Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: De vilda djurens Ă„terkomst

💡 Optimist's Edge: De vilda djurens Ă„terkomst

Det Àr lÀtt att förestÀlla sig att vilda djur Àr pÄ tillbakagÄng i Europa. Men den bilden stÀmmer inte med verkligheten. TvÀrtom hÄller mÄnga arter pÄ att göra en comeback. Det Àr goda nyheter pÄ flera sÀtt. Maria Eriksson reder ut varför.

Maria Eriksson
Maria Eriksson

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

Tre av fyra tror att de vilda djuren i Europa minskar. Detta enligt en alldeles fÀrsk undersökning som Warp lÄtit göra.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Det sker en Äterkomst av vilda djur i Europa. Globalt sett finns en tillbakagÄng av antalet vilda djur, men skillnaderna Àr stora mellan lÀnderna - och i vÀrldens rikare lÀnder ökar förekomsten av vilda djur.

💡 Optimist's Edge

💡
Ekonomisk tillvÀxt och urbanisering Àr bra för vilda djur och skapar en comeback för dem i Europa och pÄ andra platser.

Forskning visar att Àven i ekonomiska termer sÄ vinner vi pÄ att bevara natur snarare Àn att exploatera den, Äterintroduktion av vilda djur Àr vÀrdefullt för samhÀllen.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

Du kan bidra pÄ mÄnga olika sÀtt för att stimulera utvecklingen. Det handlar om allt ifrÄn att utbilda dig och investera i nya nÀringar till att starta företag och hitta ett nytt yrke dÀr du kan göra skillnad.

I mitten av 1800-talet fanns det rÄdjur bara pÄ nÄgra gods i SkÄne. I dag, dÀremot, Àr de spridda i hela Sverige.

📉 Vad folk tror

Det Àr lÀtt att tÀnka sig att vÄr moderna livsstil har skapat mindre utrymme för vilda djur. Livet för oss mÀnniskor kanske inte var bÀttre förr, men för djuren var det vÀl ÀndÄ det? Man förestÀller sig hur vilda djur strövade fritt utanför knuten innan befolkningstillvÀxt, moderna transportmedel och urbanisering kom och förstörde allt.

Ökar eller minskar antalet större vilda djur i Europa? KĂ€lla: Warp News

HÀromÄret publicerades dessutom en omfattande forskningsrapport som pekade pÄ att mÄnga vÀxt- och djurarter vÀrlden över hotas av utrotning. Det Àr med andra ord inte sÄ förvÄnande att tre av fyra svarande, i en undersökning som Warp News lÄtit göra, tror att antalet större vilda djur i Europa minskar eller minskar kraftigt. Men stÀmmer det verkligen?

https://unsplash.com/photos/HDDZOfX8pLA
VildhÀstar Àr ett exempel pÄ djur som hÄller pÄ att göra en comeback i Europa.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Ett par rÄdjur som betar pÄ ett fÀlt Àr ingen ovanlig syn och man behöver oftast inte ge sig sÀrskilt lÄngt utanför staden för att se dem stÄ dÀr. Kanske hör du till och med till dem som förgÀves försöker hindra dem frÄn att Àta upp hela rabatten? Men sÄ har det inte altid varit. I mitten av 1800-talet fanns det rÄdjur bara pÄ nÄgra gods i SkÄne. I dag, dÀremot, Àr de spridda i hela Sverige.

Det Àr bara ett exempel pÄ en djurart som har varit nÀstan helt försvunnen, men som har ÄterhÀmtat sig. Visste du att ocksÄ Àlgarna var sÀllsynta i Sverige för 150 Är sedan? Idag finns det runt 300 000 Àlgar. BÀvern var helt utrotad frÄn Sverige i slutet pÄ 1800-talet, idag lever 100 000 av dem hÀr. Lodjur, brunbjörnar och havsörnar Àr andra exempel pÄ större vilda djur som varit nÀra utrotning, men som blivit fler över tid. Antalet vargar och jÀrvar Àr fortfarande fÄ, men ÀndÄ fler Àn för nÄgra decennier sedan.

Fridlysning av djur som tidigare jagats hÄrt, minskning av vissa miljögifter och en bÀttre viltförvaltning Àr nÄgra förklaringar till denna framgÄngssaga.

BÀvern jagades förr flitigt, bland annat för sin tÀta pÀls skull.

Det gÄr ocksÄ att hÀmta exempel frÄn andra lÀnder Àn Sverige: Det spanska lodjuret som var nÀstan helt försvunnet har ÄterhÀmtat sig och antalet individer Àr nu tio gÄnger fler Àn för tjugo Är sedan. BÀvrarna Àr tillbaka i England efter att ha varit borta i flera hundra Är. Stenbocken hÄller pÄ att ÄterhÀmta sig i Alperna.

