀpningen. Den första var att informera befolkningen om hur de skulle Ätervinna olika material och ha Äterkommande kampanjer dÀr folk bjöds in att hjÀlpa till att stÀda bort skrÀp frÄn strÀnderna.

– Att involvera lokalbefolkningen i förvaltningen av strĂ€nder i nĂ€rmiljön har stora fördelar. Inte nog med att strĂ€nderna blir renare utan mĂ€nniskor blir ocksĂ„ mer uppmĂ€rksamma pĂ„ felaktig beteende och kan till exempel bli mer benĂ€gna att anmĂ€la olaglig förorening av strĂ€nderna, sĂ€ger Denise Hardesty, en annan av Cisro-forskarna bakom studien.

BÀttre övervakning för att upptÀcka olaglig dumpning av plast nÀra strÀnderna och dryga böter för den som Äkte fast var Àven de effektiva strategier. Slutligen var förbud mot plastkassar ocksÄ nÄgot som fick ner nedskrÀpningen.

LÀs hela studien hÀr.

♻ SĂ„ ska plastĂ„tervinning löna sig bĂ€ttre
En katalysator gör det snabbare och billigare att Ätervinna plast. Processen krÀver inte heller mer Àn rumstemperatur vilket betyder att ingen extra energi gÄr Ät.
đŸ„Š Frankrike förbjuder plastförpackningar för frukt och grönt
Frankrike har med start detta Är förbjudit förpackningar av plast för ett stort antal frukter och grönsaker.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.