Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ JĂ€ttepandan klassificeras inte lĂ€ngre som hotad art

đŸŒ JĂ€ttepandan klassificeras inte lĂ€ngre som hotad art

Kina meddelar att jÀttepandan inte lÀngre anses vara hotad. Arten klassificeras nu som "sÄrbar".

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Efter Är av bevarandeinsatser har jÀttepandan ÄterhÀmtat sig sÄ pass att arten inte lÀngre anses hotad.  Arten Àr fortfarande sÄrbar med en population pÄ 1800 individer i naturliga habitat. Detta Àr en viktig milstolpe för bevarandeinsatserna.

PÄ grund av pandans korta parningssÀsong har arten extra svÄrt att öka i populationsstorlek. FramgÄngen bakom projektet har Àgt rum tack vare storskaliga bevarandeinsatser, frÀmst inriktade pÄ att ÄterstÀlla och skydda pandas naturliga livsmiljö - nÀrmare bestÀmt bambuskogar. En pandas diet bestÄr till 99 procent av bambu och utan just den födan skulle pandorna svÀlta.

Redan för ett Är sedan röstade Union for Conservation of Nature för att Àndra pandans klassificering frÄn utrotningshotad till sÄrbar, men Kina ville inte Àndra artens status riktigt Ànnu. Berörda ansvariga var oroliga för att mÀnniskor skulle tro att pandapopulationen var starkare Àn den egentligen var.

Cui Shuhong, chef för Ministry of Ecology and Environment’s Department of Nature and Ecology Conservation, förklarar pĂ„ en presskonferens att Ă€ndringen av klassificeringen "Ă„terspeglar artens förbĂ€ttrade levnadsförhĂ„llanden och Kinas anstrĂ€ngningar för att hĂ„lla artens livsmiljöer integrerade."


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.