Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📖 Datorprogram kan snabbt se vilka barn som har lässvårigheter

📖 Datorprogram kan snabbt se vilka barn som har lässvårigheter

Webbprogrammet Roar gör det möjligt att snabbt och billigt testa alla barn i skolorna för att se vilka som har lässvårigheter och behöver extra hjälp.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att upptäcka om ett barn har lässvårigheter som dyslexi är inte alltid så enkelt. Ju snabbare ett barn kan få hjälp desto mindre blir risken att barnet hamnar efter i skolarbetet. Att upptäcka tecken på problem så snabbt som möjligt är därför viktigt och här kan ett nytt datorprogram, Roar, vara till stor hjälp.

Roar har utvecklats av forskare vid Stanford University i USA. Här får barnen svara på en rad frågor där de bland annat ska identifiera ord inom en viss tid. Barnen kan köra programmet själva, vilket gör att fler kan barn kan utvärderas.

– Med Roar kan skolor och kliniker utvärdera barns utveckling i en skala som inte varit möjlig tidigare. Och eftersom programmet är kopplat till pågående forskning ger det oss data som kan besvara en mängd frågor vi har om hur läsandet utvecklas hos barn. Något som kan hjälpa oss förstå varför vissa barn får problem med läsande medan andra klarar det utan problem, säger Jason Yeatman, forskare vid Stanford University och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna har jämfört resultaten från Roar mer traditionella utvärderingar där en person suttit med barnet och analyserat läsförmågan. Det visade sig att Roar klarade sig bra i den jämförelsen.

– Korrelationen var i det närmaste perfekt, vilket betyder att vårt program mäter samma grundläggande problem som de traditionella metoderna. Ärligt talat hade jag inte trott att det skulle fungera så bra, säger Jason Yeatman.

Forskarna har testat Roar ute på skolor i USA och mottagandet har varit positivt från både barn och lärare.

– Med Roar kunde vi utvärdera alla barn i en klass på samma tid som det normalt tar att testa ett enda barn. Det var snabbt, effektivt, tillförlitligt och visade vilka barn som vi behöver fokusera på, säger Ching-Pei Hu, vicerektor på Belmont-Redwood Shores School District som deltagit i försöket.

🕹 TV-spel bidrar till barns läskunnighet, kreativitet och mentala hälsa
Ny undersökning visar att TV-spel har positiv påverkan för barn, bland annat för deras läs- och skrivförmåga.
📕 Fler läs- och skrivkunniga i världen än någonsin
Nästan 90 procent av världens befolkning är läs- och skrivkunniga. Det här visar statistik från UNESCO.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.