Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„Š Frankrike förbjuder plastförpackningar för frukt och grönt

đŸ„Š Frankrike förbjuder plastförpackningar för frukt och grönt

Frankrike har med start detta Är förbjudit förpackningar av plast för ett stort antal frukter och grönsaker.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Internationella kampanjer har i flera Är pÄpekat att onödiga plastförpackningar förorenar haven och orsakar miljöskador. För att göra skillnad i problematiken kring plastföroreningar sÄ har Frankrike nu förbjudit plastförpackningar för ett stort antal frukter och grönsaker.

Förbudet som trÀdde i kraft pÄ nyÄrsdagen omfattar ett trettiotal frukt- och grönsakssorter, exempelvis gurkor, paprika, zucchini, auberginer, bananer, pÀron, citroner, purjolök, apelsiner och kiwi.

Vissa undantag kommer att göras, till exempel för förpackningar som vĂ€ger över 1,5 kg liksom för bearbetade och hackade frukter. För att ge producenterna tid att hitta alternativ till att förpacka mjuka bĂ€r sĂ„ kommer dessa varor att fĂ„ lĂ€ngre tid till anpassning. År 2026 kommer all plastförpackning av frukt och grönsaker att förbjudas.

År 2021 var uppskattningsvis 37 procent av de frukter och grönsaker som sĂ„ldes inslagna i plast. Den franska regeringen spĂ„r att det nya förbudet kommer att resultera i en minskning med mer Ă€n miljard engĂ„ngsplastförpackningar per Ă„r.

Camilla Zerr, frÄn Friends of the Earth för England, Wales och Nordirland, sÀger till The Guardian:

– Jag tycker att det Ă€r ett mycket bra tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt och jag vill verkligen uppmana Storbritannien att göra detsamma sĂ„ man inte halkar efter.

Hon menar ocksÄ att i Storbritannien Àr plastförpackad frukt, som bananer och Àpplen, ibland billigare Àn de som sÀljs utan inplastning. Det gör situationen "mycket problematisk".

Zerr tillÀgger:

– Det Ă€r intressant att notera att i Storbritannien sĂ€ljer de största varumĂ€rkena frukt och grönsaker inslagna, men i smĂ„butiker kan du hitta massor av frukt och grönsaker pĂ„ lösvikt utan förpackning, vilket bevisar att det Ă€r möjligt att sluta anvĂ€nda plast.

Även Spanien kommer införa ett förbud mot plastinpackade frukter och grönsaker frĂ„n och med 2023.

🐳 800 meter lĂ„ng tratt ska rensa havet frĂ„n plast
Med ett stort nÀt format som en tratt ska Ocean Cleanup plocka upp plast ur haven och Ätervinna den sÄ att den kan anvÀndas i nya produkter.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.