Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩏 Den indiska noshörningen har ökat frĂ„n 100 individer till 3 700

🩏 Den indiska noshörningen har ökat frĂ„n 100 individer till 3 700

Lyckade skyddsÄtgÀrder gör att flera vÀldigt hotade noshörningsarter ÄterhÀmtar sig.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Noshörningar hör till de mest hotade arterna i vÀrlden, men det finns hopp.

I sin senaste rapport konstaterar nÀmligen International Rhino Foundation, IRF, att det nu finns 3 700 indiska noshörningar i dag. För 100 Är sedan fanns det bara runt 100 indiska noshörningar.

En annan ljusglimt Àr att det föddes fyra nya javanoshörningar. Det lÄter inte mycket, men dÄ det bara finns 75 javanoshörningar var det en vÀldigt vÀlkommen tillökning.

– Den stadiga ökningen av den indiska noshörningen Ă€r uppmuntrande och Ă€r resultatet av ett lyckat samarbete mellan regeringarna i Indien och Nepal samt organisationer och lokalsamhĂ€llen som alla ser noshörningarna som nationalklenoder, sĂ€ger Nina Fascione, chef för IRF, i ett pressmeddelande.

Även spetsnoshörningen har Ă„terhĂ€mtat sig bra. PĂ„ 1970-talet gjorde storskalig tjuvjakt att den i det nĂ€rmaste var utrotad. Men lyckade skyddsĂ„tgĂ€rder har gjort att det i dag finns över 5 600 spetsnoshörningar.

Totalt finns det runt 27 000 noshörningar i vÀrlden. Tjuvjakt Àr fortfarande ett stort hot, men det finns ÀndÄ hopp för noshörningens framtid.

– Tack vare naturvĂ„rdsinsatser, skĂ€rpt lagefterlevnad och ökat skydd har bland annat spetsnoshörningarna ökat till mer Ă€n 5 300 individer i hela Afrika. Antalet indiska noshörningar (i Indien och Nepal) har ökat till mer Ă€n 3 700 djur, vilket Ă€r positivt. Men fortfarande dödas i snitt minst en noshörning per dag i vĂ€rlden, sĂ„ lĂ€get Ă€r fortsatt mycket allvarligt, sĂ€ger Åsa Fahlman, global artexpert pĂ„ WWF, i ett pressmeddelande.

LÀs hela rapporten hÀr.

Bild: International Rhino Foundation.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.