Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐳 800 meter lång tratt ska rensa havet från plast

🐳 800 meter lång tratt ska rensa havet från plast

Med ett stort nät format som en tratt ska Ocean Cleanup plocka upp plast ur haven och återvinna den så att den kan användas i nya produkter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Stiftelsen Ocean Cleanup har som mål att få bort 90 procent av den plast som flyter omkring i haven idag fram till 2040. Ett verktyg i den kampen går under namnet Jenny och har just börjat testas i Stilla Havet.

Jenny ser ut som en stor tratt som dras av två fartyg. All plast förs till den smala änden av tratten där plasten samlas upp och plockas upp ur havet. Näten som används i Jenny kan fånga in all plast, från millimeterstora bitar till hela fisknät.

Om testerna går väl hoppas Ocean Cleanup kunna bygga en liten flotta av Jennys som ska åka runt och samla upp plast i haven. Tillsammans med ett annat projekt, som ska hindra plast från att rinna ut i haven från floderna, räknar Ocean Cleanup med att kunna nå sitt mål om i det närmaste plastfria hav om 20 år.

Jenny heter också System 002 eftersom Ocean Cleanup har använt ett annat system tidigare. Det var ett passivt system som bara flöt med strömmarna och fångade in plast. Det visade sig vara för ineffektivt för att Ocean Cleanup skulle kunna nå sitt mål.

Jenny är ett aktivt system där två fartyg drar tratten i 1,5 knops hastighet. Det gör att Jenny kan styras dit det finns mest plast, vilket gör lösningen mycket mer effektiv.

Plasten som fångas in ska återanvändas och Ocean Cleanup har börjat tillverka exempelvis solglasögon där all plast har återvunnits från havet.

Bild: Ocean Cleanup


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.