Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: SĂ„ fĂ„r vi fred pĂ„ jorden

💡 Optimist's Edge: SĂ„ fĂ„r vi fred pĂ„ jorden

En majoritet tror att vÀrldsfred inte Àr möjlig, men det Àr det. En vÀrld med bara demokratier kommer att vara en vÀrld i fred, dÀr krig bara finns i historieböckerna.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

En majoritet tror inte att vÀrldsfred gÄr att uppnÄ. I vÄr undersökning tror 55 procent inte att vÀrldsfred Àr möjlig och 45 procent tror att den Àr det.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Genom Ären har ett antal forskare studerat krig mellan lÀnder och har bekrÀftat att demokratier inte inleder krig mot varandra. Detta kallas The Democratic Peace Theory.

 • I A Study of War visar Quincy Wright att i 116 krig mellan Ă„ren 1789 och 1942 deltog 438 nationer. Inte en enda gĂ„ng krigade demokratier mot varandra.
 • Sociologen Dean Babst undersökte de tvĂ„ vĂ€rldskrigen och fann att 25 demokratier deltog. Inga strider mellan dem Ă€gde rum.
 • Professor Michael Doyle vid Columbia University studerade alla konflikter med mer Ă€n tusen dödade mellan 1816 och 1980 och hittade inte ett enda exempel dĂ€r demokratier hade slagits med varandra.
 • Zeev Maoz och Nasrin Abdolali, tvĂ„ statsvetare, undersökte 960 militĂ€ra konflikter. Inte en enda Ă€gde rum mellan demokratier.
 • Men kanske Ă€r definitionen av demokrati för snĂ€v? Professorn i statsvetenskap, Bruce Russetts, lĂ€ttade pĂ„ konceptet och frĂ„ngick den vanliga definitionen, men kunde Ă€ndĂ„ inte hitta nĂ„got exempel pĂ„ demokratier som krigade med varandra.
 • Professor R.J. Rummel har hittat 353 krigande nationspar mellan Ă„ren 1816 och 1991. 198 av dessa var icke-demokrati mot icke-demokrati, 155 mellan demokrati och icke-demokrati, och noll mellan demokrati och demokrati.

Det nÀrmaste ett undantag som finns Àr det amerikanska inbördeskriget. Tekniskt sett var det inte mellan tvÄ lÀnder, och man kan ifrÄgasÀtta hur demokratiskt Södern var. Men det Àr nog det nÀrmaste undantaget vi har.

đŸ—łïž
Demokrati Àr inte "bara" fria och rÀttvisa val. Det Àr ocksÄ institutioner som skyddar mÀnskliga rÀttigheter som med en fungerande rÀttsstat, en fri press, maktdelning och mycket mer.

💡 Optimist's Edge

💡
NÀr alla lÀnder Àr demokratiska blir det vÀrldsfred, eftersom demokratier inte krigar med varandra.

Medan ett krig mellan demokratier Àr teoretiskt möjligt (det Àr inte en naturlag) förestÀll dig en vÀrld med bara demokratiska lÀnder. Inga autokratiska ledare, inga diktatorer, inga Putins. Varje land och varje internationell organisation styrs av demokratiskt valda ledare och varje nation respekterar mÀnskliga rÀttigheter, sÄsom yttrandefrihet.

I en sÄdan vÀrld skulle ett krig nÀstan vara otÀnkbart. Som att Norge plötsligt invaderar Sverige, eller att USA attackerar Kanada. Det skulle inte hÀnda, om inte ett av dessa lÀnder blev antidemokratiskt, med en autokratisk populistisk ledare.

Efter ett par decennier eller sÄ av vÀrldsfred skulle mÀnsklighetens mindset förÀndras. Krig skulle vara nÄgot för historieböckerna.

Vi skulle inte behöva nÄgon militÀr. 2020 spenderade vi cirka tvÄ biljoner dollar pÄ militÀren. Pengar som skulle kunna gÄ till vetenskap, utbildning eller mÄnga andra saker i en fredlig vÀrld.

Trots en vÀrld full av despoter och miljarder mÀnniskor som inte ens tillÄts tÀnka fritt har mÀnskligheten gjort snabba framsteg. Hur mÄnga Elon Musks, Albert Einsteins, Marie Curies och Malala Yousafzai Àr gömda under diktatorernas förtryck, som i sÄ fall kommer att slÀppas fria.

Detta kommer verkligen fÄ en fantastisk framtid att komma tidigare.

👇 Hur man fĂ„r Optimist's Edge

 • CANVAS vĂ€xte fram ur den serbiska motstĂ„ndsrörelsen som störtade Slobodan Milosevic och har utbildat över 16 000 demokratiaktivister runt om i vĂ€rlden. Du kan stödja deras arbete, ansöka om att bli praktikant, gĂ„ med i Summer Academy eller ta en av deras universitetskurser.
 • Kolla in Alliance of Democracies, en organisation som grundades av den tidigare danska premiĂ€rministern Anders Fogh Rasmussen.
 • Rösta pĂ„ politiker och politiska partier som fullt ut stödjer och arbetar för demokrati hemma och utomlands.
 • Kandidera i ett val pĂ„ en demokratiplattform.
 • Tro att vĂ€rldsfred Ă€r möjlig! Om vi ​​gĂ„r runt och tror att det Ă€r omöjligt blir det svĂ„rare att uppnĂ„.
 • Donera pengar till AE Institution, grundad av Dr Gene Sharp, mannen bakom de mĂ„nga fĂ€rgrevolutionerna. AEI utbildar aktivister i ickevĂ„ldsmotstĂ„nd och revolutioner.
 • LĂ€s Dr Gene Sharps 198 metoder för ickevĂ„ldshandling och anvĂ€nd de metoder som resonerar med dig. Kan anvĂ€ndas bĂ„de i demokratiska och icke-demokratiska lĂ€nder.
 • Njut av dokumentĂ€ren How to start a revolution om Dr Gene Sharp.

Mathias Sundin


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.