Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐬 Världens hav kan vara friska och fulla med liv igen till 2050

🐬 Världens hav kan vara friska och fulla med liv igen till 2050

Miljöförstöring och utfiskning har gett oss sjuka hav och krympande bestånd, men en forskningsrapport visar att vi kan reparera skadorna på 30 år.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Vi står inför ett vägskäl och väljer vi rätt väg kan vi återställa det mesta av de skador vi orsakat livet i havet de senaste 100 åren. Det är slutsatsen som forskare från 16 universitet i 10 länder drar i en ny rapport.

De har undersökt fall där arter, som exempelvis en del valar, har varit i det närmaste utrotade, men sedan blivit en livskraftig stam igen efter lyckade bevarandeåtgärder. Forskarna pekar på att havsmiljön har en stor inneboende återhämtningskraft. Det gör det möjligt att återställa haven som de såg ut innan den storskaliga utfiskningen och miljöförstöringen började.

Det som krävs är att världens länder satsar 10–20 miljarder dollar per år under de närmaste 30 åren. Pengarna ska bland annat gå till att återskapa habitat, skapa förutsättningar för ett hållbart fiske, minska föroreningar och åtgärda skador orsakade av klimatförändringar. Mycket pengar kan det verka, men forskarna menar att vi får tillbaka tio dollar för varje dollar vi satsar på att återställa haven.

Men i första hand handlar det om vårt gemensamma ansvar för att bevara haven för våra efterkommande menar forskarna. ”Misslyckas vi med den här utmaningen lämnar vi våra barnbarn förstörda hav och det är inte ett alternativ”, säger professor Carlos Duarte i forskningsgruppen.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.