Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Forskning och instinkter kan rĂ€dda fiskpopulationer

🐠 Forskning och instinkter kan rĂ€dda fiskpopulationer

Forskare föreslÄr att man anvÀnder filopati, vilket Àr ett djurs tendens att ÄtervÀnda till sitt födelseomrÄde, för att rÀdda utrotningshotade fiskarter.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

PÄ grund av överexploatering har mÄnga stora fiskpopulationer, sÄsom tonfisk och svÀrdfisk, minskat nÀstan 90% i antal. Forskare rekommenderar att man skyddar Stilla havets "blÄ korridorer", vilka Àr starkt trafikerade av migrerande fiskar, i ett försök att för att rÀdda arterna.

Experter vill anvÀnda en studie som kartlagt de mest trafikerade migrationsvÀgarna i Stilla havet för att förbjuda eller begrÀnsa fiske i omrÄdet.

Forskare frÄn University of British Columbia har anvÀnt data om var fiskar fÄngas och var de Àr kÀnda för att leka. Detta för att kartlÀgga migrationsvÀgarna för 11 arter som varit extra utsatta för överfiske. Resultaten behöver fortfarande finjusteras, men hittills har studien hittat ett antal omrÄden som experter nu föreslÄr att fiske helt förbjuds inom.

– De dĂ€r högtrafikerade omrĂ„dena, varav tvĂ„ ligger i nordöstra och centrala delarna av Stilla havet och tvĂ„ i de sydvĂ€stra och centrala delarna, borde bli delar av blĂ„ korridorer, som Ă€r vĂ€gar dĂ€r strĂ€nga Ă„tgĂ€rder för fiske eller partiella förbud mot industrifiske borde upprĂ€tthĂ„llas för att möjliggöra ökad sammankoppling av livsmiljöer och dĂ€rmed tillĂ„ta marina arter att upprĂ€tthĂ„lla sina populationer pĂ„ egen hand, sĂ€ger Daniel Pauly, chefsutredare vid UBC:s forskningsinstitut till Sea Round US.

Just nu finns det vÀldigt fÄ marina reservat ute pÄ det öppna havet. Genom att identifiera mönster för fiskarters migration och reglera fiske i kÀnsliga omrÄden sÄ kan man uppnÄ enorma fördelar nÀr det gÀller arbetet för att ÄterstÀlla bestÄnd av hotade arter.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.