Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐅 Jaguarer Ă„ter i Argentinas vĂ„tmark efter 70 Ă„r

🐅 Jaguarer Ă„ter i Argentinas vĂ„tmark efter 70 Ă„r

En ny satsning pÄ att sÀtta ut jaguarer i skyddade omrÄde dÀr lokalbefolkningen vÀlkomnar dem ska hjÀlpa Argentina rÀdda sin jaguarpopulation.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

För 70 Är sedan försvann den sista jaguaren frÄn de argentinska vÄtmarkerna Iberå. Men i början av det hÀr Äret gjorde de sin comeback. DÄ slÀppte nÀmligen argentinska naturvÄrdare ut en jaguarhona och hennes tvÄ ungar.

Jaguarerna slÀpptes ut i en 709 000 hektar stor nationalpark som öppnades 2018. Planen Àr att Äterinföra arter som precis som jaguaren levt hÀr lÀnge, men som blivit utrotade av mÀnniskan under förra Ärhundradet.

De senaste 150 Ă„ren har jaguarpopulationen i Argentina kraschat. Det finns nu bara 200–300 jaguarer kvar i vilt tillstĂ„nd och deras territorier blir allt mindre. Planen Ă€r att över flera Ă„r slĂ€ppa ut upp till 100 jaguarer, som fötts upp i fĂ„ngenskap, i IberĂĄ dĂ€r de Ă€r skyddade och har gott om jaktbyten.

NaturvÄrdarna tÀnker dock börja lite smÄtt. Det nÀrmaste Äret kommer sex till jaguarer att slÀppas ut. Det rör sig dÄ om fler honor med ungar. Orsaken till det Àr att jaguarhonor har mindre revir Àn hannar och dÀrför stannar kvar inom Iberås grÀnser. NÀr de vÀl Àr etablerade kan hannar slÀppas ut för de vill dÄ hÄlla sig nÀra honornas revir.

NaturvÄrdarna har gott hopp om att inplanteringen av jaguarer ska lyckas. De har redan tidigare Äterintroducerat hjortar, apor och myrslokar som nu frodas i Iberå. Att fÄ tillbaka jaguarerna Àr extra viktigt eftersom de Àr högst upp i nÀringskedjan och nödvÀndiga för att Äterskapa ekosystemet som det var innan de försvann.

Anledningen till att jaguarerna försvann förra gÄngen var som sagt mÀnsklig aktivitet, men det tror naturvÄrdarna inte ska vara ett problem den hÀr gÄngen. Dels Àr hela omrÄdet nu skyddat, dels Àr lokalbefolkningen mer positivt instÀllda.

Det finns nu mÄnga verksamheter i nÀromrÄdet som bygger pÄ ekoturism och jaguarerna lÀr dra fler ekoturister i framtiden. En av de som driver en sÄdan verksamhet Àr Marcos García Rams som Àven driver en boskapsranch. Man skulle kunna tro att han inte vill ha rovdjur nÄgonstans i nÀrheten av sina djur, men han har inga problem med de nya jaguarerna.

– Jag Ă€r inte alls oroad eftersom omrĂ„det Ă€r fullt med bytesdjur för jaguarerna. Det finns plats för mĂ„nga jaguarer inom parkens 700 000 hektar. Det kommer att dröja lĂ€nge innan det omrĂ„det Ă€r fyllt med jaguarer, sĂ€ger han i en kommentar till Mongabay.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.