Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐬 VĂ€rldens hav kan vara friska och fulla med liv igen till 2050

🐬 VĂ€rldens hav kan vara friska och fulla med liv igen till 2050

Miljöförstöring och utfiskning har gett oss sjuka hav och krympande bestÄnd, men en forskningsrapport visar att vi kan reparera skadorna pÄ 30 Är.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Vi stÄr inför ett vÀgskÀl och vÀljer vi rÀtt vÀg kan vi ÄterstÀlla det mesta av de skador vi orsakat livet i havet de senaste 100 Ären. Det Àr slutsatsen som forskare frÄn 16 universitet i 10 lÀnder drar i en ny rapport.

De har undersökt fall dÀr arter, som exempelvis en del valar, har varit i det nÀrmaste utrotade, men sedan blivit en livskraftig stam igen efter lyckade bevarandeÄtgÀrder. Forskarna pekar pÄ att havsmiljön har en stor inneboende ÄterhÀmtningskraft. Det gör det möjligt att ÄterstÀlla haven som de sÄg ut innan den storskaliga utfiskningen och miljöförstöringen började.

Det som krĂ€vs Ă€r att vĂ€rldens lĂ€nder satsar 10–20 miljarder dollar per Ă„r under de nĂ€rmaste 30 Ă„ren. Pengarna ska bland annat gĂ„ till att Ă„terskapa habitat, skapa förutsĂ€ttningar för ett hĂ„llbart fiske, minska föroreningar och Ă„tgĂ€rda skador orsakade av klimatförĂ€ndringar. Mycket pengar kan det verka, men forskarna menar att vi fĂ„r tillbaka tio dollar för varje dollar vi satsar pĂ„ att Ă„terstĂ€lla haven.

Men i första hand handlar det om vĂ„rt gemensamma ansvar för att bevara haven för vĂ„ra efterkommande menar forskarna. ”Misslyckas vi med den hĂ€r utmaningen lĂ€mnar vi vĂ„ra barnbarn förstörda hav och det Ă€r inte ett alternativ”, sĂ€ger professor Carlos Duarte i forskningsgruppen.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.