De vilda djurens Äterkomst i Europa bekrÀftas av Living Planet Index som mÀter hur biodiversiteten i olika regioner förÀndrats över tid genom att titta pÄ förekomsten av fler Àn 4300 ryggradsdjur under en 50-Ärsperiod. Globalt sett visar indexet en oroande tillbakagÄng av antalet vilda djur. Men bryter man ner det utifrÄn inkomstnivÄ framgÄr att mÀngden vilda djur faktiskt ökat i vÀrldens rikare lÀnder. Den stora tillbakagÄngen sker i lÄginkomstlÀnder.

Max Roser, grundare till Our World in Data förklarar utvecklingen med att befolkningen i rikare lĂ€nder visserligen ökat under denna tidsperiod, ”[m]en avkastningen frĂ„n jordbruket har ökat Ă€nnu mer, vilket gjort det möjligt att öka matproduktionen, samtidigt som den mark som anvĂ€nds för jordbruk minskar - vilket lĂ€mnat mer plats Ă„t vilda djur”.

Ekonomiskt vÀlstÄnd i sig kan ocksÄ vara en faktor som bidrar till fler vilda djur. Det Àr lÀttare att investera i till exempel grodtunnlar om man lever i ett relativt vÀlstÄnd Àn motsatsen.

Nu finns det bisonoxar i Bulgarien.

En bidragande orsak till att mÄnga vilda djur ökar i antal beror ocksÄ pÄ insatser i form av sÄ kallad rewilding, eller Äterförvildning.

Rewilding kan bĂ„de vara en passiv process dĂ€r man skapar utrymme för djur och natur och en aktiv process dĂ€r man introducerar djur som försvunnit frĂ„n en plats. Rewilding Europe Ă€r exempelvis en organisation som arbetar för att göra Europa till ”en vildare plats” genom en lĂ„ng rad olika insatser frĂ„n Appeninerna i söder till svenska Lappland i norr. Det kan handla om att köpa mark, skapa viltkorridorer, eller att föda upp djur som placeras ut. Bland annat arbetar man för att Europa Ă€n en gĂ„ng ska bli en plats som Ă€n en gĂ„ng trampas av flockar med vilda hĂ€star och bisonhjordar.

Den europeiska bisonoxen, eller vicenten, fanns en gÄng i tiden utbredd över större delen av Europa, men den jagades kraftigt och 1927 sköts den sista. Genom olika avelsprogram och Äterintroduktion finns nu ungefÀr 7000 individer i bland annat Tyskland, Schweiz, Polen, RumÀnien och Bulgarien.

För Ă„tta Ă„r sedan publicerade Rewilding Europe en studie över status för olika vilda djur i Europa som visade att flera arter av dĂ€ggdjur och fĂ„glar som varit hotade ökat i bĂ„de antal och utbredningsomrĂ„de sedan mitten av 1900-talet. Under vĂ„ren 2022 kommer en uppföljande rapport att publiceras, men redan nu pekar man pĂ„ att ”mĂ„nga vilda arter har gjort en spektakulĂ€r Ă„terkomst över Europa under de senaste fyra decennierna”.

💡 Optimist's Edge

SÄ vad lÀr vi oss av detta? Det behöver inte finnas en motsÀttning mellan ett modernt, högteknologiskt samhÀlle och en rik förekomst av vilda djur. Det gÄr att samexistera. Nya effektiva sÀtt att producera mat som krÀver mindre arealer, som odlat kött eller vertikalt jordbruk kan dessutom lÀmna Ànnu mer plats till djur och natur.

💡
Ekonomisk tillvÀxt och urbanisering Àr bra för vilda djur och skapar en comeback för dem i Europa och pÄ andra platser.

Ekonomisk tillvĂ€xt, ökande urbanisering och en avstannande befolkningstillvĂ€xt i mĂ„nga fattiga lĂ€nder Ă€r ocksĂ„ goda nyheter för de vilda djuren. Även om vi i den hĂ€r artikeln har fokuserat pĂ„ de vilda djurens comeback i Europa finns det positiva exempel pĂ„ bevarande av djurarter Ă€ven frĂ„n andra vĂ€rldsdelar. De indiska noshörningarna blir fler.  Antalet gorillor i Kongo visar sig vara betydligt fler Ă€n vad forskarna trott. JĂ€ttepandan Ă€r inte lĂ€ngre klassad som hotad i Kina. Och jaguarerna har gjort comeback i Argentina.

Det hÀr Àr förstÄs glÀdjande nyheter för alla som uppskattar vilda djur. Naturen erbjuder fantastiska möjligheter till rekreation och naturturism Àr en snabbt vÀxande nÀring. NÀrhet till naturen kan ocksÄ minska stress och göra att vi mÄr bÀttre.

MÀnniskor mÄr bra av att vistas i naturen.

Det finns ocksÄ forskning som visar att Àven i ekonomiska termer sÄ vinner vi pÄ att bevara natur snarare Àn att exploatera den, tack vare olika sÄ kallade ekosystemtjÀnster som vild natur bidrar med. Det kan till exempel handla om att lagra koldioxid eller att bidra till bÀttre luft och vattenkvalitet. Större vilda djur, inte minst rovdjur, spelar en viktig roll i ekosystemen för att kontrollera populationer av djur lÀngre ner i nÀringskedjan. En ökad förekomst, eller Äterintroduktion, av dessa kan dÀrför bidra till mer hÄllbara ekosystem. Vilket Àr till nytta för bÄde andra djur och mÀnniskor.

