Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐹 AI ska övervaka koalapopulationen i Australien

🐹 AI ska övervaka koalapopulationen i Australien

Koalan Àr starkt hotad av klimatförÀndringar dÄ skogsbrÀnder eliminerar koalans habitat. Nu ska en AI-hub etableras i Australien för att analysera data kring populationens utbredning.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Australiens allvarliga skogsbrÀnder har hotat koalapopulationen. Queensland University of Technology, QUT, har sedan mÄnga Är arbetat med att övervaka populationen med hjÀlp av sensorer och drönare, och och nu ska projektet skalas upp ordentligt. En donation frÄn Landcare Led Bushfire Recovery Grants Program har gjort det möjligt att bygga en AI-hub.

Tanken att ett nÀtverk ska byggas upp av grupper och organisationer runt om i landet, som ska anvÀnda drönare för att övervaka omrÄden och sedan skicka tillbaka datan till AI-huben för analys.

En av fördelarna med systemet som ska byggas Àr att datan kommer att behandlas snabbt av en AI som sedan kan skicka tillbaka resultatet direkt till gruppen som skickade datan. PÄ sÄ vis kan grupperna snabbt fÄ information om lÀget för populationen dÀr de befinner sig.

Arbetet leds av professor Grant Hamilton, som i ett pressmeddelande sÀger att trÀffsÀkerheten av att rÀkna populationen manuellt nÄr upp till cirka 70 procent. Men med AI-systemet kommer trÀffsÀkerheten att vara mellan 85 till 100 procent.

Han Àr hoppfull att initiativet kommer att skapa inte bara en god förstÄelse kring populationen utan ocksÄ att det kommer att leda till positiva förÀndringar:
– Det hĂ€r systemet gör att man kan uppnĂ„ riktade insatser pĂ„ platser och skapa verklig förĂ€ndring för omrĂ„den som Ă€r drabbade av skogsbrĂ€nder, och pĂ„ det sĂ€ttet effektivt skapa motstĂ„ndskraft. Det kan ocksĂ„ anvĂ€ndas för att identifiera skadedjur i dom hĂ€r omrĂ„dena.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.