Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐨 AI ska övervaka koalapopulationen i Australien

🐨 AI ska övervaka koalapopulationen i Australien

Koalan är starkt hotad av klimatförändringar då skogsbränder eliminerar koalans habitat. Nu ska en AI-hub etableras i Australien för att analysera data kring populationens utbredning.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Australiens allvarliga skogsbränder har hotat koalapopulationen. Queensland University of Technology, QUT, har sedan många år arbetat med att övervaka populationen med hjälp av sensorer och drönare, och och nu ska projektet skalas upp ordentligt. En donation från Landcare Led Bushfire Recovery Grants Program har gjort det möjligt att bygga en AI-hub.

Tanken att ett nätverk ska byggas upp av grupper och organisationer runt om i landet, som ska använda drönare för att övervaka områden och sedan skicka tillbaka datan till AI-huben för analys.

En av fördelarna med systemet som ska byggas är att datan kommer att behandlas snabbt av en AI som sedan kan skicka tillbaka resultatet direkt till gruppen som skickade datan. På så vis kan grupperna snabbt få information om läget för populationen där de befinner sig.

Arbetet leds av professor Grant Hamilton, som i ett pressmeddelande säger att träffsäkerheten av att räkna populationen manuellt når upp till cirka 70 procent. Men med AI-systemet kommer träffsäkerheten att vara mellan 85 till 100 procent.

Han är hoppfull att initiativet kommer att skapa inte bara en god förståelse kring populationen utan också att det kommer att leda till positiva förändringar:
– Det här systemet gör att man kan uppnå riktade insatser på platser och skapa verklig förändring för områden som är drabbade av skogsbränder, och på det sättet effektivt skapa motståndskraft. Det kan också användas för att identifiera skadedjur i dom här områdena.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.