Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐳 800 meter lĂ„ng tratt ska rensa havet frĂ„n plast

🐳 800 meter lĂ„ng tratt ska rensa havet frĂ„n plast

Med ett stort nÀt format som en tratt ska Ocean Cleanup plocka upp plast ur haven och Ätervinna den sÄ att den kan anvÀndas i nya produkter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Stiftelsen Ocean Cleanup har som mÄl att fÄ bort 90 procent av den plast som flyter omkring i haven idag fram till 2040. Ett verktyg i den kampen gÄr under namnet Jenny och har just börjat testas i Stilla Havet.

Jenny ser ut som en stor tratt som dras av tvÄ fartyg. All plast förs till den smala Ànden av tratten dÀr plasten samlas upp och plockas upp ur havet. NÀten som anvÀnds i Jenny kan fÄnga in all plast, frÄn millimeterstora bitar till hela fisknÀt.

Om testerna gÄr vÀl hoppas Ocean Cleanup kunna bygga en liten flotta av Jennys som ska Äka runt och samla upp plast i haven. Tillsammans med ett annat projekt, som ska hindra plast frÄn att rinna ut i haven frÄn floderna, rÀknar Ocean Cleanup med att kunna nÄ sitt mÄl om i det nÀrmaste plastfria hav om 20 Är.

Jenny heter ocksÄ System 002 eftersom Ocean Cleanup har anvÀnt ett annat system tidigare. Det var ett passivt system som bara flöt med strömmarna och fÄngade in plast. Det visade sig vara för ineffektivt för att Ocean Cleanup skulle kunna nÄ sitt mÄl.

Jenny Àr ett aktivt system dÀr tvÄ fartyg drar tratten i 1,5 knops hastighet. Det gör att Jenny kan styras dit det finns mest plast, vilket gör lösningen mycket mer effektiv.

Plasten som fÄngas in ska ÄteranvÀndas och Ocean Cleanup har börjat tillverka exempelvis solglasögon dÀr all plast har Ätervunnits frÄn havet.

Bild: Ocean Cleanup


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.