Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻ Så ska plaståtervinning löna sig bättre

♻ Så ska plaståtervinning löna sig bättre

En katalysator gör det snabbare och billigare att återvinna plast. Processen kräver inte heller mer än rumstemperatur vilket betyder att ingen extra energi går åt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att återvinna plast är väldigt bra för miljön, men på många ställen i världen är det billigare att slänga plasten och göra ny i stället för att återvinna plast. Det hoppas nu ett forskarlag från University of Bath i Storbritannien att ändra på.

Forskarna har utvecklat en metod som gör det snabbare och billigare att återvinna vissa typer av plast. Genom att använda en zinkbaserad katalysator och metanol kunde forskarna bryta ner plast på bara 20 minuter. Hela processen fungerar i rumstemperatur så det går inte åt någon extra energi för att hetta upp plasten.

Plasten bryts ner i sina beståndsdelar på ett sätt som gör det möjligt att göra ny plast som sedan kan återvinnas om och om igen.

– Det är väldigt spännande att se hur vår metod kan använda plastavfall för att producera en mängd olika plastprodukter. Det är helt nödvändigt att återvinna plasten på ett ekonomiskt sätt för att få en hållbar kedja, säger Matthew Jones, professor vid University of Bath och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Än så länge har forskarna bara testat metoden i mindre skala, men de ska nu försöka skala upp metoden så den kan användas industriellt.

Läs hela studien här.

🦾 Kamerateknik underlättar plastsorteringen
En ny kamerateknik kan se skillnad på och separera tolv olika typer av plast. Det är goda nyheter för miljön.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.