Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐹 Effektivt naturskydd har räddat 28 djurarter från utrotning

🐹 Effektivt naturskydd har räddat 28 djurarter från utrotning

Bevarande av miljöer, ny lagstiftning och bättre kontroll av invasiva arter har räddat flera hotade arter från total utrotning.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det går att rädda många hotade arter från utrotning och vi har redan verktygen för att göra det. Det menar ett internationellt forskarlag och som exempel tar de upp 28 arter som skulle ha varit förlorade nu om inte rätt insatser satts in i tid.

Ett exempel som forskarna tar upp är papegojan Puertoricoamazon. Det fanns bara 13 individer kvar när ett projekt flyttade ut fåglar från ett zoo till ett nytt område på Puerto Rico. Det visade sig rädda den vilda populationen efter några år när en orkan dödade hela den ursprungliga populationen.

De effektivaste metoderna för att skydda hotade arter är enligt forskarna att kontrollera invasiva arter, föda upp hotade arter i zoon, skydda naturliga miljöer och införa lagstiftning som skyddar dessa miljöer och djur. Allt det här vet vi redan hur man gör. Så bara vi har viljan finns det gott hopp om att vi ska kunna rädda många arter från utrotning i framtiden.

– Det är uppmuntrande att några av de arter som vi studerat har återhämtat sig väldigt väl. Vår analys kommer därför med det väldigt positiva budskapet att miljöskydd har väsentligen minskat utrotandegraden för fåglar och däggdjur. Medan en del utrotande har ägt rum under samma tid så visar vårt arbete ändå att det är möjligt att förhindra utrotningar, säger Rike Bolam vid Newcastle University och huvudförfattare till studien.

Läs hela studien här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.