Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐆 Geparder Ă„terintroduceras till Indien

🐆 Geparder Ă„terintroduceras till Indien

I Indien har geparder varit utrotade i 70 Är. Nu vill naturvÄrdare flytta en stor grupp geparder frÄn Sydafrika och Namibia till Indien i ett försök att Äterinföra arten.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Under denna mÄnad (augusti) kommer en stor grupp geparder att flyttas frÄn Sydafrika och Namibia till Indien. Detta Àr ett sÀtt att Äterintroducera arten efter att den har varit utrotad i 70 Är. Detta ambitiösa bevarandeprojekt Àr det första som flyttar ett stort rovdjur mellan kontinenter med mÄlet att Äterintroducera dem i naturen.

Cirka 16 unga geparder (inte sÄ unga att de fortfarande behöver sina mammor) kommer att överföras frÄn Sydafrika och Namibia till indiska Kuno National Park. Geparderna Àr redan infÄngade och nu ska de mikrochippas, vaccineras mot infektioner och rehydreras via dropp.

Enligt experter kan geparderna uppleva resan som utmanande. För att göra upplevelsen sÄ bekvÀm som möjligt för de stora kattdjuren sÄ kommer de att sövas medan de flyttas in i speciella lÄdor för transporten. Under resan kommer de att fÄ lugnande preparat sÄ att de kan slappna av och inte skada sig sjÀlva.

NÀr geparderna anlÀnder till Indien kommer de att sÀttas i karantÀn i en mÄnad i ett inhÀgnat omrÄde inom sjÀlva nationalparken. NÀr karantÀnen Àr över Àr de fria att ströva omkring i det 115 000 hektar stora reservatet.

Experter tror att Kuno nationalpark Àr tillrÀckligt stor och kommer att ge tillrÀckligt med byten för att geparderna kan överleva och trivas i sin nya miljö. Under de kommande fem till sex Ären vill Indien importera 50 till 60 geparder och Äterinföra dem i en handfull reservat och parker. För att sÀkerstÀlla genetisk mÄngfald kommer en del individer att flyttas runt.

Euronews.green skriver att Àven om överförandet av geparder frÄn Afrika kommer att innebÀra en hybridisering av den inhemska populationen sÄ kommer projektet förhoppningsvis att stÀrka artens fortlevnad.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.