Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍔 Världens första fabrik för odlat kött är i gång

🍔 Världens första fabrik för odlat kött är i gång

Odlat kött tar nu steget till industriell produktion och då ska köttet inte kosta mer än vanligt kött kostar i butikerna idag.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det israeliska företaget Future Meat har nu öppnat vad de hävdar är den första fabriken i världen för kommersiell produktion av odlat kött. Till att börja med ska fabriken kunna producera 500 kilo odlat kött per dag. Förutom nötkött ska fabriken producera kyckling, fläsk och lamm.

Köttet är alltså odlat, vilket innebär att celler från djur odlas i en näringslösning så att de växer. Näringslösningen är normalt väldigt dyr, vilket drar upp priset. Men Future Meats metod kräver mycket mindre näringslösning, vilket drar ner priset. Future Meat säger att deras process är tio gånger effektivare än dagens metoder.

Till att börja med lär det odlade köttet vara dyrare än traditionellt kött, men när nu den industriella produktionen kommer i gång räknar Future Meat med att priserna ska sjunka snabbt. Enligt en artikel i Bloomberg kan Future Meat nu producera 100 gram kyckling för ungefär 35 kronor och räknar med att kunna halvera det priset till slutet av 2022.

– Den här fabriken demonstrerar att vår teknik fungerar i industriell skala och den ger oss möjlighet att nå en produktionsdensitet som är tio gånger högre än vad som är standard idag. Vårt mål är att göra odlat kött ekonomiskt överkomligt för alla samtidigt som vi kan garantera god mat som är både hälsosam och hållbar, säger Yaakov Nahmias, grundare av Future Meat, i ett pressmeddelande.

Jämfört med att föda upp djur på traditionellt sätt är den här metoden 20 gånger snabbare. Plus att inga djur behöver slaktas. Metoden kräver också 99 procent mindre mark, 96 procent mindre vatten och genererar 80 procent mindre växthusgaser än traditionell djuruppfödning.

Under 2022 räknar företaget med att kunna börja sälja odlat kött i butikerna. Future Meat tänker även bygga fler fabriker runt om i världen för att öka produktionen.

Bild: Pixabay/Niek Verlaan


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.