Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸč Effektivt naturskydd har rĂ€ddat 28 djurarter frĂ„n utrotning

đŸč Effektivt naturskydd har rĂ€ddat 28 djurarter frĂ„n utrotning

Bevarande av miljöer, ny lagstiftning och bÀttre kontroll av invasiva arter har rÀddat flera hotade arter frÄn total utrotning.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det gÄr att rÀdda mÄnga hotade arter frÄn utrotning och vi har redan verktygen för att göra det. Det menar ett internationellt forskarlag och som exempel tar de upp 28 arter som skulle ha varit förlorade nu om inte rÀtt insatser satts in i tid.

Ett exempel som forskarna tar upp Àr papegojan Puertoricoamazon. Det fanns bara 13 individer kvar nÀr ett projekt flyttade ut fÄglar frÄn ett zoo till ett nytt omrÄde pÄ Puerto Rico. Det visade sig rÀdda den vilda populationen efter nÄgra Är nÀr en orkan dödade hela den ursprungliga populationen.

De effektivaste metoderna för att skydda hotade arter Àr enligt forskarna att kontrollera invasiva arter, föda upp hotade arter i zoon, skydda naturliga miljöer och införa lagstiftning som skyddar dessa miljöer och djur. Allt det hÀr vet vi redan hur man gör. SÄ bara vi har viljan finns det gott hopp om att vi ska kunna rÀdda mÄnga arter frÄn utrotning i framtiden.

– Det Ă€r uppmuntrande att nĂ„gra av de arter som vi studerat har Ă„terhĂ€mtat sig vĂ€ldigt vĂ€l. VĂ„r analys kommer dĂ€rför med det vĂ€ldigt positiva budskapet att miljöskydd har vĂ€sentligen minskat utrotandegraden för fĂ„glar och dĂ€ggdjur. Medan en del utrotande har Ă€gt rum under samma tid sĂ„ visar vĂ„rt arbete Ă€ndĂ„ att det Ă€r möjligt att förhindra utrotningar, sĂ€ger Rike Bolam vid Newcastle University och huvudförfattare till studien.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.