Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐝 Brittiska naturvĂ„rdare bygger supermotorvĂ€gar för insekter

🐝 Brittiska naturvĂ„rdare bygger supermotorvĂ€gar för insekter

”VĂ€gkrogar” för insekter ska göra det enklare för insekterna att röra sig över stora omrĂ„den och inte bli lĂ„sta till smĂ„ habitat.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

40 procent av alla insektsarter i vÀrlden Àr pÄ nedgÄng och en av de största orsakerna Àr att deras habitat har försvunnit. I Storbritannien har till exempel 97 procent av blomsterÀngarna försvunnit sedan 1930-talet. Men nu tÀnker den brittiska naturvÄrdsorganisationen Buglife försöka vÀnda trenden.

De vill bygga nĂ„got de kallar ”supermotorvĂ€gar för insekter”, eller B-Lines, över hela Storbritannien. Idag finns det stora â€Ă¶knar” dĂ€r det inte finns nĂ„got att Ă€ta för insekterna, vilket gör att de blir lĂ„sta till smĂ„ omrĂ„den med smĂ„ populationer. SupermotorvĂ€garna ska göra att insekterna kan flyga tvĂ€rs över de brittiska öarna.

Tanken Àr att stÀder, företag och privatpersoner ska odla smÄ blomstertÀppor med vilda blommor i parker, utefter vÀgar, i industriomrÄden, i trÀdgÄrdar med mera. Insekterna kan sedan ta sig frÄn blomstertÀppa till blomstertÀppa kors och tvÀrs över de brittiska öarna. UngefÀr som vi stannar till vid vÀgkrogar nÀr vi Äker lÄngt.

NÄgot som talar för planen Àr att den till viss del bygger pÄ mÀnniskans inneboende lathet. Allt du behöver göra för att hjÀlpa insekterna Àr att lÄta bli att klippa grÀsmattan sÄ ofta. En uppoffring sÀkert mÄnga av oss Àr villiga att göra.

Buglife har redan testat konceptet i ett omrÄde nÀra Cardiff i Wales.

– Sedan vi skapade supermotorvĂ€gar dĂ€r har vi sett haghumlan, en av vĂ„ra mest sĂ€llsynta humlor, inne i Cardiffs centrum. De har inte setts dĂ€r pĂ„ en vĂ€ldigt lĂ„ng tid utan har bara funnits i nĂ„gra smĂ„ omrĂ„den pĂ„ landsbygden runt omkring. SĂ„ att se dem tillbaka inne i Cardiff visar att supermotorvĂ€garna fungerar, sĂ€ger Paul Hetherington, kommunikationsansvarig pĂ„ Buglife i en kommentar till Positive News.

Andra stora projekt som Àr i gÄng Àr att plantera vilda blommor utefter flodbankar i Shropshire och utmed en jÀrnvÀgsstrÀcka i Norwich. Totalt hoppas Buglife att kunna skapa och Äterskapa 150 000 hektar med blomstermark.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.