Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ’” Det Ă€r mer lönsamt att skydda vildmark Ă€n att exploatera den

đŸ’” Det Ă€r mer lönsamt att skydda vildmark Ă€n att exploatera den

Att exploatera vildmark kan kosta mer Àn det smakar Àven om vi bara ser det rent ekonomiskt visar en ny studie.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att exploatera vildmark kan kosta mer Àn det smakar Àven om vi bara ser det rent ekonomiskt visar en ny studie.

Ett argument mot att skydda vildmark i stÀllet för att exempelvis anvÀnda den för odlingar, skogsbruk eller gruvtÀkter Àr att det Àr mycket mer lönsamt att exploatera marken Àn att lÄta den förbli en vildmark. Men nu har en forskargrupp publicerat en studie som visar att det tvÀrtom Àr lönsamt att bevara eller Äterskapa vildmark.

Forskarna frÄn University of Cambridge i Storbritannien rÀknade dÄ in alla miljökostnader ocksÄ. Det vill sÀga hur mycket koldioxid som marken kunde binda, hur mycket den bidrog till att minska skadorna frÄn översvÀmningar med mera.

Även om forskarna rĂ€knade med en lĂ„g kostnad för att binda kol hade 70 procent av alla omrĂ„den de undersökte ett större ekonomiskt vĂ€rde som ren vildmark Ă€n ”produktiv mark”. NĂ€r det gĂ€llde omrĂ„den dĂ€r det vĂ€xte skog sĂ„ blev siffran 100 procent. Och Ă€ven om vi helt plockar bort vĂ€rdet som koldioxidsĂ€nkor ur ekvationen sĂ„ var 42 procent av markerna mer vĂ€rda som vildmark.

Exploatering kostar miljontals dollar

I ett av omrÄdena, som omvandlats frÄn vildmark till odlingsmark, visade forskarnas kalkyler att koldioxidutslÀpp, kraftigt försÀmrad vattenkvalitet och annat medförde en förlust för samhÀllet pÄ elva miljoner dollar per Är.

– Även om du bara Ă€r intresserad av kronor och ören sĂ„ kan vi se att bevarande och Ă„terstĂ€llande av natur vĂ€ldigt ofta Ă€r det bĂ€sta valet för att öka vĂ„rt vĂ€lstĂ„nd, sĂ€ger Andrew Balmford, Professor of Conservation Science vid University of Cambridge och en av forskarna bakom studien.

Nu Àr det inte första gÄngen en studie visar att det Àr lönsamt att bevara natur. Redan 2002 kom en studie som visade pÄ det. Men den studerade bara fem omrÄden, vilket var lite för lite för att dra nÄgra lÄngtgÄende slutsatser av. Den nya studien har analyserat 24 omrÄden runt om i vÀrlden, vilket ger ett sÀkrare resultat.

Forskarna anvÀnde tre olika kostnadsberÀkningar i sina modeller. I en rÀknade de med att kostnaden för ett ton koldioxidutslÀpp kostar samhÀllet 31 dollar. En siffra som enligt forskarna Àr konservativ. DÄ var som sagt 70 procent av alla marker och 100 procent av skogsmarkerna mer vÀrda som vildmark.

Om kostnaden för koldioxidutslÀpp sÀnktes till 5 dollar per ton var fortfarande 60 procent av alla omrÄden mer vÀrda som vildmark. Och om man slutligen inte vÀrderade koldioxidutslÀppen alls var ÀndÄ 42 procent av omrÄdena mer vÀrdefulla som vildmark.

SÄ hur vi Àn rÀknar finns det stor chans att det mest lönsamma ett samhÀlle kan göra med marken Àr att bevara eller Äterskapa den, vilket förstÄs ocksÄ hjÀlper oss fÄ en större biologisk mÄngfald. NÄgot som ger mÄnga fördelar som inte Àr direkt ekonomiska.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.