Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠŸ Kamerateknik underlĂ€ttar plastsorteringen

đŸŠŸ Kamerateknik underlĂ€ttar plastsorteringen

En ny kamerateknik kan se skillnad pÄ och separera tolv olika typer av plast. Det Àr goda nyheter för miljön.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Plast Àr ett mycket svÄrt material att Ätervinna, eftersom det finns i olika sorter med olika sammansÀttningar och egenskaper. Nu har forskare i Danmark utvecklat en kamerateknik som kan se skillnad pÄ tolv olika typer av plast. Alla utgör en stor del av den plast som anvÀnds i hushÄll.

TechExplore förklarar att den nya tekniken möjliggör separering av plast baserat pÄ en renare kemisk sammansÀttning Àn vad som Àr möjlig idag, vilket banar vÀg för bÀttre sÀtt att Ätervinna plast.

– Med den hĂ€r tekniken kan vi nu se skillnad pĂ„ alla typer av konsumtionsplaster och flera högpresterande plaster, sĂ€ger docent Mogens Hinge, som leder projektet vid Aarhus Universitet till TechExplore. Vi kan till och med se skillnad pĂ„ plaster som bestĂ„r av samma kemiska byggstenar, men som Ă€r strukturerade lite olika.

– Tekniken som vi har utvecklat i samarbete med universitetet Ă€r inget annat Ă€n ett genombrott i vĂ„r förmĂ„ga att Ă„tervinna plast. Vi ser fram emot att installera tekniken i vĂ„r processhall och pĂ„ allvar börja den lĂ„nga resan mot 100 procent utnyttjande av plastavfallet, sĂ€ger Hans Axel Kristensen, VD för PLASTIX till TechExplore.

Hittills har ÄtervinningsanlÀggningar anvÀnt nÀra-infraröd teknik (NIR) eller nÄgot som kallas densitetstestning, som avgör om plasten flyter eller sjunker, för att dela upp olika typer av plast sÄsom PET, PP och PE. Den nya metoden som forskarteamet har utvecklat Àr mycket mer exakt och kan urskilja plast med hög kemisk renhet i sina sammansÀttningar.

Detta genombrott öppnar för nya möjligheter att öka Ätervinningsgraden av kasserad plast och göra Ätervinningsprocessen mer exakt och pÄ sÄ sÀtt minska föroreningarna.

Du kan lÀsa hela studien frÄn ScienceDirect hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.