Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐂 Stark comeback för vilda djur i Europa

🐂 Stark comeback för vilda djur i Europa

MÄnga stora dÀggdjur har ökat med hundratals och vissa fall tusentals procent pÄ de senaste 60 Ären.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Intensiv jakt och krympande livsmiljöer har drivit mĂ„nga stora dĂ€ggdjur i Europa till utrotningens rand. Åtminstone var det sĂ„ pĂ„ 1960-talet, men sedan dess har mĂ„nga arter gjort en storartad comeback.

En analys frÄn Our World In Data visar till exempel att den europeiska bisonoxen, visenten, har gÄtt frÄn 90 individer för 60 Är sedan till över 2 700 visenter idag.

PÄ samma tid har antalet bÀvrar i Europa ökat frÄn 2 400 till nÀstan 340 000. JÀrvarna har ökat med 290 procent till 2 640 individer och lodjuren har gÄtt frÄn 1 700 till 10 000 djur.

Anledningen till den kraftiga ÄterhÀmtningen för mÄnga stora dÀggdjur sedan 1960 Àr att jakten reglerats i mÄnga lÀnder och att deras livsmiljöer har blivit större.

Att mÄnga arter fÄtt mer utrymme att leva pÄ beror till viss del pÄ att naturreservaten blivit fler och större. Men förÀndringar i jordbruket spelar ocksÄ en viktig roll.

Den odlade arealen i mÄnga lÀnder har nÀmligen minskat sedan 1960-talet. Den har ÄtergÄtt till sitt vilda tillstÄnd och dÀrmed gett djuren mer yta att leva pÄ Àven utanför naturreservaten. Effektivare odlingsmetoder har gjort att vi idag producerar mer mat i Europa Àn 1960 trots att vi anvÀnder mindre mark.

Att Äterintroducera djur dÀr de tidigare levde i vilt tillstÄnd, men utrotats under de senaste decennierna har ocksÄ varit vÀldigt lyckat i en del fall. BÀsta exemplet pÄ det Àr bÀvern som Äterintroducerats i 25 lÀnder. Det har lett till att bÀverstammen i Europa ökat med 14 000 procent pÄ 60 Är.

đŸżïž De vilda djurens Ă„terkomst
Det Àr lÀtt att förestÀlla sig att vilda djur Àr pÄ tillbakagÄng i Europa. Men den bilden stÀmmer inte med verkligheten. TvÀrtom hÄller mÄnga arter pÄ att göra en comeback. Det Àr goda nyheter pÄ flera sÀtt. Maria Eriksson reder ut varför.
🐠 Forskning och instinkter kan rĂ€dda fiskpopulationer
Forskare föreslÄr att man anvÀnder filopati, vilket Àr ett djurs tendens att ÄtervÀnda till sitt födelseomrÄde, för att rÀdda utrotningshotade fiskarter.
đŸŽȘ Reservat tar emot rĂ€ddade cirkusdjur
Viltreservat vÀlkomnar fyra lejon och fyra bengaliska tigrar, rÀddade frÄn cirkusar.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.