Det finns fortfarande mycket kvar att göra. MÄnga arter och ekosystem Àr hotade. Det gÀller inte minst faunan i haven, men det finns forskning som pekar pÄ att vi kan reparera skadorna Àven dÀr genom bland annat ett mer hÄllbart fiske och minskade föroreningar.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

Satsa pÄ naturturism

Naturturism Àr en snabbt vÀxande turistform. PÄ den afrikanska kontinenten Àr 70-80 procent av turismen relaterad till djurliv. I Europa Àr motsvarande siffra sju procent. HÀr finns med andra ord en stor potential. Inte minst nÀr det blir lÀttare att se olika vilda djur.

  • Hos Visit Sweden kan du lĂ€sa mer om naturturism. NĂ„gra spĂ€nnande trender just nu för dig som vill starta företag inom naturturism, eller som redan jobbar med resor, mat, övernattningar eller friluftsaktiviteter och vill dra nytta av det ökade intresset för naturen: Digital detox - hjĂ€lp mĂ€nniskor att komma ut i naturen och stĂ€nga av mobilen. Slow travel - promenader, tĂ„gresor, cykling Ă€r nĂ„gra exempel. Tillbaka till rötterna - skapa produkter eller upplevelser som knyter an till olika traditioner eller dĂ€r man fĂ„r trĂ€ffa lokalbefolkning. Holistisk hĂ€lsa - naturen som en plats för trĂ€ning, avkoppling och förbĂ€ttrad mental hĂ€lsa. Soft adventures, eller korta Ă€ventyr i vardagen, Ă€r en annan trend. Även om det inte finns sĂ€rskilt mĂ„nga stora rovdjur just dĂ€r du bor kanske du kan ordna en bĂ€versafari, gĂ„ ut i skogen för att se var vildsvin bökat upp marken eller ordna viltspaning med rĂ„djursgaranti?
  • Intresset Ă€r ocksĂ„ stort för olika appar, podcasts och virtuella naturupplevelser som hjĂ€lper anvĂ€ndaren att navigera i vildmarken eller delta hemifrĂ„n soffan. Det hĂ€r innebĂ€r ocksĂ„ en möjlighet att nĂ„ en kundkrets som Ă€r spridd över vĂ€rlden.
  • HĂ€r finns en sammanstĂ€llning över olika utbildningar för dig som vill jobba som naturguide eller liknande.

Bidra till de vilda djurens Ă„terkomst

Donera pengar till Rewildning Europe för att stödja deras arbete för fler vilda lodjur, björnar, hÀstar och andra djur.

Utveckla teknik som bidrar till att bevara naturen. Kameror, sensorer, GPS-halsband och drönare Àr nÄgra av de tekniker som anvÀnds redan idag.

FjÀllrÀvar Àr en av de arter som fortfarande Àr hotade i Europa, hÀr kan du hjÀlpa WWF att rÀdda kvar dem.

FjÀllrÀv Àr ett av de djur som du kan bidra till att rÀdda.

LĂ€s mer

AI ska övervaka koalapopulationen i Australien.

🐹 AI ska övervaka koalapopulationen i Australien
Koalan Àr starkt hotad av klimatförÀndringar dÄ skogsbrÀnder eliminerar koalans habitat. Nu ska en AI-hub etableras i Australien för att analysera data kring populationens utbredning.

Skogar större Àn Frankrike har Ätervuxit senaste 20 Ären.

🌳 Skogar större Ă€n Frankrike har Ă„tervuxit senaste 20 Ă„ren
Trillion Trees karta avslöjar att uppskattningsvis 58,9 miljoner hektar naturlig skog har vuxit tillbaka sedan Är 2000.

Brittiska naturvÄrdare bygger supermotorvÀgar för insekter.

🐝 Brittiska naturvĂ„rdare bygger supermotorvĂ€gar för insekter
”VĂ€gkrogar” för insekter ska göra det enklare för insekterna att röra sig över stora omrĂ„den och inte bli lĂ„sta till smĂ„ habitat.

Effektivt naturskydd har rÀddat 28 djurarter frÄn utrotning.

đŸč Effektivt naturskydd har rĂ€ddat 28 djurarter frĂ„n utrotning
Bevarande av miljöer, ny lagstiftning och bÀttre kontroll av invasiva arter har rÀddat flera hotade arter frÄn total utrotning.

Faktaruta

Pleistocene rewilding

En mer lÄngtgÄende form av rewilding handlar om att Äterintroducera den megafauna som fanns för drygt 10 000 Är sedan, eller Ätminstone djur som spelar en liknande roll i ekosystemen. Utöver frÀmjande av myskoxar, mufflonfÄr, bison och en lÄng rad andra djur skulle det till exempel kunna innebÀra en Äterintroduktion av lejon eller elefanter som tidigare fanns i Europa.

KĂ€lla: Wikipedia

❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premiumsupporters i vÄr. Facebook-grupp


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.