Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📖 Datorprogram kan snabbt se vilka barn som har lĂ€ssvĂ„righeter

📖 Datorprogram kan snabbt se vilka barn som har lĂ€ssvĂ„righeter

Webbprogrammet Roar gör det möjligt att snabbt och billigt testa alla barn i skolorna för att se vilka som har lÀssvÄrigheter och behöver extra hjÀlp.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att upptÀcka om ett barn har lÀssvÄrigheter som dyslexi Àr inte alltid sÄ enkelt. Ju snabbare ett barn kan fÄ hjÀlp desto mindre blir risken att barnet hamnar efter i skolarbetet. Att upptÀcka tecken pÄ problem sÄ snabbt som möjligt Àr dÀrför viktigt och hÀr kan ett nytt datorprogram, Roar, vara till stor hjÀlp.

Roar har utvecklats av forskare vid Stanford University i USA. HÀr fÄr barnen svara pÄ en rad frÄgor dÀr de bland annat ska identifiera ord inom en viss tid. Barnen kan köra programmet sjÀlva, vilket gör att fler kan barn kan utvÀrderas.

– Med Roar kan skolor och kliniker utvĂ€rdera barns utveckling i en skala som inte varit möjlig tidigare. Och eftersom programmet Ă€r kopplat till pĂ„gĂ„ende forskning ger det oss data som kan besvara en mĂ€ngd frĂ„gor vi har om hur lĂ€sandet utvecklas hos barn. NĂ„got som kan hjĂ€lpa oss förstĂ„ varför vissa barn fĂ„r problem med lĂ€sande medan andra klarar det utan problem, sĂ€ger Jason Yeatman, forskare vid Stanford University och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna har jÀmfört resultaten frÄn Roar mer traditionella utvÀrderingar dÀr en person suttit med barnet och analyserat lÀsförmÄgan. Det visade sig att Roar klarade sig bra i den jÀmförelsen.

– Korrelationen var i det nĂ€rmaste perfekt, vilket betyder att vĂ„rt program mĂ€ter samma grundlĂ€ggande problem som de traditionella metoderna. Ärligt talat hade jag inte trott att det skulle fungera sĂ„ bra, sĂ€ger Jason Yeatman.

Forskarna har testat Roar ute pÄ skolor i USA och mottagandet har varit positivt frÄn bÄde barn och lÀrare.

– Med Roar kunde vi utvĂ€rdera alla barn i en klass pĂ„ samma tid som det normalt tar att testa ett enda barn. Det var snabbt, effektivt, tillförlitligt och visade vilka barn som vi behöver fokusera pĂ„, sĂ€ger Ching-Pei Hu, vicerektor pĂ„ Belmont-Redwood Shores School District som deltagit i försöket.

đŸ•č TV-spel bidrar till barns lĂ€skunnighet, kreativitet och mentala hĂ€lsa
Ny undersökning visar att TV-spel har positiv pÄverkan för barn, bland annat för deras lÀs- och skrivförmÄga.
📕 Fler lĂ€s- och skrivkunniga i vĂ€rlden Ă€n nĂ„gonsin
NÀstan 90 procent av vÀrldens befolkning Àr lÀs- och skrivkunniga. Det hÀr visar statistik frÄn UNESCO.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.