Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦾 Kamerateknik underlättar plastsorteringen

🦾 Kamerateknik underlättar plastsorteringen

En ny kamerateknik kan se skillnad på och separera tolv olika typer av plast. Det är goda nyheter för miljön.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Plast är ett mycket svårt material att återvinna, eftersom det finns i olika sorter med olika sammansättningar och egenskaper. Nu har forskare i Danmark utvecklat en kamerateknik som kan se skillnad på tolv olika typer av plast. Alla utgör en stor del av den plast som används i hushåll.

TechExplore förklarar att den nya tekniken möjliggör separering av plast baserat på en renare kemisk sammansättning än vad som är möjlig idag, vilket banar väg för bättre sätt att återvinna plast.

– Med den här tekniken kan vi nu se skillnad på alla typer av konsumtionsplaster och flera högpresterande plaster, säger docent Mogens Hinge, som leder projektet vid Aarhus Universitet till TechExplore. Vi kan till och med se skillnad på plaster som består av samma kemiska byggstenar, men som är strukturerade lite olika.

– Tekniken som vi har utvecklat i samarbete med universitetet är inget annat än ett genombrott i vår förmåga att återvinna plast. Vi ser fram emot att installera tekniken i vår processhall och på allvar börja den långa resan mot 100 procent utnyttjande av plastavfallet, säger Hans Axel Kristensen, VD för PLASTIX till TechExplore.

Hittills har återvinningsanläggningar använt nära-infraröd teknik (NIR) eller något som kallas densitetstestning, som avgör om plasten flyter eller sjunker, för att dela upp olika typer av plast såsom PET, PP och PE. Den nya metoden som forskarteamet har utvecklat är mycket mer exakt och kan urskilja plast med hög kemisk renhet i sina sammansättningar.

Detta genombrott öppnar för nya möjligheter att öka återvinningsgraden av kasserad plast och göra återvinningsprocessen mer exakt och på så sätt minska föroreningarna.

Du kan läsa hela studien från ScienceDirect här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.